Patrząc na zdjęcia wnioskuję, że to z wielkim prawdopodobieństwem Hicksii. Bez wyjątku. Nie chcę ci podcinać skrzydeł, ale uczciwie sprawę ujmując zrobienie z Hicksii kul lub stożków będzie baaaaardzo trudne... by nie napisać otwarcie - niemożliwe (w ciągu najbliższych kilku lat).
Hicksii jest cisem typowo żywopłotowym z takimże pokrojem. Na kule i stożki najlepszy jest cis baccata z poziomymi gałązkami już od podstawy.
Ewentualnie, może któryś nadał by się na niwaki. Jednak warunkiem jest posiadanie ładnych, grubych konarów. A by tego się dowiedzieć trzeba by zanurkować w krzak i przemyśleć co tam jest i jaki kształt mozna by uzyskać.
Te dwa cisy z dwóch pierwszych zdjęć ja bym ostrzygła w ładny, foremny klocek/parawan. Taki mocny kształt geometryczny może być niezwykle ciekawym akcentem wsród pozostałych "poczochrańców". Jednak to ty musisz ocenić jak w całości, aranżacyjnie będzie to wyglądać. Zacząć by trzeba od mocnego ścięcia i wyrównania góry. Potem trzeba wyrównać ściany. Mocno, odważnie. Będzie się zagęszczać i wypełniać w jedną płaszczyznę.
Trzeci cis... co on ma na dole - pieniek? A może to forma krzaczasta...Hm?
W środku, od góry ma pustkę, dziurę? W tej formie wygląda jak stożek postawiony na głowie. Trudno jest mi coś radzić, bo nie wiem jakie ma gałęzie w środku. Jak rosną - pionowo, po skosie...?
Niestety te chłody zepsuły nam tegoroczna wiosne. Ranniki tak pięknie kwitły a teraz juz przekwitają bo płatki im zmarzły. Twoje w lepszym stanie ale u mnie juz do zdjęc się nie nadaja. Krokusy mają zamknięte pąki i tez nie cieszą, kto wie czy nie skończą jak ranniki i na te najpiękniejsze widoki trzeba będzie znów rok czekac, zła jestem.Na pocieszenie Twoja ulubiona sikorka.
Moze klon typu Crimson King? - bywa tez szczepiony, a kolorystycznie przelamie to pasmo zieleni.
Albo Pissardii szczepiona - bedzie tez na wiosne kwitnac ladnie
Kasia tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Widmo_Brockenu
cyt."...Wśród taterników istnieje przesąd mówiący, że człowiek, który zobaczył widmo Brockenu, umrze w górach. Wymyślił go w 1925 i spopularyzował Jan Alfred Szczepański. Ujrzenie zjawiska po raz trzeci „odczynia urok”, co więcej – szczęśliwiec może się czuć w górach bezpieczny po wsze czasy..."
a że ja nie jestem taternikiem tylko górskim spacerowiczem więc spoko
było trochę przymglone więc widmo na foto wyszło nieszczególnie
sytuacja typowa i prawie komfortowa - prawie bo rzeczywistość to przepaść ....metrów a droga obowiązkowa w górę albo w dół
Rzeczywiście śliczna jest. Kasiu Pissardi dla Ciebie. Uwielbiam ją. Daje kolor cały sezon, ślicznie kwitnie i w dodatku długo trzyma liście.
Abiko i Luki doradzili mi, żeby po kwitnieniu mocno ją przyciąć żeby się zagęściła. Zabrałam się za to dopiero w lipcu, ale i tak zdążyła się super zagęścić.
zdjęcie nie najwyraźniejsze, ale widać jak ładnie ciałka nabrała . Po lewej ją widać. W tym roku ciachnę ją zaraz po kwitnieniu .
mam nadzieję, że z tym oczkiem to nic aż tak poważnego, bo nie chcę myśleć, że jest dziura.
u nas żwir i palenisko wgyląda podobnie mam na mysli taki syf dookoła
ale palenia po zimei jest ogrom i w sumei wtedy dziękuję ze to palenisko takie duże
No niestety nie wszystko jest super - w oczku ubywa wody... niestety za szybko, coś mi się wydaje że musiała zrobić się dziurka po zimie...
Na razie nawet nie myślę co to będzie bo az się boję...
Dzisiaj popracowalismy trochę w ogrodzie, między innymi złożyliśmy szklarenke
tu jeszcze nie stoi na swoim miejscu
poobcinałam hortki, tawuły, borówki, jagody kamczackie, pigwowieca, berberysy, zastanawiałam się kiedy trawy ozdobne ciąć, ale chyba jeszcze za wcześnie
Popołudniu posiałam pomidorki i paprykę
A tak wygląda moja werbena
Petuniom brakuje słońca
I proso