Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodniczka i jej mały ogródeczek

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek

Pola 15:53, 26 sty 2014

Gardenarium napisał(a)
Ta rada jest nieco wbrew temu co bym zrobiła
Posadź tuje jedna przy drugiej a nie tak rzadko, to nie stanowi żadnej zapory dla wzroku oglądającego i utnij je w zwarty ekran.

Do tego typu ogrodu (styl angielski) tuje nie są najlepszym rozwiązaniem ale cóż... już są to i radzę tak a nie inaczej. Gdybym pewnie miała zaprojektować od nowa ten ogród zrobiłabym wejście tajemne, mur jakowyś albo żywopłoty z cisa lub buka. Podzieliłabym ten ogród na "pokoje"

Danusi, tak przypuszczałam że twoim zdaniem powinny być cisy.... Zobaczymy jak to będzie z thujami, chyba że znajdę wyższe cisy i zamienię. Z drugiej strony tak sobie dumam, ogrody angielskie są pełne kwiatów kwitnących, i są bardzo pracochłonne, a przy moim trybie pracy nie da rady.
To może będzie jakiś polski wytwór ogrodu angielskiego... Hihihi
Dziękuję Danusi za dobre rady... cieszę się że my wszyscy tutaj Cię mamy!!!!!!
Pola 15:54, 26 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i widzisz Bardziej elegancko, jednakowe tuje a nie kolorowe Byłaś może w kamiennym kręgu u GorAni? Tam jest przejście z tui zajrzyj

Gosiu idę poszukać tego wątku...
malgorzata_s... 16:03, 26 sty 2014

Pola napisał(a)

Gosiu idę poszukać tego wątku...

Sama zobaczysz że warto a Ania jest cudowna
malgorzata_s... 16:09, 26 sty 2014

Piękne nie
Pola 16:12, 26 sty 2014

Sama zobaczysz że warto a Ania jest cudowna

Gosiu już znalazłam, fajny pomysł napisałam u niej by mi zdradziłjak to zrobiła, ale to chyba jest tylko kwestia odpowiedniego cięcia...
No, teraz będzie zgryz , co zrobić czy wymienić te dwa szmaragdy i posadzić cisy, no ale muszę się zorientować w cenach... Najbardziej mnie przekonują cisy bo one długowieczne, mam jednego wyższego cisa który wyłysiał a po nawiezieniu pięknie się regeneruje...nie miał baba kłopotu to znalazła ogrodowisko hihihi i teraz ma tyle chciejstw, kurcze najlepiej mieć projekt i od początku robić....
malgorzata_s... 16:18, 26 sty 2014

Jolu takie wysokie cisy będą strasznie drogie, myślę że też trudno będzie je zdobyć.To prawda że piękne ale szmaragdy tańsze i efekt prawie od razu. Ania posadziła ścianę, tuja obok tui bez przerw co 60 i tak cięła od spodu zostawiając górę aż się zeszły u góry. Pytałam ją wcześniej o to.
Pola 16:26, 26 sty 2014

Jolu takie wysokie cisy będą strasznie drogie, myślę że też trudno będzie je zdobyć.To prawda że piękne ale szmaragdy tańsze i efekt prawie od razu. Ania posadziła ścianę, tuja obok tui bez przerw co 60 i tak cięła od spodu zostawiając górę aż się zeszły u góry. Pytałam ją wcześniej o to.

A widzisz Gosiaczku, tak myslałam...
A cisy ....zobaczymy mam czas muszę pobuszować na wiosnę po szkółkach, i tak najpierw mnie przesadzanie czeka bo trzeba miejsce przygotować.... Thuje z za choinki też trzeba wysadzić, choinka zostaje...nie mam jeszcze boku domu obsadzonego więc thuje jest gdzie posadzić... Danusia ma cudnie zrobiony zakątek z ścianą wodną... bajka ... Takie bym miejsce też chciała
Pola 16:39, 26 sty 2014

Mój bok do obsadzenia, ale to melodia przyszłości...
ana_art 17:25, 26 sty 2014

Pola napisał(a)
Szefowej pomysł mi się podoba, dosadzenia kontrastowe będą , trzmielina na pniu też, zmiana tylko będzie pod śliwowiśnią bo tam są bordowe żurawki, więc będę zmianiać na coś żółtego żurawkowego, tylko nie wiem czy na tej patelni wytrzymają .... Pod trzmieliną na pniu wrzosy czerwone...
Najgorzej z cisami szefowa radzi posadzić wyższe , ale nie wiem czy będę zmianiać chyba tylko dasadzę ... Wniosek sprawa frontu załatwiona, jeszcze tylko coś do donic trzeba powsadzać i pomyśleć co na studnię...ale na to jeszcze troszkę czasu mam
jak masz tam patelnie to żółte żurawki odpadają...zdechną Ci i żal będzię, lepiej daj trzmielinę żółtą, ktorą będziesz strzygła w dywan a po lewej stronie daj bordowe żurawki, mam takie zestawienie na rabacie i fajnie wygląda. Nie jestem pewna co masz na siatce? myślalam ze to jałowce kolumnowe ale z treści wynika że cisy??? jesli cisy to dosadż pomiędzy kolejne o tej samej wysokości (Danusi nie chodzilo chyba o wyższe odrazu), szybciej będzie efekt ściany, bo z takimi odstępami to sie nie doczekasz
Pola 17:50, 26 sty 2014

ana_art napisał(a)
jak masz tam patelnie to żółte żurawki odpadają...zdechną Ci i żal będzię, lepiej daj trzmielinę żółtą, ktorą będziesz strzygła w dywan a po lewej stronie daj bordowe żurawki, mam takie zestawienie na rabacie i fajnie wygląda. Nie jestem pewna co masz na siatce? myślalam ze to jałowce kolumnowe ale z treści wynika że cisy??? jesli cisy to dosadż pomiędzy kolejne o tej samej wysokości (Danusi nie chodzilo chyba o wyższe odrazu), szybciej będzie efekt ściany, bo z takimi odstępami to sie nie doczekasz

Aniu dziękuję za odwiedzinki, tak pod siatką są cisy, i rzeczywiście są za rzadkie,,ale to dlatego że 3 wypadły, na wiosnę będę dosadzać... Żurawki czerwone będą pod stopkami trzmielina na pniu, a pod śliwowiśnią myślałam o ostrokrzewach, biała już tam mam wrzośce, dosadzę jesienią troszkę żółtych i czerwonych wrzosów...