Witam i ja potrzebuję Waszej pomocy i nie ukrywam, że liczę na podpowiedź samej Szefowej.
Planuję zająć się przeróbką poniższej rabaty bo to co na niej jest obecnie nie sprawdza się. Rabata jest pod oknem jadalni strona wschodnia częściowo pod dachem i światła tam nie za wiele. Rabata ma długość 3,80 m szerokość w najszerszym miejscu 2,00 m. Po lewej stronie rośnie jodła koreańska szkoda mi je trochę wywalać choć trochę zaczyna łysieć od prawej dolnej strony ale może jeszcze dam jej szansę i zacznę zagęszczać poprzez systematyczne podcinanie? Na obwódce rośnie lirope ale nie wiem czemu mimo, że ma już 3 lata nie kwitnie więc może wywalić? Ketmie też tu bujnie nie rosną wiec czas im znaleźć lepsze miejsce. Tak na prawdę to zostawiła bym tu tylko czerwone kulki(tak go przytnę na wiosnę) berberysu, hortensję bobo no i jodłę, którą jeśli się nie sprawdzi zamienię później na jakiś stożek. Tak to wygląda obecnie
i z drugiej strony od strony tarasu łączy się z małą rabatką z miłorzębem podsadzonym kocimiętką i to zostaje ta zielona skrzynka w rabacie to od nawadniania
przyszedł mi do głowy taki pomysł ale nie wiem czy to ma jakiś sens
proszę podrzućcie jakieś pomysły
Bardzo dziękuję
Masz rację, zawsze to samo, ale niebo dba o zmianę krajobrazu
Ja wstaję bardzo wcześnie zwykle o 5, lubię tak bo mam jakby pół dnia więcej
Taką furę drewna z chęcią bym przejęła, dawno się skończyło i kupuję kosmicznie drogie brykiety.
Ja chcę wiosny!
U mnie też się topi, ale wolno a w nocy znów dosypało i tak w kółko
Mam powoli tego dosyć
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??
Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.
U mnie tej zimy prawie non stop świeci słońce, rzadko się zdarza taka zima
Niestety razem z wyżem i słońcem były wysokie mrozy.
Najwięcej -27
Depresję mam nawet z tym słońcem, chcę już ciepełka i zieleni
Ta ławeczka trochę mi nie pasowała ze względu na oparcie (pierwotnie myślałam o czym bardziej zbliżonym do Tamaryszkowej ale rozmowa z Anią Pergolową natchnęła mnie jeszcze na taką koncepcję:
Ławeczka z oparciem to ten czarny prostokąt, po bokach można jej dać np.: po jednej horencsji w dużej donicy a derenie z tyłu, w plecki - niech robią za tło.
Po wycięciu lipy, akurat na wprost tarasu, zrobi się wtedy miejsce na ładną rabatę bylinowo-paprociowo-hostową.
Obejrzałam, bardzo jest ładnie i zadbane. Jeśli mogę coś dla dobra poradzić - ucinaj te patyki pod kwiatem, aby ich nie było widać, a najlepiej aby były czarne
Brzegi zbiornika zamaskuj specjalnymi kieszeniami z juty, w których sadzi się rośliny. Będzie to dobre dla równowagi biologicznej w stawie i dla estetyki samego stawu.
Łatwiej wodę utrzymać w czystości.
A widzisz. Czyli niepotrzebnie wyskoczyłam z tymi rodkami
Na pewno była już wstępnie omawiana, ale tak konkretnie to nie.
Co nie znaczy, że się już nie obkupiłam w rośliny na nią
Mam w tej chwili (z zakupów i dawnego ogrodu)
- narecznicę samczą 120 cm wys.
- wietlicę samiczą
- adiantum
- tawułkę chińską christian
- bergenię
- brunnerę jack frost
- bodziszka nn
- hostę nn
- serduszkę
- bergenię
- liriope
- carexa Ice Dance
- ciemiernika od Toszki
W większości w ilościach "do rozmnożenia"
A rabata wygląda teraz tak;
1 - to jaśminy, które ocalały z rewolucji (jeśli się okaże, że mają za mało słońca i nie kwitną, to z ulgą je wywalę)
2 - derenie sibirica, które mają robić wrażenie w zimie, na tle żywopłotu cisowego, ale w tym celu chyba muszę je zagęścić
3 - pęcherznica "lady in red", którą w chwili pomroczności zakupiłam, żeby robiła za akcent kolorystyczny.
Dziękuję bardzo za miłe słowa.
Jesienią zrobiłam nową rabatę, zobaczymy... sama jestem ciekawa. Jeszcze planuje duże zmiany w ogrodzie, na pewno jeszcze sie zmieni, mam nadzieje ,że na lepsze.
Tymczasem przesyłam dla Ciebie kwiatki