Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Makao_J 11:17, 07 mar 2017

Zawsze mnie zastanawia czemu moja hortka jest taka niska ale pewnie to wina gorszej gleby i braku wody I tak daje radę

W naszym parku mają też takie wielkie i ostatnio jak cieli to poszłam sprawdzić co robię nie tak ale okazało się że tną tak samo krótko jak ja a potem rosną taaaakie wielgachne. No ale tam codziennie ktoś chodzi i podlewa
12:48, 07 mar 2017
lindsay80 napisał(a)

A stopniujesz, tył wyżej przód niżej?

ja nie bo moje na środku są ...ale możesz stopniować jak masz je w szpalerze

wstawiłam foty mojej po cieciu ( stare pedy ciełam za wysoko ...dziś bym cieła niżej)
lindsay80 20:50, 07 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Niebieskawa?? No nie! Ja nie przepadam za takim odcieniem w ogrodzie, buuu
Trzeba będzie ją gdzieś zakamuflować.

Widzę, że linkami do sklepów to sypiesz jak z rękawa wszystko masz obcykane. Dzięki

Moje mają po pare ździbeł, ale znalazłam fotkę w internecie, która dobrze oddaje kolor tej seslerii

Nie wiadomo co się kiedy przyda, więc sobie różne ciekawe linki zapisuję
lindsay80 20:52, 07 mar 2017

AniMa napisał(a)
Też już hortki obcięte i część patyków wsadzona do ziemi a część do wody na ukorzenienie.

Edi pietruszkę korzeniową i inne warzywka mam u mamy U mnie na razie takie, co można zerwać i od razu schrupać....ale myślę intensywnie nad skrzyniami....

A to Ty się fajnie masz Aniu z tą mamą na wyciągnięcie ręki

Ja też patyki limek powciskałam w ziemię, w zeszłym roku prawie wszystkie się ukorzeniły, zobaczymy jak będzie teraz.
lindsay80 20:53, 07 mar 2017

AngelikaX napisał(a)

Piękne te hortki

Ja u siebie nisko przycięłam i cieniutkich całkiem się pozbyłam.

Ja zdałam się na Martę dzisiaj, zaraz wstawię fotkę poglądową jak ona to zrobiła u mnie.

lindsay80 20:55, 07 mar 2017

Kindzia napisał(a)
Ja też cieniutkie gałązki wycięłam...i nie tylko. W zeszłym roku mnie przytłoczyły, dosłownie. Mus ograniczać

To ja jeszcze czekam na hortkowe przytłoczenie, ale od dwuletnich egzemplarzy to chyba nie można zbyt wiele wymagać.

lindsay80 20:56, 07 mar 2017

Makao_J napisał(a)
Zawsze mnie zastanawia czemu moja hortka jest taka niska ale pewnie to wina gorszej gleby i braku wody I tak daje radę

W naszym parku mają też takie wielkie i ostatnio jak cieli to poszłam sprawdzić co robię nie tak ale okazało się że tną tak samo krótko jak ja a potem rosną taaaakie wielgachne. No ale tam codziennie ktoś chodzi i podlewa

O to prawda, one żarłoczne są, lubią i dobrą glebę i dużo wody!
lindsay80 20:58, 07 mar 2017

eee_taam napisał(a)

ja nie bo moje na środku są ...ale możesz stopniować jak masz je w szpalerze

wstawiłam foty mojej po cieciu ( stare pedy ciełam za wysoko ...dziś bym cieła niżej)

Widziałam, masz już pięknie rozgałęzione egzemplarze, ja poczekam sobie jeszcze aż moje takie będą.
_Martini_ 21:00, 07 mar 2017

lindsay80 napisał(a)

To ja jeszcze czekam na hortkowe przytłoczenie, ale od dwuletnich egzemplarzy to chyba nie można zbyt wiele wymagać.

Można wymagać, można. Moje właśnie dwuletnie dały czadu, a przycinałam je nisko. Jeszcze Cię zaskoczą.

Na tym zdjęciu sesleria mi się podoba. Jestem więc dobrej myśli.
lindsay80 21:03, 07 mar 2017

Była dziś Marta i zabrała się za moje limki, cel był taki, żeby mi sie w tym roku tak pięknie układały jak u niej choćby na tym zdjęciu.

A tu cięcie na przykładzie jednego krzaka hortensji Limelight

Przed

Po

Marta, jeszcze raz dzięki serdeczne za miłe spotkanko, instruktaż i prezencik, uściski