Roż sadzisz ile chcesz, najgęściej co metr, a powojnik który ma być towarzystwem dla konkretnej róży możesz nawet obok niej posadzić, a nawet w jeden dołek z różą.
Właśnie...przeniosłam moją daturę (ukorzeniona latem przez sąsiadkę, druga już bo pierwszą coś mi zjadło od korzenia) do ganku żeby nie zmarzła ale ona jeszcze niedawno kwitła (początek stycznia zgubiła ostatniego kwiatka)... Ma wszystkie zielone listki, ba! ona nawet nadal przyrasta! Czy to jest normalne? Na dziś wygląda tak :
Cyprysy zmarzną niechybnie, ale ich zapasy w dużej ilości są w garażu .
Czekają spokojnie na wiosnę Te na stole zostały bo lubię mieć ładnie na zimę.
Pozdrawiam zaglądających. Jakoś niewyspana jestem.
wow! Aż mnie z lekka zatkało... No pomysł przedni! I zestawienie tej kremowej z clematisem będzie cudne!
Oglądałam tę realizację dość dokładnie (jak chyba wszystkie Twoje jakie są dostępne) ale umknął mi ten piękny szczegół.
Niech już ta wiosna będzie!! Bo ja już chcę to wszystko oglądać!
Danusi, tak przypuszczałam że twoim zdaniem powinny być cisy.... Zobaczymy jak to będzie z thujami, chyba że znajdę wyższe cisy i zamienię. Z drugiej strony tak sobie dumam, ogrody angielskie są pełne kwiatów kwitnących, i są bardzo pracochłonne, a przy moim trybie pracy nie da rady.
To może będzie jakiś polski wytwór ogrodu angielskiego... Hihihi
Dziękuję Danusi za dobre rady... cieszę się że my wszyscy tutaj Cię mamy!!!!!!
1 - to kolorowe kolumnowe drzewko, może być wiśnia Amanogawa. grab fastigiata inne drzewo o wąskim pokroju. I kupione od razu duże, wyższe od okna.
2 - żółte cyprysiki na pniu, albo trzmieliny Fortunego - żółte
3 żółta - nie wiem co ale jednakowe iglaczki kuliste
3 czarna - róża pnąca dwie sztuki w jeden dołek.
5 - obwódka z trzemilnki żóltej, cięta co roku
6 - do zamiany drzewko co jest, na zwisające bordowe
7 - miskanty Variegatus
8 - więcej fioletu w postaci szałwii omszonej
Dzisiaj dowaliło śniegu aż miło. Zakrył trawki i żurawki
Powiesiłam metalowy karmnik za nasionkami dla ptaków, teraz już trzeba bo wszystko zasypane, pokarmu im nie zabraknie, mamy zapas. Grzesio obiecał dosypywać.
Ta rada jest nieco wbrew temu co bym zrobiła
Posadź tuje jedna przy drugiej a nie tak rzadko, to nie stanowi żadnej zapory dla wzroku oglądającego i utnij je w zwarty ekran.
Do tego typu ogrodu (styl angielski) tuje nie są najlepszym rozwiązaniem ale cóż... już są to i radzę tak a nie inaczej. Gdybym pewnie miała zaprojektować od nowa ten ogród zrobiłabym wejście tajemne, mur jakowyś albo żywopłoty z cisa lub buka. Podzieliłabym ten ogród na "pokoje"
Odbije, trzeba podlewać co 2 tygodnie florovitem i w ogóle podlewać wodą bo na pewno tam masa korzeni jest.
Ja bym nie ryzykowała, bo efekt może być kiepski, albo trzeba czekać 10 lat.
Jeśli już bym cięła to na samym dole, niech odbija od dołu, a nie w połowie, nic w połowie Ci nie da takie cięcie Co zrobisz z tego? Masz pomysł na jakiś kształt?