Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 10:10, 26 mar 2017

Chyba najlepsze do buka będą bukszpany. Znowu będzie przesadzanie. Ogólnie biorąc zakulkuje się. Zrobię z tego co mam. Tym razem inspiracja Danusi Szefowej Ogrodowiska. W końcu nie nadarmo tu trafiłam

I nie wiem teraz czy tardiva znajdzie tam swoje miejsce najwyżej znajdzie gdzie indziej.
Kindzia 10:43, 26 mar 2017

Ula, ja Cie i tak podziwiam. Ja bym się chyba nie porywała sama...ale kto wie Siła kobiety jest nieodgadniona

Pod moimi czerwonymi bukami w sąsiedztwie mam buksy, limonkowe żurawki, różowe szałwie.
Urszulla 10:54, 26 mar 2017

Kindzia napisał(a)
Ula, ja Cie i tak podziwiam. Ja bym się chyba nie porywała sama...ale kto wie Siła kobiety jest nieodgadniona

Pod moimi czerwonymi bukami w sąsiedztwie mam buksy, limonkowe żurawki, różowe szałwie.

Czyli dobry obrałam kierunek
Pola 11:04, 26 mar 2017

Ula, dawno mnie tu nie było, widzę że szykuje się rewolucja, myślisz o bukszpanach, właśnie u mnie wywaliłem kilka łysych, niestety w opłakanym stanie. Nie mam nerwów do nich.
Urszulla 19:43, 26 mar 2017

Pola napisał(a)
Ula, dawno mnie tu nie było, widzę że szykuje się rewolucja, myślisz o bukszpanach, właśnie u mnie wywaliłem kilka łysych, niestety w opłakanym stanie. Nie mam nerwów do nich.

U mnie ładnie rosną, mają dostęp azotu i okresowe mocne nawodnienie i chyba to lubią. Ja mam wysoki stan wód gruntowych.
Rzeczywiście nie było Cię długo
Milka 14:46, 27 mar 2017

Urszulla napisał(a)
Szukam dobrej zimozielonej inspiracji do buka kolumnowego aurea. Może ktoś wrzuci mi jakieś linki

A co planujesz? czytam, że orka na całego
Urszulla 00:30, 28 mar 2017

Milka napisał(a)

A co planujesz? czytam, że orka na całego

Tak Irenko, orka która mi życie ratuje.
Przekopalam jedno miejsce i zrobiłam dziś tymczasowke. Wsadzilam tardivy i hortensje ogrodową Kindzi która się w zeszłym roku uratowała. Nie mogę na razie zrobić tak jak planowałam ale to kwestia czasu.
Poza tym ogarniam swoją letnią rabate. Ciągle na niej coś nowego. A dziś ostatnim rzutem wykopalam ogromną Ich Dance bo mi zaatakowała bukszpana. Pod koniec tygodnia wrzucę zdjęcia. Nigdy więcej tej rośliny wewnątrz rabaty! Ona potrzebuje dużo miejsca. Chyba zacznę nią handlowac

Urszulla 00:45, 28 mar 2017

Mam wreszcie pod dostatkiem kompostu. Mogę sadzić i przesadzać. Znalazłam też fajny szybki sposób na 1-roczny kompost.
Wszystkiego chwasty z bieżącego plewienia wrzucam do worków po kupnej ziemi ogrodowej. Ona wewnątrz worek jest czarny. I tak sobie stoją worki a po zimie jest juz kompost.
Drugi sposób to na rabacie układam duży twardy karton. W biedronce u nas często wystawiają takie niskie o wzmocnionych narożnikach i do kartonu wrzucam chwasty aż go wypełnia w całości. Po zimie jest świetna ziemia bez noszenia i wozenia. Tak zrobiłam pod kalina i dziś tylko pazurkami wyrównałam teren. Ten sposób jest niezły na uczynienie gleby, ale mało estetyczny. Ja jednak używam go bo wygodny tam gdzie chce zrobić nowa rabate w ciągu jednego sezonu lub gdy czekam żeby się rośliny rozrosly.
Urszulla 06:43, 29 mar 2017

Wczoraj wytargalam z ubiegłorocznego buszu 24 sadzonki truskawek. I posadzilam przy czosnku. Zresztą z garści czosnku urosło tylko 5 szt. Posialam też rzodkiewke i szpinak nowozelandzki którym nic nie wiem.

Dla tych co pamiętają moje zeszłoroczne boje to miejsce zajmowała od strony warzywnika slawetna róża potwór

Kiedyś spisałam sobie następujące połączenia roślin do upraw współrzędnych w warzywniku i je stosuje. Może się komuś przydadzą:
Marchew i cebula
Pomidory i seler
Ogórki i koper
Salata i pory
10:14, 29 mar 2017
specjalnie dla ciebie

1.kiedy kwitną krokusy siejemy rzodkiewkę,szpinak, pasternak i pietruszkę
2.kiedy kwitną żonkile wysiewamy marchew, buraki i boćwinę
3.kiedy kwitnie forsycja siejemy isadzimy groszek, cebulę i sałaty, tniemy róże
4.gdy kwitnie mlecz sadzimy ziemniaki
5.kiedy klon ma nowiutkie liście przesadzamy byliny
6.kiedy kwitnie pigwa czas na sadzenie kapusty i brokułów
7.gdy sady jabłoniowe w kwiatach jest czas na sianie niskiej fasoli
8. opad kwiatów jabłoni czas na fasolę tyczną i ogórki
9.kiedy kwitną bzy jes czas na kabaczki, i wysiew pozostałych jednorocznych warzyw
10.gdy kwitnie konwalia czas na wysadzanie pomidorów
11.w pelni rozwinięte liście klonu -można wysiewać powoje i wysadzać ipomeę
12.kwitnie irysów, to czas na wysadzanie do gruntu papryki i bakłażanów
13. kwitnienie piwonii oznacza, że przyszedł czas na arbuzy i melony

PS. ja jak spotykam cos ciekawego na forum ....to zwykle od razu kopiuje do pliku w excelu zeby mi nie uciekło (taki brudnopis sobie zrobiłam) bo po kilku dniach to odnalezienie czegos na watkach jest bardzo trudne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies