Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:09, 27 lut 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.

Dzięki jeszcze raz za kontakt do Ewy-Andy. Już s=dostałam od niej odpowiedź jutro zmieniam zamówienie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:37, 27 lut 2017

Do góry
oliwka napisał(a)

Janko, ja rozmawialam z pania ze szkolki R. i ona mi polecila do donicy knirpsa do stipy. Podobno ma sie ladnie rozrrasta już w pierwszym roku. Nie podoba mi się tylko ten kwiat(kolor i pokrój. Podpatrzylam Pashminę i Marietheresie i one są przepiekne. Chciałabym jeszcze w tym roku mieć zarośniętą donicę: 1mx60 cm i wys 60 cm. Ile musiałabym kupić tych róż. Plus jeszcze dwie donice 60 cmx50 cm i 50 cm wysoka. Ciekae czy jeszcze dałoby radę zmienic zamówienie...
Juz biegnę do Andy. Dzieki za pomoc

No Knirps się pewnie rozrośnie, ale to takie płożące cuś: zobacz zdjęcia (nie patrz na formy pienne). Z donicy będzie się wylewać na wszystkie strony, ja nie przepadam za takimi różami.

Jeżeli wybierzesz coś mniejszego (tak docelowo o średnicy do 60 cm), to myślę, ze do tej większej donicy mozesz dać z 3 krzaczki + stipy + jarzmianka. Do mniejszych wtedy po 1 szt + jakieś wypełnienie też z trawek i bylin (niska szałwia? zawciagi? stipa?)

Z niewielkich róż zobacz jeszcze Lawender Ice albo Kurfurstin Sophie, czy też Jasmina Flower Circus.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:57, 27 lut 2017

Do góry
Oglądam zdjęcia z irysami i stwierdzam, że stęskniłam się za Twoimi kadrami
Stipa gigant, moja jeszcze w postaci pudełkowej ale ziemię już kupiłam, zawsze to jakiś postęp
Ogródek warzywny na balkonie 19:37, 27 lut 2017

Do góry
oliwka napisał(a)
trochę miałam dziś czasu, żeby pomyśleć o nowych aranżacjach na balkon.

W donicach postanowiłam posadzić:
plecy miskanty np morning light
potem stipa
róża okrywowa Knirps - podobno bardzo wytrzymała
Stipa, werbena i jakieś byliny typu ostróżki lub łubiny
dwa miłorzeby podobnej wysokości (jeden juz mam i wygląda na to że przetrwał zimę)
Co wy na to? Jedynie co to wielkość donicy wymusza rozstawienie miłorzębów bliżej siebie w środku ... To trochę może zaburzyć kompozycję

Donice możesz przykryć takimi plotkami białymi, jakie będziesz robić dla osłony od wiatru

Napisz mi proszę, jaka będzie duża ta donica. Na inspiracji wygląda jakby miała ze trzy metry szerokości
Tonący w bieli 17:52, 27 lut 2017

Do góry
Pierwsze wysiewy 22.02.17

I pierwsze wschody aksamitki dwa dni później- 24.02.17

26.02.17

i stipa zaczyna kiełkować
Ogród Mirelli 15:13, 27 lut 2017

Do góry
Karolka masz rację stipa teraz też ma swój urok Jak byś chciała nasiona to daj znać, bo znalazłam kupione 6 paczek z ubiegłego roku
Dzisiaj wywaliłam stipę z donic. Miała tak rozrośnięte korzenie, że ziemi prawie wcale nie było. Trudno było ją wyrwać, na szczęcie miałam pomoc
Na rabacie igiełkowej z mojego wysiewu też ją obcięłam. Największe kępy myślę, że odbiją, najmniejsze nie. Gdzieś czytałam, że nie powinno się stipy tak wcześnie ścinać, bo nawet jak przetrwa zimę to wiosenne przymrozki mogą ją załatwić. Nie przejmuję się tymi co wymarzną - kupię nowe

Kamila tak krokusy zakwitają, a dzisiaj następny w rozkwicie czyli już mam trzy kwitnące sztuki

Malutki pod lasem 22:55, 26 lut 2017

Do góry
Z wieści ogrodniczych, stipa zaczyna wychodzić, trzy cynie też się pokazały i jedna papryka z kaloryfera wyłazi
Hosty wsadzone do doniczek na dzień będę wynosić na dwór, na noc chować do wiatrołapu, bo tam mam najchłodniej, zakręciłam kaloryfer, działa tylko podłoga
Kiedyś będzie tu ogród 21:23, 26 lut 2017

Do góry
Dziewczyny baaardzo Wam dziękuję za typy. Wytypowałam sobie wstępnie trawki do kupna i wysłałam zapytanie do szkółki o dostępność. Chyba, że na miejscu coś jeszcze wpadnie w oko.
I tak chciałabym kupić:
Molinie Moorhexe, Heidebraut
Stipa calamagrostis mam dla niej inną miejscówkę.
Sporobolus heterolepis piękna tylko czy da radę- popytam jeszcze na miejscu.
W stronę śmiałka darniowego 'Goldtau' i Eragrostis trichodes muszę zerknąć w szkółce.

Kiedyś będzie tu ogród 21:12, 26 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Trawki gdzie słońce i wilgotno:

palczatka miotlasta – są odmiany 'Red Dragon', 'Blue Fog', 'Siwy';

miłki sa w wyborze i wspaniale przebarwiają się jesienią – Eragrostis spectabilis, Eragrostis trichodes, Eragrostis airoides

Sporobolus heterolepis – przepięknie przebarwia liście na pomarańczowo; na wilgotnych stanowiskach rośnie nieco wyższa.

Stipa calamagrostis

Sesleria argentea

A najlepiej Śmiałek darniowy 'Goldtau' Deschampsia Caespitosa

Wielkie dzięki za propozycję Kasiu.
Eragrostis trichodes muszę się jej przyjrzeć w szkółce.
Sporobolus heterolepis piękna.
Stipa calamagrostis- miałam i wykończyłam, ale na pewno kupię. Mam nawet dla niej miejscówkę.
W stronę śmiałka darniowego 'Goldtau' tez zerkałam...

Toszka napisał(a)
Molinia caerulea 'Heidebraut' - rośnie w V
Piękna... i wstępnie namierzyłam... Dzięki...

Mary napisał(a)
Aniu,

Wyczytałam u Asi, że zamienia molinie na trzcinniki. Może Cię to zainteresuje.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2552
Trzy strony dalej są wysokie molinie KF z ogrodu Oli.

P.S. Ja tam wolę molinie.
Marysiu dzięki, poczytałam i wychodzi na to że zerkanie w stronę molinni to dobre wyjście w moim przypadku. Asia pisze, że u niej molinie za niskie. U mnie -tak mi się przynajmniej wydaje- spełniłyby swoją rolę. Nie chcę żeby były tam dominantami, ale dawały lekkości rosnącym tam kolumnowym cisom. A jak coś będę wymieniać.
Mirkowy ogród (początki) 17:45, 26 lut 2017

Do góry
Trawa Pegasus zaczyna się dzielić

Rozplenica Hamlen

Rozplenica Majesti

Stipa Od niej zawsze zaczynam wysiewy
Ogród Mirelli 17:13, 26 lut 2017

Do góry
Mirellko a stipa to chyba żyje ?
Miejski azyl 16:23, 26 lut 2017

Do góry
Stipa rośnie
Kiedyś będzie tu ogród 23:32, 25 lut 2017

Do góry
Trawki gdzie słońce i wilgotno:

palczatka miotlasta – są odmiany 'Red Dragon', 'Blue Fog', 'Siwy';

miłki sa w wyborze i wspaniale przebarwiają się jesienią – Eragrostis spectabilis, Eragrostis trichodes, Eragrostis airoides

Sporobolus heterolepis – przepięknie przebarwia liście na pomarańczowo; na wilgotnych stanowiskach rośnie nieco wyższa.

Stipa calamagrostis

Sesleria argentea

A najlepiej Śmiałek darniowy 'Goldtau' Deschampsia Caespitosa
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:54, 25 lut 2017

Do góry
Dziękuję dziewczyny za miłe powitanie

Sylwia, ze stratą wciąż ciężko się pogodzić, dziękuję za zrozumienie.
Juzia, śniegu naprawdę niewiele było tej zimy. Liczyłam na puszystą kołderkę bo dywan do wytrzepania czeka a tu nic z tych rzeczy
Aniu wracaj szybko i wstaw jakieś nowe zdjęcia Twojego ogrodu. Potrzebuję takich pozytywnych obrazów
Reniu, kupiłam dziś ziemię, jutro będę siać Twoja stipa już kiełkuje ??
Beatko, wiosna już tuż tuż ale jakoś zimowa pora też mi specjalnie nie przeszkadza. Potrzebuję dużo czasu na leniuchowanie
Aniu z kamiennego, posypało i wczoraj i dziś w nocy, lekki mrozik trzymał ale ogólnie dzień piękny, słoneczny był Aż żal że cały przesiedziałam w kuchni
Amelko, z Gardenią to jeszcze nic pewnego. Auto idzie do naprawy i nie wiem jak długo postoi u mechanika. No i nie wiem ile ta przyjemność mnie wyniesie a to ma ścisły związek z targami

Zza szyby

Do raju daleko - u Ewy 18:12, 25 lut 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ewa werbena mogła sama się wysiać. Ja moich w tym roku nie sieję, miałam mnóstwo siewek zeszłego lata.
Rozplenicę już wysiałam, a stipa już u mnie wykiełkowała

To ja daleko w tyle jestem. Nic jeszcze nie wysiałam - muszę się za to zabrać.
Werbenę, to pewnie z pieleniem wykopię, bo nie rozpoznam siewek Pamiętam u Ciebie ile ich było!
Do raju daleko - u Ewy 18:06, 25 lut 2017

Do góry
Ewa werbena mogła sama się wysiać. Ja moich w tym roku nie sieję, miałam mnóstwo siewek zeszłego lata.
Rozplenicę już wysiałam, a stipa już u mnie wykiełkowała
Mój zielony świat 20:32, 24 lut 2017

Do góry
Ojej, tak mi przykro, wiem jak to jest, jak przyjaciel odchodzi, sliczna była mala i dorosła, wyjatkowy piesek.
Tylko ze stipa pozniej, tak koncem marca, zobaczysz srodek, czy juz zielony i wtedy.
Mój zielony świat 17:21, 24 lut 2017

Do góry
Ależ to żółte cieszy I Gaja zabiegi miała, słodka jest, a jak Effi?
Moja stipa tez tak wygląda, rok temu tez taka była, ale w środku żywe, więc ja swoje obetnę.
U Agi - czyli słońce i piach 16:10, 24 lut 2017

Do góry
ag_zie napisał(a)
Zmotywować się nie mogę bo na O. rzadko zaglądam ostatnio....czas to zmienić i trochę poszaleć

Muszę zasiać aksamitki - tak jak w poprzednim roku będą z lawendą sąsiadować
Stipa i rozplenica

a co więcej to muszę pomyśleć

Ja będę siala aksamitki do gruntu
One ładnie rosną
U Agi - czyli słońce i piach 16:07, 24 lut 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Aga siej bo póxniej będziesz żałować
już czas
Zmotywować się nie mogę bo na O. rzadko zaglądam ostatnio....czas to zmienić i trochę poszaleć

Muszę zasiać aksamitki - tak jak w poprzednim roku będą z lawendą sąsiadować
Stipa i rozplenica

a co więcej to muszę pomyśleć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies