Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:15, 22 lut 2014

Do góry
Ja co prawda nie byłam na "kilerach" ale tak jak Madżenkę wszystko mnie boli. Wytachałam z 15 worów śmieci spod świerków i różnych zakamarków ciemnych i głębokich, w których z 8 lat nie byłam. Czołgałam się normalnie, a czołgania i czochrania włosów nie lubię;P

Ale wory już za domem, nie jest źle. I to była moja dzisiejsza praca od rana. Pociachalam trawy w donicach no i powyrzucałam zimowe dekoracje, zamiotłam po sobie. Podlałam ciemierniki.
Przycięłam hortensje bukietowe w nowym zakątku i za domem.

A różaneczniki podlewam dlatego bo one zmarznięte bryły mają, bardzo zmarznięte, więc to przyspieszy odmarzanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:11, 22 lut 2014

Do góry
Urszulla, tak jak mówisz zetnij, słabiutkie pędy całkiem utnij.
Lawenda - Lavandula 15:03, 22 lut 2014

Do góry
Jeszcze nie, bo odkryjesz jak na dłoni bardzo młodziutkie przyrosty i jak chwyci większy mrozik, to po nich.
Cis - Taxus 14:53, 22 lut 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
No właśnie, czyli nie ma się co sugerować informacja na opakowaniu, gdzie jest napisane ze ma zastosowanie do cisów. To w takim razie jaki nawóz się nadaje najbardziej?

Co jest napisane na opakowaniu tym do iglaków? Są wyszczególnione iglaki i wszystkie wymienione? A może to specjalny nawóz do cisów?
Potrzeba mi więcej informacji od Ciebie

Większość iglaków wymaga pH lekko kwaśnego, skoro nawóz wyprodukowano do iglaków, to zakładam żę takie pH bierzemy pod uwagę i nawóz jest dostosowany.

Jednak są wyjątki, cis i świerk serbski rośnie najlepiej w podłożu obojętnym a na pewno nie kwaśnym. więc do tych dwóch gatunków nawóz uniwersalny jak do roślin liściastych, nie kawaśnolubnych.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 14:48, 22 lut 2014

Do góry
Absolutnie odradzam kamień, teraz jest bardzo ładnie.
Cięcie traw i turzyc 14:47, 22 lut 2014

Do góry
Jest różnica w cięciu traw i turzyc. Bo turzyce to nie trawy.

Trawy (np. miskanty, Hakonechloa czy Molinia) trzeba ścinać na wiosnę bo są suche i z tej kępy potem wyrastają nowe źdźbła.

Spośród turzyc większość jest zimozielonych i niektóre znakomicie wyglądają na wiosnę, więc tylko przycinamy końcówki albo wyrywamy całe liście które zmroził mróz.

Ta brązowa trawa to normalny objaw i nic jej nie dolega. Ona się tak przebarwia jesienią.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:34, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja dziś podlewałam zimozielone, a właściwie wszystko

To ja tez lecę podlewać pozdrawiam M
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:12, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam zmarzniętą glebę w hortensjach i różanecznikach, a więc z tymi ruchami należy poczekać, nie róbmy jakiejś psychozy i gorączki złota, że już trzeba przesadzać, bo nie trzeba.

Kazdy dostosowuje swoje ruchy do sytuacji ziemnej i pogodowej, także do tego, ile ma do zrobienia w ogrodzie i kiedy to wszystko zdąży zrobić w jak najbardziej optymalnym czasie. A ten czas jeszcze nie naszedł, dla Wrocławia pewnie nadszedł ale dla mnie nie.

Ja obecnie zmywam kurz i tnę hortensje,. Nic nie przesadzam. Zbieram liście z zeszłego roku i rozrzucam śnieg, żeby się szybciej roztopił. Wyrzucam zimowe dekoracje donicowe, ścinam Hakonechloa. Wyrzuciłam dziś taflę lodu ze stawu, dolałam wody. I to by było na tyle

Jak mówi szefowa, z tymi ruchami trzeba poczekać.
Przyszłam się przywitać i zapraszam na chwile relaksu w moim pierwszym wątku na sekatory przyjdzie
jeszcze czas, moi mili wpadnijcie bo pomyślę że nikt mnie nie lubiNad wątkiem ogrodowym dopiero pracuję.Jak niepoprawnie Ogrodowiskowo to proszę mnie skarcić
Cis - Taxus 23:49, 21 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej skrzynie z ociepleniem, wysokość co najmniej 80 cm, szerokość co najmniej 60-70 cm.
Im większe tym lepiej.

Dziękuję!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:26, 21 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moje zimozielone od niedostatku wody żle wyglądają....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:59, 21 lut 2014

Do góry
Dać do światła, ale w domu, to jest właśnie problem przechowywania, dlatego ograniczam takie rośliny do minimum.

Róże tnij.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:31, 21 lut 2014

Do góry
U mnie kiełki dopiero
Kubusiowo II 20:30, 21 lut 2014

Do góry
Chyba śmignęła do Kubusiowa?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:27, 21 lut 2014

Do góry
Ja też jutro rano wstanę, jak tylko się rozwidni, wezmę się za śmieci w żwirku. Podleję to, co pod dachem z tyłu, bo przód podlany.
Poproszę Witka o otwarcie nawadniania nawet. Może się zgodzi?

Trawki tnij jak najpóźniej, tzn. miskanty, bo Hakone wcześniej trzeba. Ja mam Hak. pocięte.
Co innego tnij, hortensje, jakieś inne krzaki, a trawkom nic nie będzie później.

Dawkuj robotę stopniowo.

Ja mam już porządek na ulicy, pozamiatane, śnieg rozwalony, róże prawie pocięte. Teraz będę zbierać świerkowe gałązki, żeby mi się cebulowe nie pokrzywiły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:20, 21 lut 2014

Do góry
Agacia napisał(a)
Danusiu, jakbyś była w tamtych rejonach wysp kanaryjskich to spieszę donieść, że na Fuerteventura, znajduje się duży kaktusowy ogród botaniczny

http://www.jardinbotanicofuerteventura.com/en

Pozdrawiam!

Dziękuję odwiedzę na pewno
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 21 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu melduję, że pąki na forsycji już tuż tuż we Wrocławiu
Czekam na ciepływ wiosenny deszczyk bo u mnie sucho, że cos strasznego... Teraz wieczorem temepratura +10....

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 21 lut 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Danusiu jakie drzewo liściaste kolumnowe poleciłabyś do małego ogrodu? Nie ukrywam, że cena ma też tu duże znaczenie

Prunus "Amanogawa".
Choroby i szkodniki żywotników, tui, Thuja - przędziorki na tujach 20:17, 21 lut 2014

Do góry
Wykastrować Mruczka, osłabi chęć obsikiwania, a jak nie to będą dziury w tujach.,
Tulipan - Tulipa 20:15, 21 lut 2014

Do góry
Nadmieniam, że ja nie nawożę tulipanów, nie wykopuję, nie segreguję. Po przekwitnięciu wyrywam żeby nie szpeciły, a na jesieni sadzę nowe cebule.
Tulipan - Tulipa 20:14, 21 lut 2014

Do góry
Fragment artykułu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/138-wiosenne-kwiaty-tulipany

Miejsce dla tulipanów powinno być słoneczne, bo to rośliny wybitnie światłolubne. W cieniu kwiaty będą się krzywiły i wychylały do słońca. Gleba o pH 6,5 - 7,5 powinna być żyzna, przepuszczalna, próchniczna i w żadnym wypadku nie zbita, nie gliniasta i nie mokra, bo tulipany nie lubią nadmiaru wody. Jeśli mamy tylko taki teren, a koniecznie chcemy posadzić tulipany, musimy usypać odpowiednio wysokie wzniesienie i dopiero tam posadzić cebule. Glebę trzeba też odpowiednio spulchnić i wzbogacić kompostem. Najlepszy termin sadzenia tulipanów to wrzesień-październik, aby cebulki zdążyły się ukorzenić. Głębokość sadzenia na glebach lekkich jest większa i wynosi około 13 cm, a na glebach ciężkich 10 cm. Na 1 m2 przeznaczamy około 20 cebul.

Tulipany dobrze reagują na nawożenie. Najlepiej zastosować rozłożony obornik lub kompost, przekopując go na głębokość 20 cm. Nawożenie mineralne np. Azofoską stosujemy w fazie zielonego pąka, a ostatni raz na tydzień przed kwitnieniem.

Udany pomysł na tulipanową rabatę to taki, kiedy właściwie dobierzemy kolor i miejsce Po przekwitnięciu tulipanów, obrywamy resztki kwiatów, aby nie zawiązały się nasiona, a roślina mogła koncentrować się na wytwarzaniu cebulek przybyszowych. Nie obrywamy natomiast liści. Tulipany powinny zregenerować się po kwitnieniu i zebrać w cebuli zapasy, aby zakwitnąć w przyszłym roku. Cebule wykopujemy, gdy liście zżółkną i będą suche. Należy je oczyścić z ziemi, pozostawić do obeschnięcia i posegregować, aby nie pomylić odmian. Cebule pozostawione w glebie będą słabiej kwitły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies