Brzoza Doorenbos aż świeci...ją uwielbiam
Kostrzewy leśne, do cięcia, będą mieć nowe fryzurki na jeża
na koniec moje strzępki malusieńkie po pierwszej zimie
Właśnie dziś wzeszło mi jedno nasionko heliotropu peruwiańskiego, który siałam 9 lutego - długo!!!
Kilka dni temu wzeszły nasionka żmijowca
A tak wygląda dziś kobea
Byłam dziś na działce i przekopałam prawie całą rabatę
zostało jeszcze tyle...
Wklejam przekopiowane zdjęcie z ogrodów świata, gdzie Napia relacjonując wycieczkę po Japonii pokazała tez lotosy. To zdjęcie zainteresowało mnie szczególnie, bo na drugim planie widać, ze lotosy są w donicy.
Taka uprawa tez mnie korci. Tylko nie wiem jak poradzić sobie z okresem wiosennym. Kłącze trzeba posadzić do końca kwietnia, a bezpieczne wystawienie lotosów na zewnątrz jest możliwe w drugiej połowie maja. I co do tego czasu zrobi jeśli nie dysponuje szklarnią? Trzymać je w domu.
Podoba mi sie ta miniaturowa odmiana Momo Botan, ponoc jest łatwa w uprawie. Trzeba jeszcze nabyć odpowiedni pojemnik. Duża donice, lub misę.
Uprawiał ktoś tak lotosy?
Zdecydowanie Jolu mam dość roboty w domu, w marcu cała ja w ogrodzie...i miedzianem pryskanie...pąki już są bardzo nabrzmiałe
Bazi szukam jeszcze słabo je widać, dobrze widać rozplanowałam początki prac w ogrodzie
u sąsiada gigantyczne brzozy są piękne, ale wiecie jak ja na nie narzekam, gdyby rosły po drugiej stronie
od zachodu u mnie, byłabym wniebowzięta
Acer pensylvanicum
Dziś był wspaniały dzień może troche chłodny ale słoneczny i pogodny. W ogrodzie kwitnie wierzba Iwan i żółty oczar. Zaczęłam dzisiaj cięcie drzew, jabłonek, perukowca i klona.
Stipy i carexy jeszcze mają wstążki
Trzmielinka na patyku cała różowa
Mój wymarzony dereń pagodowy Variegata...mam nadzieję, że przezimował zapomniałam go okryć,
a to jego pierwsza zima
Do czyszczenia jutro
Świerk Inversa, pień robinii i suszek zawilca japońskiego
jajko znalazłam... wyjatkowo w tym miejscu zielone IC dance
to jest najgorsze do sprzątnięcia miscanty, widać, że wierzbę Hakuro przyciełam mam nadzieję, że na kulkę