Wiosna budzi się w mojej głowie więc przywołuję ją, jak się da.
Na szał tulipanów nie liczę, bo nie wykopywałam ich w zeszłym roku i może się okazać, że zakwitną tylko sadzone jesienią. Ale i tak trochę ich będzie
Moje również dwuletnie, ale w ubiegłym roku nie przycinałam ich zbyt mocno. Mają ok. 1-1,2. I wiosną skrócę je trochę, szczególnie dłuższe pędy, ale nie planuję ciąć ich zbyt mocno, bo chcę, żeby były takie kompaktowe.
To pokażę też moją - trafiła się w gratisie wiosną 2016.
Całkiem ładnie urosła w ciagu lata, kwitła kilkakrotnie. Niestety u mnie jako jedna z pierwszych złapała mączniaka.
Na jesieni przesadziłam ją w róg działki, ale pędów nie skracałam. Teraz ją zakulkuję i będę czekać na efekt wow
Jest jeszcze jedna ciemna, bardziej wpada w czerń niż bordo ale nazwy niestety nie znam
Dla chętnych dołożę patyczki różowej anabelki, białej, Vanila Fraise, Phantom, sweet summer, polar bear lub limelight
I sadzonki kocimiętki, też jest jej dużo na wymianę, tutaj co prawda już u schyłku kwitnienia
A tu razem z żurawką sparkling burgundy i turzycą ptasie łapki, też na wymianę
Chętnie przyjmę też byliny, zwłaszcza szałwię niską lub inne
W sezonie letnim trochę roślinek wymieniłam ale nadal mam bardzo dużo Żurawek, więc ponawiam ofertę wymiany na trawy różnego rodzaju. Mogę dorzucić patyki hortensji: anabelle, pink anabelle, vanila fraise, phantom, limelight i polar bear
Zwłaszcza jeśli chodzi o marmelade oferuje naprawdę MEGA sadzonki, świetna na obwódki itp.
Sparkling Burgundy
Stara i sprawdzona Palace Purple
I jeszcze raz moja ulubiona marmoladka
Kiedy patyczki sobie rosły, moje rączki zajęte były "tworzeniem"
Hafcik jeszcze nie prany i nie prasowany.
W przyszłym tygodniu zacznę kolejny według wzoru jaki przysłała mi Iza
Pokażę wam co wyrabiają moje patyczki.
Właściciel ogrodu w którym miałam okazję być, ścina swoje hortensje zawsze w październiku więc kilka z nich przygarnęłam.
Początkowo stały w wodzie,(ciągle zapominałam o jej zmianie) w ubiegłym tygodniu zdecydowałam się na przeniesienie patyków do ziemi.
Wyglądają dobrze, ale czy coś z nich będzie...Czas pokaże.
Wyjaśnienie
proszę nie mylić ekokratki z płytami betonowymi ażurowymi, to zupełnie co innego. Ekokratka występuje pod nazwami kratka trawnikowa (kratka samochodowa, eko-krata) jest z plastiku, jest lekka i bardzo wytrzymała, można to ułożyć samemu i zasypać żwirem albo ziemią i obsiać trawą ewentualnie posadzić karmik. Mocuje się ją do podłoża szpilkami tak jak eko-bordy. można na niej parkować samochody, jest niewidoczna.