Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:06, 06 lis 2016

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:04, 06 lis 2016

Do góry
Świetne kolory

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:01, 06 lis 2016

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:58, 06 lis 2016

Do góry
Blusz u mnie rośnie w zawrotnym tempie...

Ułozyłam kilka plastrów - na resztę czekam

Hortensjada 09:57, 06 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Bożenko to dereń?
wiem że masz pare egzemplarzy, czy mogłabyś mi w wolnej chwili trochę o nich napisać? jak szybko rosna, jak sie przebarwiają?Twoje wrażenia generalnie

Ten wyższy to dereń.Co do dereni to rano przy robieniu fotek dokładnie policzyłam- mam 36 odmian dereni kousa i florida Samych krzewów ciut więcej bo 3 odmiany mam podwójne. Mam nadzieję, że tegoroczna zima nie będzie zbyt mroźna, bo mam trochę nowych nasadzeń i pierwsza zima jest dla nich niezwykle ważna. Martwię się najbardziej o derenia urbiniana, od wiosny jest w gruncie ale to bardzo wrażliwa odmiana ( na dodatek jeszcze malutki )i chyba jako jedyny dostanie ubranie z maty słomianej.
Ale mam też inne ciekawe nabytki, którymi się wcześniej nie chwaliłam ( wymienię tylko 3, żeby móc czymś zaskoczyć wiosną ( Doubloon, Celestial Shadow, Akatsuki)

A to dzisiejsze fotki, derenie przebarwiają się cudnie

Venus

Weisse Fontaine

I dwa egzemplarze Milky Way

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:54, 06 lis 2016

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:51, 06 lis 2016

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:48, 06 lis 2016

Do góry
Accuba jest już ogromna...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:45, 06 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia domek wyszedł rewelacyjnie, bardzo, ale to bardzo mi się podoba. A wiesz, że dopiero dziś zwróciłam uwagę, że perukowca poprowadziłaś w formie drzewka. W sezonie zasłaniają go byliny i jakoś mi to uciekło, a wygląda genialnie, takie fajne, zgrabne drzewko . Jak często go tniesz?

No w koncu jest dobrze Ale nie powiem ile ma warstw - z 10?
Perukowca tnę 1 w roku by miał ładna forme i na bieżąco usuwam pędy u podstawy.

Hortensjada 09:39, 06 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Jesienny ogrod cudny. Powiedz Bożenko czy wiosną tniesz pampasową?

Pampasowa niedługo powędruje do garażu, związana w połowie sznurkiem - zostawiam kwiatostany bo stabilizują środek rośliny. Co do cięcia to tak -wiosną. Jak już zapowiedziałam, wiosną wysadzę ją do gruntu, jest to już kilkuletni egzemplarz i już jej ciasno w donicy, trudno też już zapewnić prawidłowe odżywiane i nawożenie

Ukojenie 08:04, 06 lis 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Karmik i ja zamówię, taki duży szukam. Dobrze że wstawiłaś.
Tylko kiedy kupowałam budki lęgowe, sprzedawca mówił nie powinno malować się lakierem domków dla ptaszków. a dlaczego to ja nie wiem.

Dziś sadziłam cebule dalej i końca nie widać, wczoraj weszłam do obi, ogłupiałam bo jest przecena, nie udało się nie kupić.
Za to inne prace odłożone, a tu przymrozki zapowiadają.

To ciesze sie, ze wstawilam
Ja juz pomalowalam - poszukalam i radza malowac pokostem lnianym i tylko po zewnatrz a srodka nie. Dla mnie juz za poxno - mam nadzieje, ze wyschnie i wuwietrzy sie i ptaki beda przychodzic.

Tak widzialam te prognozy, pocieszam sie, ze niektorzy jeszcze w grudniu sadza i tez im cebulowe kwitna

-----
Tak prezentuje sie moj karmnik:

Jeszcze mysle czy go troszke w strone drzewa bardziej nie przesunac.
Ogródkowe perypetie:) 07:02, 06 lis 2016

Do góry
abiko napisał(a)
no właśnie.. wyjazd w stronę Sylwi, jak co roku po dynie i chryzantemy.
Ustawione przed wejściem, w tym roku wybrałam kolor czerwieni i pomarańczu.
Jeszcze wianek do zmiany na hallowinowy

Ślicznie, energetycznie, tak lubię
A dalia wyjatkowa, super niespodzianka
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:59, 06 lis 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)
Pięknie, pięknie, pięknie

Ta trawa kępowa przebarwiona na pierwszym zdjęciu w ostatnim poście, to co to? Masz ją w kilku miejscach i świetnie podbarwia ogród.

To najzwyklejsze kosaćce
w tym roku dokończyłam ten pas więc będzie się ciągnął przez całą rabatę

a tutaj to ta kępka z ostatnich zdjęć

Popatrzyłam na te róże Tomelisse. Okrywowe, więc masz szanse na kwitnący dywan wokół berberysów.

na to liczę
one kwitną prawie cały czas i same się czyszczą
tylko martwię się chwastami, bo przedzierać się teraz między berberysami i różami będzie prawdziwym wyzwaniem.......

Ja liście z trawnika zbieram jak Ty kosiarką, choć większość nagarniam na rabaty. Mam też dmuchawę, ale ona w tym roku bezużyteczna, bo liście zbyt mokre. Nie przejmuję się korą. Nie wybieram liści. U mnie kora ma funkcję ochronną. Zresztą nie wiele mam miejsc, gdzie ją widać pod roślinami. I mam nadzieję, że bedzie ich coraz mniej.
Gdzie większe rośliny nie radzą sobie z zasłanianiem gruntu, tam rozsadzam fiołki wonne i przywrotniki. Świetne są do cienia. Fiołki wiosną kwitną jak szalone na biało i fioletowo, a przywrotnik ma bardzo dekoracyjne jasne liście. Kwiaty są w porównaniu z liśćmi znacznie mniej dekoracyjne. Mam też miejsca podsadzone trzmielinami lub barwinkiem. Ten ostatni dokupiłam w tym roku różowo kwitnący i jeszcze ma pojedyńcze kwiatki.

Aż sprawdziłam te fiołeczki - cudowne są!!!!! , jak bratki
zdobędę i dosadzę pod lasem
przydałoby mi się właśnie coś co zakryje korę pod tujami

barwinka miałam pod lasem, ale słabo rósł i kwitł, przesadziłam go w tym roku pod siatkę pod graba - zobaczymy - mam nadzieję że zakryje nogi grabom
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 06:38, 06 lis 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
begonie pochowałam, bo stroszono przymrozkiem, pozostawiłam chryzantemy w doniczkach i dynie
Kwitną mi jeszcze w skrzynkach przy ganeczku białe surfinie, już miałam ich nie podlewać ale one żyją...

Jak w zaczarowanym ogrodzie, cudo Aniu
My golebie gonimy, bo całe stada i wszystko ufajdane
Moja bajka 06:35, 06 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
a tu sikoreczka na poidełku sobie siedzi

Boskie foto
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 06:34, 06 lis 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Trochę jesiennych fotek z ogrodu - w głównej roli : opadające liście, liście i jeszcze raz liście.........
Tegoroczne kolory jesieni słabo wychodzą na zdjęciach za sprawą braku słońca, od czasu do czasu udaje mi sie uchwycić jakiś słoneczny przebłysk i cyknąc fotę ale to rzedkość....
Moje jedyne duże drzewo znajdujące sie na terenie ogrodu w pełnej słonecznej odsłonie

I trochę słońca na berberysie....widać że zaczyna powolutku "łapać" żarówiasty kolorek

Cudo kolory, razem z tym lasem za plotem, piekne osie widokowe. Pewnie aktualnie juz po lisciach, przynajmnie u mnie prawie z tych obcych, wielkich drzew opadly. Podziwiam za cwiczenia, os nie bardzo lubie, ja raczej sama w domu cwicze, jak mam chec. Buziaki
Do raju daleko - u Ewy 06:24, 06 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ewciu, dziękuję Cudowny film

Dziś zrobiłam ciasto Banoffee Pie Zachęcił mnie wpis Gerczusi i się skusiłam Ciasto pycha. Słodkie, ale nie przesłodzone, chyba dzięki bananom i nie słodziłam bitej śmietany Skorzystałam z przepisu na tej stronie
http://whiteplate.com/2012/12/banoffee-pie/
Częstujcie się

4

Jaki apetyczny!
Dzis bede torcika wcinać na urodzinach wnusi, córka robi takie pyszne, ze skusze się na 2 kawalki. A ja lubię filmy SF ale tylko mądre
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 06:07, 06 lis 2016

Do góry

tu mi coś dało owoce hm ,nie wiem co to za krzaczek

To są owoce trzmieliny, musiala kwitnać, a pamiętaj że kwiaty trzmieliny cudnie pachną. Jak owoce spadną, będą nowe siewki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 05:57, 06 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Bardzo jestem zadowolona z efektu

Świetnie to wyszlo, pomocnikow masz fenomenalnych
Kolorowe Rabaty Martek 23:27, 05 lis 2016

Do góry
Ja również pozdrawiam - listopadowymi różami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies