Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Holandia - de Luie Tuinman 19:56, 02 sty 2017

Do góry
Fajny pomysł na poszycie - łany bodziszków i funkie, Viva ma podobnie.

Długie kamienne ścieżki i placyki

I ogród wodny

Moje cztery ary szczęścia. 19:51, 02 sty 2017

Do góry
Mijały kolejne miesiące, powoli zaczynałam dostrzegać efekty swojej pracy.
Dwa ogrody 19:50, 02 sty 2017

Do góry
Nikito pomyślności w Nowym Roku
tulucy - i ja się cieszę, najlepszego

łuk rabaty po założeniu oczyszczalni, hortensje przenoszone ze starego ubiegłej jesieni w tym roku zakwitły, ale wszystkie stosunkowo nisko cięłam, z lewej annabelka zdecydowanie za niska, w przyszłym sezonie powinna wyskoczyć w górę

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:49, 02 sty 2017

Do góry
dziekuje, w srode bede na zakupach to zaopatrze sie w cytrusy, reszte mam w domu i bedzie konfiturowanie
obiecane sniegowe fotki, juz troche ciemnawo przy ostatnich wiec nie sa najlepsze. Patrzylam wlasnie przez okno i jeszcze dopadalo.
Holandia - de Luie Tuinman 19:44, 02 sty 2017

Do góry
....i ta kula tak nierówno stoi na tym postumencie... A urny obskubane

Drogie Perfekcyjne Panie Domu, to nie jest ogród poważny i nadęty w doskonałości swej, nie Chelsea Flower Show, to jest ogród swobodny, w którym nie dostaje się kompleksów, ogród dowcipny, pełen kolorów. Zwróćcie uwagę na jego nazwę, choć jak wspominałam jest to zmyłka, bo widać że w tym ogrodzie się pracuje.
Wytłumaczę też drzewa w sweterkach - są dlatego, że w kawiarni obok na wolnym powietrzu mnóstwo jest szydełkowych, kolorowych poduszek, pledów do owijania się w chłodniejszy dzień lub rozkładania na trawie, więc te sweterki nie są przypadkowe. Są zabawne, kiczowate i w tych kategoriach należy je rozpatrywać,a nie myśleć "ja bym tego nie powiesiła". Pewnie że nie, ja bym też nie powiesiła, bo nie pasują.
Będę bronić tego ogrodu jak lwica.
Zresztą, jak mam wybierać między Highrove a De Luie, to wybieram ten drugi. Wybieram w moim prywatnym rankingu ogrodów, gdzie kryterium mojego zachwytu jest wyłącznie odpowiedź na pytanie - czy chciałbym tu mieszkać i uprawiać taki ogród.

Warzywniko-zielnik

Moje cztery ary szczęścia. 19:39, 02 sty 2017

Do góry
Po dwóch miesiącach wcale nie było lepiej,
Kolorowy ogród na piasku 19:28, 02 sty 2017

Do góry

Vivo, czy to rokitnik prowadzony w formie drzewka, czy też oliwnik (a może to grusza wierzbolistna)? Jaki to gatunek, sama go "wyprowadzałaś" na pniu?
Moje cztery ary szczęścia. 19:20, 02 sty 2017

Do góry
Jeszcze raz witam bardzo serdecznie, tak jak obiecałam pokażę Wam moją działkę - od razu zaznaczę, że nie przypomina ona tych pięknych ogrodów które wielokrotnie tu oglądałam. Ale dostarcza mi mnóstwo radości a to jest chyba najważniejsze. Prawie cztery lata temu kiedy ją kupowałam wyglądała tak:
Konfitura pomarańczowa 19:05, 02 sty 2017

Do góry

Typografia ogrodu 19:02, 02 sty 2017

Do góry
malkul napisał(a)
dubel to dam ci jeszcze z wrzesnia 2015

Na ja tego trzcinnika muszę mieć u siebie.
Konfitura pomarańczowa 19:01, 02 sty 2017

Do góry
Konfitura pomarańczowa

Pomarańcze 7 - 9szt (zależnie od wielkości) łącznie ok. 1,7kg
Cytryny 1 - 2 szt. ok. 180g
Cukier 3 - 4 szklanki zależnie od potrzeb
Woda 2 - 4 szklanki - więcej wody to dłuższe gotowanie przez co konfitura jest ciemniejsza i bardziej aromatyczna, ale nie należy przesadzać bo staje się też bardziej gorzka.
świeży imbir ok 18g - czasami dodaję a czasami nie.
Im większy garnek tym lepiej bo szybciej odparuje.
Nie wolno robić dwóch porcji w jednym naczyniu!!! Chyba, że chcemy mieć super aromatyczną i gorzką konfiturę do piernika - kiedyś tak zrobiłam.

Pomarańcze i cytryny umyć szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, obrać (najlepiej obieraczką do warzyw) bardzo cieniutko ściąć skórkę, bez białej części - sama pomarańczowa (żółta w cytrynie), posiekać ją na drobne paseczki i zalać wrzątkiem, żeby postało tak z 5 min. Powtórzyć zalewanie 2 - 3 razy, żeby usunąć gorycz ze skórki.
W międzyczasie owoce dokładnie obrać z pozostałej, białej skórki (z cytryny wycinam tylko miąższ, wszystkie błony usuwam), pokroić, wrzucić do garnka wraz z wymoczonymi skórkami, cukrem i gorącą wodą. Można też dodać świeży imbir ok. 18g.
Pogotować na wolnym ogniu (10 min - 1 godz.) i zostawić na noc, następnego dnia gotować do zgęstnienia i przelać do wyparzonych słoików (ja podgrzewam słoiki w piekarniku). Jeśli brakuje czasu na gotowanie to można zostawić na kolejną noc.
Konfitura za każdym razem wychodzi inaczej, wszystko zależy od pomarańczy.

Dodaje jeszcze zdjęcia dla ułatwienia, na pierwszym zdjęciu dwa pomarańcze mają grubiej obrane paski dla porównania - żeby było widać jak ma być cieniutko.
Smacznego
Jak ktoś skorzysta z przepisu to wstawcie zdjęcia jak Wam wyszła .

Ogród to moja bajka 18:58, 02 sty 2017

Do góry
Wyszłam do ogrodu i pstryknełam parę zdjęć.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:34, 02 sty 2017

Do góry
Kiedyś na Śnieżniku stała wieża widokowa z której przy dobrej pogodzie było widać domy we Wrocławiu. Dzisiaj została tylko kupka kamieni ale jest już projekt na nową kamienno-szklaną 30m wieżę.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:31, 02 sty 2017

Do góry
Sylwestrowy Śnieżnik. Przyjemna górka -1425m. dwa fajne podejścia na których można się troszkę zmęczyćPo za tymi dwoma podejściami przyjemny 6 godzinny spacer w cieple słońca i z rewelacyjnymi widokami powyżej schroniska.
A widoki ze Śnieżnika...bajka- ale to po prostu trzeba zobaczyć samemu

Anna i Ogród 18:29, 02 sty 2017

Do góry
A dziś kupiłam sobie hiacynty białe w szkle

Anna i Ogród 18:29, 02 sty 2017

Do góry
Ostatnio przyleciał do nas taki gość i nie mam pojęcia kim jest bo się nie znam Ładny był
Typografia ogrodu 18:28, 02 sty 2017

Do góry
dubel to dam ci jeszcze z wrzesnia 2015
Zakładanie trawnika między płytami chodnikowymi 18:22, 02 sty 2017

Do góry
Jak cudownie że można liczyć na tak szybką odpowiedź. W podziękowaniu kwiatek z mojego ogrodu.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:19, 02 sty 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

U mnie mało śniegu ale biało jest i minusowo ciągle..
Tak jest... a w górach śniegu całkiem dużó.. bo deszcz nie zniszczył tego co było przed świętami.

Ale cudnie te trawy wyglądają, aż takie pomarańczowe są . Ale fajnie musi być tak szusować. Obiecuję sobie z roku na rok, że w końcu spróbuję i tak ucieka jedna zima za drugą .
Moja glebo terapia 18:18, 02 sty 2017

Do góry
W końcu nas dzisiaj śnieg zaszczycił swoją obecnością, moje światełka wyglądają tak jak powinny wyglądaćPrzysypane śniegiem, błyszczące migające
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies