Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

_Martini_ 20:03, 25 mar 2017

Zagajanka napisał(a)

Oswieć mnie ,cała ta trawa do zdarcia??
Zagajanka 20:09, 25 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Mój to czosnek główkowaty, zobaczymy jak urośnie, ale z tego co widzę, wszystkie wsadzone spokojnie sobie rosną. Za to zawilców w ogóle nie widzę.
Późnym latem dostałam od teściowej szafirki z liśćmi. Na razie nie widzę oznak życia, pewnie już się ich nie doczekam. Ty masz chociaż tego jednego ☺

Głowkowate bardzo wcześnie mi wylazły, chyba jeszcze jesienia. Teraz juz mają z 10 cm (widać je na zdjeciu przy hiacyntach). One jeszcze "trochę" podrosną, bo ich czas to koniec czerwca - lipiec.

Zawilce jesienne mi trochę odżyły, ale szału nie ma - widziałąm dzisiaj parę listków. Więc ty to chyba jeszcze pare tygodni musisz poczekać. Szafirki też wyłażą powoli, zarówno u mnie, jak i u sąsiadki.
Dzisiaj natomiast wsadziłam do gruntu jaskry azjatyckie. W zeszłym roku ładnie urosły i się rozmnożyły, zobaczymy jak będzie w tym roku.
Zagajanka 20:12, 25 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Oswieć mnie ,cała ta trawa do zdarcia??

Nooo... Jakieś 13 m2...
Idzie więc mi ta robota jak krew z nosa...
Zagajanka 20:20, 25 mar 2017

A poza tym dzisiaj był prawdziwy Dzień Krokusa:

W końcu wiosna! W końcu Słońce!
Wendy79 20:25, 25 mar 2017

Jeszce raz dziękujemy Janeczko za dzisiaj i przepraszamy za bałagan i ewentualne szkody w cebulowych . Mam nadzieję, że nie przyłożyliśmy ręki do tego bólu pleców.

Maciek po wizycie u Ciebie, zaczął coś mruczeć o zmianach w ogrodzie , a ja wciąż pozostaję zainspirowana w zachwycie nad Twoją laurowiśnią. Co to za odmiana? Masz jakieś dobre źródło?

Ps. Masz uroczego i bardzo rezolutnego synka.
Zagajanka 21:28, 25 mar 2017

Aga, cebulowe dadzą radę
Po kalinach zrobiło się miejsce na cisy, a że było ich w sumie trochę do wsadzenia, stąd to moje zmęczenie materiału hehe.

Ciekawe, co to Twój Maciek takiego zobaczył, że zastanawia się teraz nad zmianami w waszym ogrodzie ?

Laurowisnie polecam. U mnie dobrze rosnie zarówno w cieniu, jak i w pełnym słońcu. To jest odmiana Otto Luyken, ma drobne podłużne listki i jest stosunkowa niska. Kupowałam je u nas na Bielanach u BK. Ale to było już jakieś 3 lata temu. Internet wyrzuca mi też Ogrod Kroton pod Wrocławiem, mozesz tam podjechać (od kwietnia) i też zobaczyć. Coś tam u nich kupowałam, jak byli jeszcze we Wrocławiu.

P.S. No wiem, ze Synuś to nadkomunikatywny gaduła
_Martini_ 09:05, 26 mar 2017

Jeśli tylko pogoda pozwala, to ja tam mogę nawet takie najcięższe prace wykonywać. Z początkiem sezonu wszystko się chce.
A te 13m to pod rozankę wszystko?
Zdjęcie z czosnkami przy hiacyntach mnie uspokoiło, moje wyglądają identycznie.
Sebek 11:25, 26 mar 2017

Pokaz cisy Zamawialas w necie? Bo będę potrzebować
Zagajanka 16:33, 26 mar 2017

Martynko, tak ta nowa rabata to glownie pod rozanke, no i troche kulek bukszpanowych i traw tez tam bedzie.
Zagajanka 16:39, 26 mar 2017

Sebku, cisy z neta.
Przyzwoita relacja jakosc/cena: maja tak z 45-50 cm, kosztowaly 17 zl za szt z dostawa (bralam 20).