Gosiek, nie mam beczek ani miejsca na ognisko. Wpychanie kolczastych badyli do worków to męczarnia. Nadchodzi niestety taki moment, że trzeba powiększyć asortyment ogrodowych narzędzi. W zeszłym roku padło na wertykulator, w tym na rozdrabniacz. Jutro będę rozdrabniacz po raz pierwszy. Zdam sprawozdanie. Zajrzę zobaczyć róże. Mira, tez się zdziwiłam, no niektóre pędy okrywowych były podmarznięte. Ale zima była znacznie mroźniejsza niż w latach ubiegłych. Ogród powoli się zapełnia.
Wiosną lubię w ogrodzie kolor żółty. W sezonie raczej go nie mam (jest tylko na rudbekiach), ale teraz działa niezwykle energetyzująco.
W wiejskim ogrodzie nie może zabraknąć forsycji. Na zdjęciach w odmianie Maluch.
Ruszyły derenie Sibirica i w pełnię kwitnienia wchodzi dereń jadalny.
Jagody kamczackie już mają listki, lada moment zakwitną i już w maju będą cieszyć owocami. Mam dwie serduszka okazałe w ogrodzie. To starsze chyba muszę podzielić, bo coraz słabiej rośnie. Młodsze radzi sobie zdecydowanie lepiej.
Ufff udało mi się przesadzić i posadzić oraz dokończyć przycinanie bylin i hortensji
Róże już startują i puszczają nowe pędy muszę w tym tygodniu je przyciąć, ale forsycja sąsiada jeszcze nie kwitnie i zastanawiam się czy czekać jak przykazano czy ciachac.. hmmm
Krokusy protestują i nadal śpią, ciekawe czy zakwitną w tym tygodniu bo zapowiadają słoneczko i ma być ciepło
A teraz zdjęcia:
Takie tujki kupiłam:
A tak prezentuje się zmiana
Początek marca ( zapomniałam zrobić zdjęcia przed zmiana)
I teraz
Edit: Dobrze że jednak ta sobota dopisała i mogłam sobie podziałać Teraz jedynie zostało tylko trawnik zgrabić i wsio
Witaj Kasiu ja nie wiem jak ta moja róża się nazywa, może to siostra Twojej.
Posadziłam wczoraj następne, zobaczę jakie te będą. Ładne zdjęcia robisz jak profesjonalny fotograf, ja w ogóle lubię oglądać zdjęcia, krajobrazy urzekające.
U nas w Polsce też jest pięknie, ale zawsze też jest fajnie zobaczyć coś innego bo wg. mnie to co zwiedzisz, zobaczysz, to Twoja własność i nikt Ci tego nie odbierze.
Dla Ciebie znowu moja niespodzianka.
Izabela też mieszka w pięknej okolicy.