Tu w miejsce padniętego Long Trunka, po prawej od Catalpy, pójdzie żółta brzoza - kłopot z głowy
A to się nazywa mieć brzozę w ogródku, u sąsiadów co prawda!
I mój nowy nabytek - kalina Eskimo
Wolałabym gracka, uwielbiam jego fontannowy pokrój. Ale jakby tak pomyśleć: tuje zielone, kalina zielona i gracek zielony... Jeden kolor, różne faktury - też byłoby ok.
Mam w innym miejscu gracki i Variegatusa, ale jeszcze są małe kępki, nie będę ich dzielić. Poszukam w szkółce i kupię
Marta, a dać dwa obok siebie na tych 180 cm? Czy tylko jednego?
Jak myślisz?
Z ogrodniczych odwiedziłam nowy na Okólnej (Kalina, wjazd na przeciwko św. Agnieszki). Powierzchnia bardzo duża, duże ładne rośliny, duuuuuużżże ceny. Ale piękne bonzajki pooglądałam.
Ewa, jakoś do piwoni nie pałam miłością, mam zwykłą, która nie kwitnie i nie wiem, co z nią zrobić. Drzewiaste ponoć są pewniejsze, jeśli chodzi o kwitnięcie. Może kiedyś dorosnę do piwoni ...
Wczoraj sobie porysowałam wersję rabaty przy wejściu, chciałam tam upchnąć derenie Ivory, ale Chyba Sebek mi ją wybił z głowy w tym miejscu.
Mam tam kilka roślin posadzonych, ale wydaje mi się, ze tworzą bałagan, dlatego troszkę poprawię tę rabatę.
Wczoraj planowałam tak:
1 - obwódka z bukszpanu
2 - tuje kulki
3 - berberys cięty w kulkę
4 - kalina sztywnolistna
5 - szpaler hortensji Vanilia Fraize ( 4 sztuki)
6 - żurawki bordowe (na szambie)
7 - runianka (na szambie)
sz - szambo, strefa martwa
to wszystko już jest, dosadzić mogłabym:
ML, R - to miskant Gracilimus, albo rozplenica Hameln ...
dereń - to dereń Ivory hallo
8 - cyprysik groszkowy aurera nana
9 - rozchodnik różowy zwykły
Albo może tak - wersja na dziś:
Ha, ha, Weroniko, właśnie wróciłam od Dorotki, która sadzi derenie. Ciężko idzie tam planowanie, a u siebie zaraz zrobiłam projekcik rabaty przy domu wzdłuż chodnika. Właśnie derenia chciałam gdzieś upchnąć.
Musisz u siebie na wątku pisać i relacjonować na bieżąco, to dobra kronika nawet dla siebie samej. Fajnie się potem zagląda rok wstecz
Wpadnę w wolnej chwili
Tym czasem u mnie plan jest taki:
1 - obwódka z bukszpanu
2 - tuje kulki
3 - berberys cięty w kulkę
4 - kalina sztywnolistna
5 - szpaler hortensji Vanilia Fraize ( 4 sztuki)
6 - żurawki bordowe (na szambie)
7 - runianka (na szambie)
sz - szambo, strefa martwa
to wszystko już jest, dosadzić mogłabym:
ML, R - to miskant Gracilimus, albo ML, albo rozplenica Moundry (?)
dereń - to dereń Ivory hallo
8 - cyprysik groszkowy aurera nana
9 - rozchodnik różowy zwykły
Sylwio, ale masz masz kochana kwiecia. Taka kolorowa wiosna u Ciebie, że cieszy nawet przez szklany ekran monitora
Pisałam już wczoraj, ale mi wcięło. Piwonie masz chyba z kosmosu - takie już wielkie.
Mognolie urocze. A wiesz co to za kalina?
forsycja, której nie tniemy
zaraz tamaryszek i kalina
razem sobie bujają
szafirki prawie już wszędzie
mam ich od groma
nie lubię ich liści
niektórym ścięłam na jesień i w tej chwili są ładne
w tle widac juz wielkie floksy
ruszyła krokosomia
bardzo się rozrosła
tawuła wczesna zaraz białym kwieciem sypnie
A ja bym nie pomyślała, że to kalina w ogóleJa mam mały krzaczek obok placyku zabaw i wygląda inaczej-no chyba, że moje to nie kalina i teściowa, która mi ją podarowała mnie oszukała