Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

MirellaB 16:34, 10 lut 2017

Mirko hortensja jest obłędnie piękna. Dla mnie to kolor karminowy. Ona najpierw jest jasno różowa, a na jesień tak się przebarwia?
Ewa777 16:38, 10 lut 2017

Śliczne pokazałaś kwiatki Pierwiosnków nie widziała jeszcze w sprzedaży, ale pewnie chodzę do innych sklepów
Czarujesz tymi storczykami
mirkaka 16:44, 10 lut 2017

Filomena napisał(a)
Jak pielęgnujesz Wandę Mireczko? Rośnie w jakimś podłożu, czy tylko ją nawadniasz i odżywiasz co jakiś czas?

Vandę mam dopiero od późnego lata. Kilka razy ją zasiliłam, potem tylko namaczałam w deszczówce. Trzymam ją bez podłoża, w przezroczystej doniczce, raz w tygodniu wlewam do niej wodę do wysokości nasady pędu, i tak trzymam kilka godzin. Zdarzyło mi się też zapomnieć wylać wodę i tak stała całą noc. Mam dwie Vandy, kupowane w tym samym czasie i tak samo pielęgnowane. Pęd kwiatowy wypuściła tylko jedna. Będzie u mnie kwitła pierwszy raz
Wiosną zacznę ją znów zasilać, dwukrotnie rozcieńczoną dawką nawozów storczykowych. Chyba co dwa tygodnie, nie pamiętam, muszę jeszcze o tym poczytać.
Myślę że moja deszczówka też nie jest całkiem jałowa bo w zbiorniku są liście i igły z drzew. Taką podlewam wszystkie rośliny i storczyki.
Vandy lubią dużo słońca i ciepło, stoją na południowym oknie, latem trochę je cieniuję przykrywając jedną warstwą gazy bo nie mam firanek.
mirkaka 16:48, 10 lut 2017

Vanda w doniczce

Moje sierściuch pod kominkiem
17:07, 10 lut 2017
Mirko muszę przysiąść na dłużej w Twoim wątku,jest pięknie
Różą 'Crown Princess Margareta' mnie skusiłaś Widzę ogród pełen barw,faktur i cudów.

Ania
gobasia 17:31, 10 lut 2017

Ja trochę się ogrzałam przy kominku...ale ciepełko

Joku 19:56, 10 lut 2017

Lubię sierściuchy .
Czekam na vandę w rozkwicie.
Gdzie nabyłaś takie ładne pierwiosnki? Lubię takie na "nóżce".
Filomena 20:04, 10 lut 2017

Podobno żeby zakwitła potrzebuje przejściowego obniżenia temperatury jak i inne storczyki. Może ten niekwitnący egzemplarz stał w cieplejszym miejscu?
agnieszka_m 20:18, 10 lut 2017

Moje sierściuch pod kominkiem

Siostry sierściuch podobnie śpi
frezja 20:24, 10 lut 2017

Kochane sierściuchy już mam w domu 2 moje...wreszcie.Starsza po prawie 7 latach tułaczki(u nas dokarmiana)też już w domku!! udało się