Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:20, 06 maj 2022

Do góry
Słuchajcie mnie najbardziej wnerwia kora porozrzucana. Bażanty robią mi taki kipisz grzebią wszędzie. Po każdym przyjeździe muszę sprzątać. Rabaty tak samo.
Cholernie fruwają płot czy tuje to dla nich nie przeszkoda. Już eM się wściekł jak robił wertykulację kora porozrzucana i wchodzi w zęby wertykulatora.
Ciągle robię i nie nadążam. Następnie czeka cięcie tuji i krzaków jałowców. Miałam jechać jutro, ale mają być burze więc nie jadę.

Właśnie w tym lasku muszę porządki zrobić. Tony igliwia kiedy to się rozłoży. Hosty tam posadzone.
Słoneczny Ogród 21:31, 05 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Darcia tak wszystko robisz jakbyś była rasową ogrodniczka. U mnie to wszystko na oko a u ciebie sznurek.

Masz otwarty ogród na ulicę ładnie to wygląda czy będziesz kiedyś się grodziła? U mnie by wszystko dzikie zwierzęta zjadły.

Sucha rzeczka zawsze piękna świta mi po głowie czy nie rozszerzyć mojego skalniaka i coś na płasko posadzić ale jeszcze pomyśle. EM mnie beszta że starość nadchodzi a mnie co dziennie inne pomysły przychodzą .
Trudno może zrealizuje te pomysły.
Człowiek musi też mieć umiar

Pozdrawiam

Ela, z przodu domu mam ogród formalny taki właśnie pod sznurek, całe rzędy tych samych gatunków roślin w dużych ilościach, jest przestrzeń uporządkowana i bardziej elegancka, a z tyłu pełna swoboda- hulaj duszo!

Po wypadku eMa wszystko stanęło, dom nie wyszykowany w całości, ogrodzenie nie zrobione. Ale myślimy, żeby ogrodzić

Ela jak Ci się coś podoba to rób, ogród będzie Cię przy zdrowiu trzymał i fizycznym i psychicznym, będziesz dzięki temu długo żyła
Ogród Basi 21:17, 05 maj 2022

Do góry

Basiu piękne takie przysadziste te Rodki już zaczynają. Który sezon u ciebie. Ciemierniki też piękne, pamiętaj o.mnie jestem zawsze chętna.

U ciebie i u innych tak czysto bez bałaganu jak wy to robicie. U mnie bajzel na całego jedne rośliny dopiero z ziemi wychodzą. Rozsypalam w styczniu wapno na rabaty i to jeszcze się nie rozpuściło więc kora zrobiła się biała. Śnieg leżał rozmył wszystko.
E tam czekam na deszcz może korę zmyje.
Bergenie w tym roku nie bardzo u mnie nie wiem co się stało na łodygach mają jakieś cętki jakby mucha narobiła może to jakiś grzyb. U ciebie widać, że w porządku.

Pozdrawiam Basiu

Elu, roślinki dla Ciebie rosną pod ogrodzeniem. Podlewam je i jak tylko podrosną to wyślę.

Te miniaturowe rh to sadzone Elu miesiąc temu, w kwietniu. Cała ta rabata azaliowo rodkowa jest z III-IV br.
Z bergeniami to u mnie też tak było jak u Ciebie. Miały pełno pstrych plamek i były zwiędnięte. W marcu wycięłam te zwiędnięte liście i posypałam sporo kompostu. Dlatego bergenie są tak przerzedzone bo połowa wycięta.
Ogród Basi 19:42, 05 maj 2022

Do góry

Rh Scarlet Wonder wkrótce rozwiną swoje pąki.

Basiu piękne takie przysadziste te Rodki już zaczynają. Który sezon u ciebie. Ciemierniki też piękne, pamiętaj o.mnie jestem zawsze chętna.

U ciebie i u innych tak czysto bez bałaganu jak wy to robicie. U mnie bajzel na całego jedne rośliny dopiero z ziemi wychodzą. Rozsypalam w styczniu wapno na rabaty i to jeszcze się nie rozpuściło więc kora zrobiła się biała. Śnieg leżał rozmył wszystko.
E tam czekam na deszcz może korę zmyje.
Bergenie w tym roku nie bardzo u mnie nie wiem co się stało na łodygach mają jakieś cętki jakby mucha narobiła może to jakiś grzyb. U ciebie widać, że w porządku.

Pozdrawiam Basiu
Ptasi gaj 19:13, 05 maj 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu ta pierwsza fotka ,to też z Twojej działki ? jakoś nie widziałam wcześniej ,że masz taki piękny leśny ogród

zachwycam się też oczkiem i tulipanami

za taką cenę to też bym chętnie przytuliła cebulowe

Madziu trochę lasu sosnowego mam tutaj mam tak dziko. Po lewej stronie po sosnach pnie się hortensja ma bardzo dużo zawiązków kwiatowych powinno być ładnie. Będę musiała 2 sosny wyciąć gdyż przez ten mokry śnieg bardzo się pochyliły i mogą runąć na resztę widać to na focie 3 szt od prawej 2 szt.

Oczko do czyszczenia może w sobotę lub niedzielę.

Miałam dzisiaj zawinąć do ogrodnika poszłam do domu od innej strony. Jutro pójdę o ile nie wykupili to kupię.

Ach marcyzki taniocha rozstawilam po domu i na balkonie jeszcze dobrze się trzymają. Hiacynty po 3 zł kupiłam 1 szt, wzięłabym więcej, ale już nie miałam więcej rąk

Ogród Cioci cz. 3 18:21, 05 maj 2022

Do góry
Małgosiu masz taki porzadeczek. Wszystkie rośliny kwiecień obsypane w tym roku.
Ja nie mogę się wyrobić.

Też bardzo kocham niebieski. Dla mnie wszystko mogłoby kwitnąć w tym kolorze. Jeszcze zółciutki do tego i sama radość.

Zawsze kupuję bratki niebieskie każdy odcień.

Pozdrawiam

Jakoś tak ten niebieski na wiosnę mi pasuje.Pozdtawiam Elu

Słoneczny Ogród 12:04, 05 maj 2022

Do góry
Darcia tak wszystko robisz jakbyś była rasową ogrodniczka. U mnie to wszystko na oko a u ciebie sznurek.

Masz otwarty ogród na ulicę ładnie to wygląda czy będziesz kiedyś się grodziła? U mnie by wszystko dzikie zwierzęta zjadły.

Sucha rzeczka zawsze piękna świta mi po głowie czy nie rozszerzyć mojego skalniaka i coś na płasko posadzić ale jeszcze pomyśle. EM mnie beszta że starość nadchodzi a mnie co dziennie inne pomysły przychodzą .
Trudno może zrealizuje te pomysły.
Człowiek musi też mieć umiar

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:23, 04 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu to nowe narzędzie to i moja mama sobie kupiła. Nie jest zbyt wytrzymałe bo po niedługim czasie urwał się jeden z tych drutów do wkręcania. Próbowałam i nie spodobało mi się, ale mama mówi, że jej pasuje. Zwłaszcza chwasty z długim korzeniem dobrze się tym wyrywa.
Ceny idą ostro do góry i to nie tylko roślinek. Będziemy się więcej wymieniać między sobą i rozmnażać, choć róże to już wyższy lewel. Prymulki szybko nabiorą masy na twojej ziemi wzbogaconej kompostem.

Zaczęłam robić tym sprzętem tam gdzie nie ma drzew co prawda mało tego terenu i bardzo dobrze się sprawował. I żałuję że pod moją ziemia taki gąszcz korzeni.

Kurierzy będą mieć pracę ja wysyłam już jutro 4 paczkę eM że zwariowałam.
W sąsiedniej szkolce tej jak w ulu. Dzisiaj się przyglądałam jak luDzie kupują to jakiś obłęd nawet fiszek nie czytają czy dana roślina w danym miejscu może rosnąć.
Rodki, azalie na balkon bo ładnie wyglądają. Kolejka do kasy jak w markecie.

Irysek od Irenki

Bylinowa łąka 22:55, 04 maj 2022

Do góry
Gosiu zaglądam i się zastanawiam jak ty się w tym gąszczu roślin odnajdujesz i znasz nazwy.
Piękna ta fotka z tyloma prymulkami one zimują prawda. Ziarnopłon nie sądziłam go i skądś się wziął u mnie. Zresztą dużo roślin u mnie jest nie wiadomo skąd, jest ładny niech się rozrasta.

Tak masz sucho, że ta ziemia taka popękana.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 22:33, 04 maj 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
No i dziś mi zrobił niespodziankę Pąki zaczynają pękać !!!!!

Tak to jeden z pierwszych rodkow kwitnących ale krótko trzyma kwiaty przynajmniej u mnie. Bardzo zdrowy i gesty nie trzeba firmowac.
U mnie też tuż tuż.
Dębowe zakątki 20:14, 04 maj 2022

Do góry
Witam Aniu

Miałam kilka czarnych bzów został tylko jeden, wąski i bardzo ładnie kwietnie długo, ma ładne owoce. Reszta to takie pokraczne ze zasłaniały wszystko co przycięłam to wypuściły długie odnogi i jesienią takie same jak przed przycięciem.

U mnie też takie ptaki latają widocznie jakiś kanał jest trzęsie się chałupa.
Kiedy to się skończy człowiek żyje w ciągłym stresie.

Cieplej to i wszystko rośnie. Pracy wiosennej bardzo dużo.

Aniu jak moje zamówienie.

Jeszcze wracam super foty robisz lub obrabiasz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:55, 04 maj 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

To wiąz camperdowni , lubię go.

Ale ta kiku śliczna też, co obok niego rośnie

Ela, prymulki w super cenie udało Ci się kupić
Moja mama ma znajomą, która ma kwiaciarnie i od niej dostała (za darmo) kilkanaście sztuk, co się nie sprzedały (jakieś takie mizerne już). W zeszłym toku też tak było, a w tym, to już potężne kępy. Także z tych „ostatek” (chociaż te Twoje ładnie wyglądają), w przyszłym sezonie będą już wypasione .

Od 2 lat kupuję zdechlaki których nikt nie chce przywracam im życie. One tak pięknie póżniej rosną. Dzisiaj przywlokłam 20 donic maleńkich żonkilów od sąsiada ogrodnika po 1,5 zł w doniczce 4-cebule zonkilki bardzo ładne.
Znajomy ich nabrał 2 tiry wiosennych kwiatów z Holandii i nie sprzedał przed świętami (marnie idą). Przywiózł im na plac pełną ciężarówkę w cenie 50 gr aby mu się tylko transport zapłacił oni sprzedają po 1,50.
Ludzie się rzucili i kupowali po kilkanaście doniczek - co to znaczy cena.

Przywieżli też wczoraj od Hyżego róże każda jedna powyżej 55 zł. Włos się jeży na głowie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:59, 04 maj 2022

Do góry

Piękne są też je mam nie wiedziałam jak się nazywają szybko się rozmnażają i długo kwitną. Nie wiem skąd się wzięły może z kora przybyły. Miałam w zeszłym roku kępkę ok 15 na 15 cm w tym roku sporą Kępa.

Tylko się cieszyć jak je masz będą Cię radować po krokusach i przebiśniegach... razem
z wnuczkami

Ptasi gaj 13:13, 04 maj 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)

Monika za piasecznem od Wawy. Wcześniej chciałam kupić, przez internet,ale jak facet się dowiedział, że mam rzut beretem id działki to powiedział, że mam po świętach przyjechać.
Nie pojechałam jak się zorientowałam to już były wykupione te duże i wzięłam to co było.
Ptasi gaj 11:59, 04 maj 2022

Do góry
Zapomniałam telefonu i foty robię tabletem nie poręczny jest odzwyczaiłem się.

Kupiłam dzisiaj prymulka no i eM mówi kup jeszcze trochę irysów takie ładne.
Prymulki już przebrane nie pojechałam od razu po świętach i ledwo wybrałam, ale pani sprzedała po 5 zł, w ofercie wcześniej były po 9,50, kupiłam 15 szt. Posadzę w dobrej ziemi i za rok będą ładne.

To w bardzo dobrej cenie kupiłaś te prymulki, bo nigdzie już w takiej cenie nie ma prymulek, teraz to ceny roślin są z kosmosu.
Ptasi gaj 10:54, 04 maj 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Seslerie w tym słońcu wyglądają jak jesienne

Zrobię jak nie będzie słońca.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:14, 04 maj 2022

Do góry
Już wstawiłam foty sesliery.

Czy ty każdego roku przycinasz górki tujom? Przycięte pod sznureczek rowniutko.
Co by nie mówić o tujach najlepsza osłona przed wiatrem i zawsze ściana zielona.
U mnie bardzo oberwały przez ten śnieg szmaragdy jak będziemy ciąć to muszę je powiązać górka. Niektóre odnogi się nie podniosły.
Brabanty lepiej zniosły ten śnieg mokry.

U mnie buki to jeszcze w zeszłorocznych liściach. Wczoraj grabiami otrzepywalam. Do worka i spałam jesienią. Liście mają pod spodem zaschnięta mszyce bukowa i trzeba palić.

My tniemy co 2-3 lata.

Ok zaraz spojrzę
Tak tnę może 3 rok już co roku i mam zamiar tak ciąć już cały czas.Zaniedbałam ta kwestię wcześniej i tuje wyrosły za wysokie i miały grube pnie,ile się namordowalam żeby to obciąć.A jak tnę co roku to mają mały przyrost z cieniutkimi gałązkami.

Tak tuje są super jeśli chodzi o te kwestie.Ja sobie nie wyobrażam nie mieć teraz tego żywopłotu.

Takie pod sznurek lubię żywopłoty najbardziej jest z tym roboty ale efekt końcowy bardzo cieszy

Ja strzepywałam ten śnieg aż 4 razy bo też gałązki się powyginało ,ale wyglądają ok choć część odstaje.

Moje wypuszczają listki ,choć nierówno
No i byka strzeliłam że nie prysnelam preparatem olejowym ,bo widzę już mszycę,eh

No widzisz każdy tnie w swoim czasie
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:33, 04 maj 2022

Do góry
Już wstawiłam foty sesliery.

Czy ty każdego roku przycinasz górki tujom? Przycięte pod sznureczek rowniutko.
Co by nie mówić o tujach najlepsza osłona przed wiatrem i zawsze ściana zielona.
U mnie bardzo oberwały przez ten śnieg szmaragdy jak będziemy ciąć to muszę je powiązać górka. Niektóre odnogi się nie podniosły.
Brabanty lepiej zniosły ten śnieg mokry.

U mnie buki to jeszcze w zeszłorocznych liściach. Wczoraj grabiami otrzepywalam. Do worka i spałam jesienią. Liście mają pod spodem zaschnięta mszyce bukowa i trzeba palić.

My tniemy co 2-3 lata.
Ogród z zegarem 23:42, 03 maj 2022

Do góry
Jeszcze jedno czy ten wiąz tak ma rosnąć w bok?
Pytam bo mam takiego samego, ale na wszystkie strony ma równe odnogi.
Ogród z zegarem 23:39, 03 maj 2022

Do góry
Agnieszka ale ty zaiwaniasz z tym ogrodem. Nie można nadążyć. Szpalerek klonów piękny i jak zdecydowałaś bo widzę, że tam coś rośnie.

Magnolie tak pięknie kwitną. Boże też bym miała dużo magnolii ale u mnie Wygwizdów. I mrozy z miejsca przychodzą bym się nerwowo wykończyła.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies