Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 11:16, 28 sty 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Może nie odratowałam bo ona jeszcze nie była w złym stanie ale większość korzeni miała całkiem przesuszonych i już przekwitła. Normalnie Vandy są są bardzo drogie a ja kupiłam po 10 zł

Jeszcze takich mam trochę

Wygląda, jak ogrodowy storczyk, obuwik
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:13, 28 sty 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Irenko, przeglądam trochę Twój wątek, i mam pytanie czy rabaty z azaliami i Rh sadzonymi pod murem masz oddzielone folią ? Jeśli tak, to czy tylko boki czy wykorytowałaś i folię masz jako donicę?
Jakie drzewa rosną pod murem przy Rh, widać tylko pnie, czy to sosny czy świerki?
I jak sobie radzisz z podlewaniem Rh przy tylu drzewach ? Nie wypijają każdej kropelki wody? Ziemia u Ciebie kwaśna czy zasadowa?

Mirka, nigdzie nie mam żadnej folii i ani grama kory. To co widać, to taki wąż foliowy do podlewania, cały w dziurkach, jak puścimy wodę, to tak spokojnie sączy się woda i podlewa rośliny.Jedynie co mam na rabatach, to zmielone gałęzie sosen, igliwia itd, które mam po cięciu.
U mnie w lasku rosną świerki, 2 rodzaje ale nie pamiętam nazwy, bo dawno temu sadzone, sosny czarne i jakaś inna odmiana sosny, ale nazwy też nie mam, kiedyś ich nie podawali przy sprzedaży.
Na tym cytowanym zdjęciu są sosny czarne, które regularnie uszczykiwałam, jak rosły i są ciut podobne do pinii
Fakt, wypijają wodę, dlatego niestety, tam gdzie rodki, hortensje i azalie, jeśli nie pada, regularnie podlewamy.
Głównie u mnie ziemia kwaśna, tylko wkoło domku letniego i pod murem po prawej stronie jest zasadowa.
Ogród za grosze 10:59, 28 sty 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Plan robót na rok 2017

przedogródek

rośliny ogrodowiskowe - bukszpany i tuje. Bukszpany wiekowe 40-letnie wcześniej chyba nigdy nie cięte. Już je cięłam kilka razy, zagęszczają się. Niepodlewane, niezasilane są zdrowe, tylko ten zapach fujjj.
W rogu był lilak (bez), ale już go nie ma.
Tuje zmieniły sukienki - też ich nie lubię - zasłaniają przed wścibskimi przechodniami - zostaną. Strzygę ja na spirale.
Pod domem planuję trzy koryta wymurowane z grafitowej cegły lub betonu, przenikające się wzajemnie o zróżnicowanej wysokości.

Takie coś mi chodzi po głowie

I

Zapowiada się ciekawie
Myślałam, że tylko ja nie cierpię zapachu bukszpanów...fuj
Ogród Mirelli 10:58, 28 sty 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Trochę kolorowych wspomnień z ubiegłego sezonu

uwielbiam floksy...czy kwitły u Ciebie powtórnie?,u mnie w tym roku drugie kwitnienie było słabe
Słoneczny Ogród 10:57, 28 sty 2017

Do góry
Witam wszystkich ogrodników.
Przy powstawaniu mojego ogrodu, teren wyrównaliśmy, została nawieziona czarna ziemia, trawa zasiana. Sadziliśmy drzewka tak aby zapełnić pustą przestrzeń, więc rozmieszczaliśmy je luźno po całości. Nie tworzyliśmy grupowych nasadzeń. Teraz już wiem, że to błąd. Na dodatek mój M zaplanował dwa wjazdy, jeden główny do garażu, a drugi roboczy (dojazd do szamba i z opałem). A żeby nikt nie wjeżdżał na trawnik M zaplanował tuje przy obu wjazdach całe rzędy i tak powstało 5 rzędów. W tamtym roku jeden rząd zaczęłam przerzedzać co drugą wykopywałam. Od drogi nie mam ogrodzenia, chcę się trochę zastawić roślinami. Mam kupioną wąską pergolę, do której planuję zamontować deski żeby powstała ławeczka. Te drzewka, które tam widać to drzewka owocowe.

Podpowiedzcie jakie widzicie rozwiązanie.

Niektóre zdjęcia są z poprzednich sezonów.

Tam z tyłu jest droga i od tamtej strony chce się trochę osłonić.

A to spojrzenie od strony drogi.
Ogród za grosze 10:38, 28 sty 2017

Do góry
Plan robót na rok 2017

przedogródek

rośliny ogrodowiskowe - bukszpany i tuje. Bukszpany wiekowe 40-letnie wcześniej chyba nigdy nie cięte. Już je cięłam kilka razy, zagęszczają się. Niepodlewane, niezasilane są zdrowe, tylko ten zapach fujjj.
W rogu był lilak (bez), ale już go nie ma.
Tuje zmieniły sukienki - też ich nie lubię - zasłaniają przed wścibskimi przechodniami - zostaną. Strzygę ja na spirale.
Pod domem planuję trzy koryta wymurowane z grafitowej cegły lub betonu, przenikające się wzajemnie o zróżnicowanej wysokości.

Takie coś mi chodzi po głowie

Moja bajka 10:34, 28 sty 2017

Do góry
Dobry dszek zrobil dla mnie taką skrzynkę na roslinki. Oczywiscie przemaluje ją po swojemu, a od srodka wyloze folią .
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 10:29, 28 sty 2017

Do góry
hanka_andrus ze znajomym wybraliśmy się na godzinkę na spacer w połowie gwiazd wczoraj, dla cb jeszcze jedno foto z wyprawy

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:28, 28 sty 2017

Do góry
Raort z rannego obchodu

1. Przez ogrod przebiegla sarna i zniszczyla plot, musiala zahaczyc nogai sie porwal. Nie widac sladow by sie wywrocila, poprostu pobiegla dalej. mam nadzieje, ze sie nauczyla, ze nie tedy droga.
2. To chyba dzwonce

Musze potem na nie zapolowac u aparatem.
3. A tu mamy czaple. Byly dwie bialej nie zdazylam zlapac aparatem a to tylko tak upolowalam

Tak ogolnie to nic nie widac na tym zdjeciu jak sie nie wie gdzie szukac. Na szerokosc mniej wiecej posrodku, na wysokosc troche nizej niz srodek. Nad tym paskiem ktory jest rzeczka.

4. Mamy znow mala owieczke
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:49, 28 sty 2017

Do góry
Jeże śpią zobaczymy na wiosnę, one jak się budzą to nic nie pamiętają z zeszłego roku,
znajdujesz małego jeża, oswajasz go a po spanku budzi się dziki

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:40, 28 sty 2017

Do góry
Imienniczka napisał(a)
Przepiękne piwonie
Piwonie bardzo lubię, mam ich całkiem sporo, ale tylko takie zwyczajne, jak to się mówi starodawne. Na wiosnę stanowią mocny akcent.

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:31, 28 sty 2017

Do góry
Kamila "modelowanie" to konieczność bo miejsca mało a zapędy kolekcjonerskie zrobiły swoje

ciekawy jestem jak duża urośnie ta szyszka - jodła szlachetna Glauca

jodła szlachetna Glauca

...uDany ogród 09:10, 28 sty 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)

ale cudna ta fotka

ach mi tez sie teskni za wosna. Juz bym jakies nozyce zlapala i cos pociachala. U nas slonka dzis nie ma i narazie -5 czyli za zimno na ciachanie

Uwielbiam je podglądać

Też mnie nosi, segreguję nasiona, przeglądam katalogi, wrzucam rośliny do koszyka, a tam dalej śnieg
U mnie znów wielki błękit i spory mróz.
Ale już wolę to niż depresyjną, burą szmatę zamiast nieba.
Na osłodę ...śnieg w wiosennym wydaniu

...uDany ogród 09:05, 28 sty 2017

Do góry
Mimo, że bieli już mamy dosyć tęsknię za taką bielą

[img ]
...uDany ogród 09:02, 28 sty 2017

Do góry
dana1s napisał(a)
Kasiu u mnie co rok zasiedlają budki i mają małe, czasami dwa razy w sezonie.
Są to bardzo piękne ptaki

ale cudna ta fotka

ach mi tez sie teskni za wosna. Juz bym jakies nozyce zlapala i cos pociachala. U nas slonka dzis nie ma i narazie -5 czyli za zimno na ciachanie
...uDany ogród 08:57, 28 sty 2017

Do góry
Dzisiaj znów mróz -12, ale prognozy bardzo optymistycznie pokazują w przyszłym tygodniu +9
Taka prognoza bardzo mi się podoba i mam nadzieję, że się sprawdzi

Zima w tym roku jest zachwycająca, praktycznie non stop świeci słońce i niebo jest błękitne. Jednak już bardzo mi się chce wiosny.
Chcę się wyżyć ogrodowo
Popracować tak, że na drugi dzień nie będę mogła się ruszać, ale będę szczęśliwa i spełniona.
Chcę już poczuć powiew świeżości i pobiegać w ciepłym deszczu.
Ale mnie poniosło...

Na miły dzień zostawiam Wam trochę upragnionej wiosny

...uDany ogród 08:45, 28 sty 2017

Do góry
Kasiu u mnie co rok zasiedlają budki i mają małe, czasami dwa razy w sezonie.
Są to bardzo piękne ptaki

Ogród za grosze 08:30, 28 sty 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
Bardzo piekna opowieść
Życzę Ci tylko takich ogrodowych chorób

Aniu, takie słowa od osoby posiadającej tak piękny ogród jak Twój, to nie lada komplement. Dziękuję za nie .

Oj, oj, oj choroba niegroźna dla mnie, gorzej z bezpieczeństwem mojej kieszeni, wszak nowsze odmiany osiągają horrendalne ceny. A ja słaba kobieta, nie zawsze potrafię się oprzeć... Sama zobacz jaki jest piękny, umiałabyś sobie odmówić?

Arabian girl
Ogród prawie romantyczny 08:08, 28 sty 2017

Do góry
Napia napisał(a)

Też żałuję. Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja się poznać

Aga to jest róża?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies