Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Msazalka18 20:22, 27 mar 2017

jolka napisał(a)

Pamiętasz może jakie to funkie???

Masz posadzone śliwy wiśniowe nie wiem czy Pisardii czy Nigre Mogłabyś napisac czy jesteś z nich zadowolona??? i co ile masz je posadzone?

Pisałaś coś kiedyś że pryskasz korę a ja nie dopytałam na co a że refleks już nie ten to zapytam teraz

Poazdrawiam
jolka 19:59, 28 mar 2017

frezja napisał(a)
Ale masz tego kwiecia..kolory piękne tych ciemierników.

Ewka, ciemierniki dopiero zaczynają Z dnia na dzień są coraz większe.
Te ciemne kolory fajne, ale białych mam mało W zasadzie tylko jeden biały mam! Mus to zmienić

jolka 20:05, 28 mar 2017

UlaMal napisał(a)
Jolu masz piękny ogród, mnóstwo pracy w niego wkładacie, ciemierniki cudne zwłaszcza ten pełny rabatki z hortensjami moje marzenie.Mam pytanie odnośnie kocimiętki z Bonicą czy pamiętasz może co to za odmiana jest i jaka jej wysokość jest u ciebie bo szukam czegoś nie wysokiego właśnie i ta rabatka trafiła w me gusta a że Bonica czeka na posadzenie to dodała bym jej właśnie kocimiętkę. I mam jeszcze jedno pytanie czy ona nie ściąga kotów z okolicy bo wyczytałam że tak właśnie jest

Ula, dzięki za ciepłe słówko Co do kocimiętki - nie mam pojęcia jaka to odmiana, ale jest niewysoka. Ok 20-25 cm. Jeśli się faktycznie okaże, że mi lawenda wypadnie po zimie to uzupełnię z drugiej strony kocimiętką albo szałwią. Co do kotów, u mnie na pewno tak to nie działa. Owszem, czasem jakiś kot się po ogrodzie przejdzie, ale nawet w tę stronę nie podchodzą.

PS. marzenie pt. rabatki hortensjowe - łatwe do spełnienia Hortki są bezproblemowe

jolka 20:07, 28 mar 2017

Kawa napisał(a)
Jolus ale masz piękne ciemierniki. u cisy tak mocno ciachnelas? jessu się zastanawiam czy moich niżej nie przyciąć tyle że ja mam hilli. kurde boję się pięknie masz ha coś dlubie pomału. ściskam mocno

Kami ściskam również Ciemierniki na Ciebie czekają. A cisy są ciachnięte od jesieni, nic nie ruszałam teraz. I nie mów mi że dłubiesz pomału! Widziałam, że działasz ostro!
jolka 20:12, 28 mar 2017

Toszka napisał(a)
Pytanie tylko czy przewrotnik zbiegnie się z kwieciem z hortkami. Ja tam go lubię - nie do zdarcia twardy zawodnik Może do tego szałwię dosadzić? Za przywrotnikiem rzecz jasna. Moje ciemierniki też zaczynają... ale dopiero zaczynają, to choć u ciebie popatrzę na otwarte kwiecie

Toszka, nie mam pojęcia czy się przywrotnik z hortkami kwieciem zbiegnie. Słabo się z przywrotnikiem znamy W ub roku dorwałam jedną sadzonkę w szkółce, podzieliłam na kilka. No i teraz wychodzą. Myślę, że też go polubię i nie wykluczone, że zostaniemy razem na dłużej Zwłaszcza, że jak piszesz jest raczej bezproblemowy. Ciemierniki pewnie się już u Ciebie też rozkręciły

jolka 20:19, 28 mar 2017

sylwik69 napisał(a)
Ale będzie piękna panorama gór na tle hortensjibardzo mi się podoba pomysł i wszystkie Twoje nasadzenia! masz Dar! Mam kępy piwonii,gdzie najlepiej je posadzić?jaką glebę lubią? co radzisz?

Tak, może być fajnie z tą panoramą A piwonie lubią żyzną, lekko kwaśną ziemię z tego wiem. Ja dawałam ziemię rodzimą, obornik przekompostowany, trochę ziemi z worka i trochę piasku, bo u mnie ciężka ziemia, gliniasta. Ja bym sadziła w słonecznym miejscu, i w takim żebym mogła je non-stop wąchać Ach, czekam z utęsknieniem na piwonie!!
jolka 20:20, 28 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Jola ależ masz cudne te ciemierniki! Gdybyś kiedyś miała klęskę urodzaju siewek i nie wiedziała co z nimi zrobić to ustawię się do Ciebie w kolejce

Ustaw się Dam Ci bez problemu. Już widzę ile się nasiało!
jolka 20:26, 28 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Śliczne Jolu te pełne ciemierniki,co to za odmiana? Mam dużo przywrotnika ale nigdy nie zwracałam uwagi jak to z jego kwitnieniem. Lubię go nawet w fazie bez kwiatów a już po deszczu ślicznie wyglądają kropelki wody na jego liściach.

Co do odmiany ciemiernika - nie mam pojęcia. A przywrotnik mnie się spodobał, od kiedy widziałam jak Maja Popielarska go pokazywała w jakimś dużym ogrodzie. Całe żwirowe drogi z obu stron tonęły w przywrotniku. Gospodarze pokazywali, że po kwitnieniu ścinają go normalnie kosą, a on pięknie się odradza. Od tej pory szukałam sadzonki, no i w końcu trafiłam w ub roku na jedną
jolka 20:28, 28 mar 2017

Moniq napisał(a)
cudne ciemierniki, wprowadzaja w zachwyt

Dziękuję Moni Mnie też się podobają.
Zwłaszcza że wyglądają dobrze od teraz do śniegu
jolka 20:31, 28 mar 2017

paulina_ns napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie Jolu, wszystko już się zaczyna budzić a ja dopiero w ten weekend posadziłam od Ciebie ciemierniki w miejsce stałe wstyd się przyznać, no ale nie miałam kiedy wcześniej. Niby ciepło, ale żadnego szału w pogodzie nie ma, kiedy w końcu nadejdą te ciepłe dni?? Mam nadzieję,że jak mała mi wyzdrowieje .

E tam Paula, jakie wstyd. Najważniejsze, że posadziłaś to się nie zmarnują Myślę że w przyszłym roku już Ci zakwitną. Mam nadzieję, że Twoja Wikusia już zdrowa. A pogoda dziś dała czadu. 22 stopnie! Prawie lato Widziałam Twoje przeurocze sasanki, jak znajdę to też sobie kupię