Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 10:33, 28 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tej zieleni na razie jak na lekarstwo, ale dzieje się, już niedługo ostatni ze zdjęcia pierwiosnek tak pięknie zakwitnie

Ale piękny
To jakiś odmianowy???
Tu ma być ogród :) 10:31, 28 lut 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Wiosna! Wiosna! Lubię Twoje zielone fotki

Tej zieleni na razie jak na lekarstwo, ale dzieje się, już niedługo ostatni ze zdjęcia pierwiosnek tak pięknie zakwitnie

Tu ma być ogród :) 10:31, 28 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pierwszy krokus już kwitnie

O juz krokusy kwitną
U mnie dopiero z ziemi wystają
Księżycowy... 10:26, 28 lut 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Aga no to czekam na zdjęcia warzywnika

Co tam fotografować? Hmmm... Lepiej na dzień dobry pokażę mistrzów kiełkowania: kapusta wczesna ( na zdjęciu) i kalarepa (ta sama faza), dwa dni po wysiewie. Z kwietnych wysiewów zaczynają pokazywać się nieśmiało lewkonie.

Z Pszenicznej ... 10:10, 28 lut 2017

Do góry
Floksy z ubiegłego roku wiosną - kwiecień. Widać zielone kępki - białe szybciej startują

Ogród Małej Mi 2017 10:09, 28 lut 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kota na razie wysterylizowana.. jak ma być moja to przychówku nie chce..
Dzielnie znosi kubraczek... i zrobiła się pieszczocha.. z dzikiego kota mam takiego przytulaska

Dobrze trafiła
Ogród w remoncie 09:29, 28 lut 2017

Do góry

Z Pszenicznej ... 09:29, 28 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Ewa, czy możesz napisać, jakiej szerokości jest Twoja rabata?
Będę ja pokazywać na wzór wszystkim dziewczynom, które się boją zbyt głębokich rabat

Asia, nie wiem czy pytanie było do mnie bom Agata, ale odpowiem odnośnie moich rabat
Szerokość od 3,5 do 4 m bo tył działki idzie po skosie.
Od razu powiem, że konieczne podlewanie liniowe przy takich rabatach.
Ja w tym roku zakładam dalszy ciąg, podlewanie z węża nie jest właściwe na tego typu nasadzeniach.
A pielęgnacja ogranicza się do przycinania tego co konieczne lub wtykanie podpór - wtedy przedzieram się między roślinami, dlatego posadzone z tyłu mam wszystko pasami i malutka ścieżka się zawsze znajdzie.

Dla Ciebie małe fragmenty bylinówki w maju, czerwcu, lipcu i sierpniu

Ogród w remoncie 09:23, 28 lut 2017

Do góry
Drzewko na ostatnim zdjęciu to dereń jadalny.

Dalej druga brama,jej nie będzie. Jak będziemy robić ogrodzenie zlikwidujemy ją

Płyty chodnikowe posłużą nam w innym miejscu

Róg działki

Dalej

Maly ogrodek na wybrukowanej dziace POMOCY 09:17, 28 lut 2017

Do góry
A może tak:

Dostosować się do istniejącej kostki (chyba że budżet pozwala na całkowite przełożenie).
Kanciaste kształty zmiększy się nasadzeniami.
Ogród w remoncie 09:15, 28 lut 2017

Do góry
Jeszcze trochę zdjęć tego frontu. Bałagan straszny ale zaraz idę sprzątać

Tu przy samej bramie. Te małe sosny chciałabym przesadzić jak się uda.

Z drugiej strony

Puszka oczywiście zniknie a to co przy puszce na trawie to dzisiaj nazbierane jak wracałam odrowadzając małą do szkoły. Takie niespodzianki mam często przy ogrodzeniu.

I dalej

Moje jałowiec.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:02, 28 lut 2017

Do góry
Otworzyły się już:
Mój ogród pod lasem 08:55, 28 lut 2017

Do góry
horcia napisał(a)

Gosia masz piękne horty, powiedz jak one by sobie poradziły i jak by to wyglądało pod brzozami? Biała kora i białe kule czy aby nie za smutno ?

Moich kilka Anabelek rosnie pod brzozami i moim zdaniem wygląda fajnie Kora drzewa nie jest zupełnie biała a i kształty się dopełniają.Trzeba częściej w tym miejscu podlewac bo brzozy to pijakiCiemna zielen hortek ładnie odcina się od drzewa...nie wiem, sama musisz ocenic czy smutno. Można czymś kolorowym podsadzić hortki np. żurawkami?

Podmiejski ogródek 08:54, 28 lut 2017

Do góry
Hej hej hej, witam wszystkich wiosennie!
Wygląda na to, że tak intensywnie oczekiwana pora roku w końcu przyszła!
(chociaż "w końcu" to chyba nie jest dobre słowo, biorąc pod uwagę że jeszcze się luty nie skończył. chyba dw lata temu zima była marna, za to trwała chyba do weekendu majowego:/. Cały marzec i kwiecień były zimne i ponure:/)

Po pracy szybciutko wróciłam do domu, odgarnęłam stroisz z roślin (kopczyki z liści jeszcze zostawiłam) i pełna zapału zaczęłam robić dokumentację fotograficzną... Po całych trzech zdjęciach padła mi bateria!

W związku z tym, zdjęcie będzie tylko jedno, bo potrzebuję pomocy:

bukszpany, które przesadzaliśmy w zeszłym roku bardzo kiepsko wyglądają. oprócz miodunki gnębi je jeszcze jakaś zaraza i powoduje żółknięcie liści. Czegoś im brakuje? Jak je ratować?

Poza tymi bukszpanami (i mikrobiotą, która też jest całkiem brązowa) wszystko wygląda dobrze, za wyjątkiem jednej azalii, która ma suche listki. Wiem, że azalie zrzucają liście, ale pozostałe trzy sztuki mają listki zielone, a ta jedna nie. Martwić się?

I trzecie pytanie: mam od groma liści - lepiej je dorzucić do igieł i zmielonych gałęzi świerkowych i zrobić z nich kwaśny kompost czy wsadzić do worków i przerobić na ziemię liściową?

A skoro mowa o liściach, to w zasadzie mam jeszcze czwarte pytanie: jesienią nie sprzątałam rabaty lipowej, żeby liście od razu użyźniły ziemię. Zapomniałam tylko, że przecież pod spodem rozsypana jest kora. Co teraz zrobić? Wymieszać to wszystko razem z ziemią (i korę i liście) i ściółkować kompostem? Czy jednak sprzątnąć te liście (niech się kompostują w kompostowniku) a na rabatę dorzucić kory jako ściółki?

Takie mam wiosenne dylematy (nieco durnawe, przyznaję).
A poza tym melduję uprzejmie, że co prawda tulipanów jeszcze nie zauważyłam, ale krokusy kiełkują
Pszczelarnia 08:46, 28 lut 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

podczas sadzenia tarmosiłam różaneczniki z torfu

Jaki jest powód , aż takiego tarmoszenia różaneczników? Bo może źle mam posadzone ja korzonki ciut poczochrałam , ale nie wyciągałam całego torfu. Zdradź przyczynę
Przerwa na kawę... 08:45, 28 lut 2017

Do góry
Wiosna, wiosna, wiosna ejże ty )
Wychodzą na całego cebulowe. Jupii!
Iryski reticulata i tulipki

Sikorki i wróble nalot robią na nową porcję słonecznika. Znów tylko ten w łupinach wyjedzą
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:23, 28 lut 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tak to ułożyła- mało lawendy ( na boku dużo, jak chciałaś), mało kosodrzewiny, dywan z seslerii

Do realizacji mam skarpę. Już zapomaniałam że tam miała być sesleria skalna. Mus zakupić i dzielić.
Mój ogród pod górkę... 08:21, 28 lut 2017

Do góry
Kochani, ze względu na problemy z prawą łapką i bezwzględny nakaz ograniczenia klikania mało mnie ostatnio na forum. Tęskni mi się za rozmowami z Wami, ale cóż łapka musi przed sezonem wyzdrowieć!

Nie mogę jednak przemilczeć wczorajszych wydarzeń, które doprowadziły mnie na skraj załamania. Pisze rycząc! Dotknęła mnie "dobra zmiana"
Wczoraj wróciłam z pracy w nocy, więc nie zauważyłam skali dewastacji, a dzisiaj rano zastałam za oknem kuchennym taki widok:

Dla przypomnienia wstawiam fotkę z zeszłego sezonu:

Zapłaczcie ze mną
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 08:09, 28 lut 2017

Do góry
A to moje wisiorki i branzoletki
Ogród bacowej 07:35, 28 lut 2017

Do góry
Agata u mnie sporo jest takich , zwłaszcza w okolicach domu, gdzie jest cieplej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies