Aniu, bardzo dziękuję. Wczoraj i dziś co chwilę miałam gości.
Odwiedziły mnie dzieci z klasy. Nie miałam dziś z nimi lekcji, umknęłam im, więc po szkole przyszły z kwiatkiem do domu Poczęstowałam ciastem i herbatką Mam mało liczną klasę, więc wszyscy się pomieściliśmy.
A potem była rodzinka
I wczoraj moje dzieci były na obiedzie i kawie Taki bukiet dostałam.
A taką dużą imprezę robimy razem z M latem
Witam Bardzo proszę Was o pomoc w zaplanowaniu wąskiej rabaty miedzy tujami Szmaragd a ścieżką ( szer. 1, 2 m, długość 8, 5m). Wiosna tuż, tuż, a ja ciągle się zastanawiam jakie rośliny posadzić i czy sens ma to, co wymyśliłam?
Chciałabym posadzić Morning Light, a przed nimi żurawki ( na dł. 4, 5m), ale wzdłuż całej rabaty mogłoby by nudno.
Na początku rabaty mogłabym posadzić 2 rzędy wrzośców ( po 12szt), a za nimi 5 tui Golden Tuffet. Przeczytałam, że wrzośce rośną nie tylko na mocno nasłonecznionych rabatach?
Zostało mi do zaplanowania ok 1, 5- 2 metrów rabaty ( na moim szkicu to miejsce ze znakiem zapytania? - 2 rzędy wrzośców są w zbyt dużej skali narysowane )
Co mogłabym posadzić w tym miejscu? Czy jakieś trawy, turzyce czy tuje Orientalis Aurea Nana, czy kosodrzewiny Pumilio?
Nie wiem, czy dobrze kombinuję z planowaniem nasadzeń na tej rabacie? Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych miłośników ogrodów. Proszę o jakieś sugestie, co mogłabym zmienić?
Dosyć że różyczka piękna, to pewnie jeszcze cudownie pachnąca
Dzieciaki w ferie chore na antybiotyku były więc nawet jakby śnieg był, to i tak mieli przymusowe siedzenie w domu
Lawenda świetnie się przyjmuje i można prosto do gruntu siać .Ze skrzyneczkami to dość kłopotliwe,ale czego się nie robi dla ogrodu.
Ja ziemię zaprawiałam popiołami od sąsiadki z pieca i piachem dużą ilością.ale teraz to się w glinie wysiewa i w kamieniach nawet rośnie na macie bez grama ziemi.
Na zdjęciu troche widać miliony siewek jakie są co roku
Pozwolisz że się wtrącę w to pytanie. Ja też mam glinę, ale kompost robię z resztek roślinnych. tnę grubsze badyle przed wrzuceniem na kompost i wcale nie przesiewam, nie przesypuję ich ziemią.
Tłusty- to może dajesz trawę świeżą ?, ona tworzy takie tłuste zbite placki .
Pytanie czy przesiewanie tak samo rozumiemy.
Otóż ja teraz już kompostu nie przesiewam /to z Anglii nauka podpatrzone/ i daję na rabaty taki nieprzerobiony zwłaszcza jak ściółkuję specjalnie taki z patyczkami żeby była struktura.
Przesiewam tylko do donic i do wysiewów do warzyw.
Ale czasem mi się zdarza.
Do przesiewania mam taką ramkę na taczki ze sporymi oczkami i mam też sito.Jak znajdę fotki to pokażę.
Co daję ? teraz już coraz mniej ziemi a glinę w bryłach odrzucam całkiem
- daję wszystko z kuchni co można,sporo kartonu podartego /celuloza/, nawet papier biurowy, wszystko z rabat z cięcia i pilenia, liście i z cięcia krzewów, drzew - mam rozdrabniacz więc wszystkie gałązki są mielone - właśnie będzie dużo teraz choć znaczna część pójdzie na ściółki
też daję cieńką warstwę trawy po skoszeniu i wysuszoną trawę którą suszę na ścieżkach w warzywniku, popiół z kominka
Kompostu nie przerzucam bo nie mam kim - jak na razie szybko mi schodzi - tak pół roku i nie ma
największy grzech słaba dbałość o wilgoć latem jak jest susza, czasem poleję ale nie wiem czy to starcza
od ub sezonu mam wreszcie kompostownik taki jak chciałam, a zaczynałam od małego plastikowego
i już sobie nie wyobrażam nie mieć kompostu - ziemi w workach nie kupuję i kory tez już nie - a ile ja tego kupowałam każdego sezonu
nie przesypuj za dużo ziemią, może więcej materii zielonej i takich suchych gałązek i wszystko do kompostu w miarę możliwości ciachaj będzie szybko w pół roku
Witam serdecznie. Proszę o identyfikacje, wydaje mi się, że już kiedyś pytałam, ale sie nie dowiedziałam. Dostałam jako gratis do zakupów, ale mam wrażenie, że to chwast, albo jakies inwazyjne, jakby krzaczaste. zaryzykowac, zostawić, są dwa, czy wywalić?:
i jeszcze to. Brat przywiózł z Francji takie strąki, wysiałam nasionka i takie coś wyrosło. Chciałam osłonić taras od słońca, bo w południe nie da się siedzieć. Mam nadzieje, że i tą zimę przetrwa, bo ładne. ma ładne wpadające w zielonkowao-żółte drobniutki listki, nie kwitło jeszcze, 3 rok w gruncie, wcześniej 2 lata w domu, chyba z rodziny bobowatych, nie jest to mimoza, bo nie składa liści, albicja, Calliandrę eriophylla ma raczej inne listki, brezylka, też ma gęściejsze:
Alicjo pospacerowałam po twoim ogrodzie, starałam się dużo nie podeptać, i powiem ci że taki jak twój ogród zimowy to moje niespełnione marzenie. To wspaniałe miejsce na leczenie zimowej chandry, a i miejscówka na wiosenne wysiewy.
A i szklarenka super
Fajny sposób z oknami na murze. U mnie też niestety powstanie kawałek muru i to w dość widocznym miejscu. Też mus jakoś go później zakryć.
Wojaże, ach wojaże...
Kurczę, to przód czy tył... eeeee. przód chyba... kurczę, ten gość ma jakieś ochraniacze na kły....
ciekawa jestem doświadczeń z sweet potato. Napisz proszę czy coś urosło.
Ja mam.....
PS. U Joanny o różach, u Kasi o różach... u Alicji też o różach.... to i ja zamówiłam... a właściwie to ja nie wiem czemu, bo przecież nie kocham róż...
znalazłam te żurawki piękne - bardzo podobają mi się falbanki na liściach no i obłędnie się przebarwia muszę poczytać czy ona na pełnym słoncu da radę - mam tam patelnię dziękuję
Mirkaka - dziękuję za miłe słowa , takie chyba teraz potrzebne, ta pysznogłówka to Kardinal - bardzo ładna muszę rozmnożyć bo warto mieć na rabacie w 2 miejscach
Kasia - dziękuję oby weryfikacja nie zawiodła, chociaż ....jak zawiedzie to się okaże że może ze mnie dobry fotograf
Sebek - bardzo dziękuję, z akcentem na bardzo
wilana - co ja się odumałam o jakie drzwiczki chodzi - to domek elfa - kiedyś była taka sprzedaż wysyłkowa z choć czym i ktoś mi to kupił
gobasia - dzięki, to nie jest obwódka, mam wsadzone już duże kępy liliowca stlella d'oro w pierwszej linii rabaty ale w odległości może metra tak że pomiędzy nimi można jeszcze coś dosadzać
ten liliowiec bardzo mi się podoba ze względu na liście - trzyma długo ładne, jak kwitnie ma ostry kolor trudny do komponowania
mam w ogrodzie inny nowy bardzo podobny pokrojem "Pardon Me" o ślicznych w kolorze kwiatach - trudno określić czerwony z dodatkiem miedzi ...
na razie wolno przyrasta - może kiedyś zastąpię na razie czekam na dużą kępę
o znalazłam chyba ma jaśniejszy kolor ale też ma liście trawiaste i mały kwiatek
Cięcie iglaków zaczęłam z konieczności - niestety mały ogródek a drzewa i krzewy rosną. Dokładnie tak samo jak Ty chciałabym aby drzewa i krzewy rosły do 10 lat a potem stop
Bukszpany tnę z reguły 2x w roku. Raz w czerwcu mocno (choć chyba powinnam więcej aby utrzymać je w tym samym rozmiarze) a potem już kosmetycznie . W tym roku przymierzam się do bardziej drastycznego przycięcia, gdyż już osiągnęły max rozmiar i niestety zaczynają dominować nad resztą
Myślę, że wykorzystam Twoje rojnikowe pomysły i w tym roku poobsadzam nimi co się da - mam np. dość ładny stary, powykręcany korzeń.
Hosty uwielbiam i pomimo inwazji ślimaków nie wyglądały źle Biała hosta była u mnie dopiero pierwszy rok niestety zzieleniała i trochę zmarniała. Zobaczymy co pokaże w tym roku. Jedna z moich ulubionych to Sum and Substance - złoto-żółte olbrzymie liście.
Ciekawa jestem cebulowych na wiosnę - niestety trochę były sadzone w doskokach i niekiedy tak aby je tylko posadzić (ale chyba nie tylko mnie zaskoczyła w tym roku zimna i mokra jesień)
Nasza spanielka Sunia pozostanie w moim sercu.
Przez jakiś czas nawet nie chciałam słyszeć o nowym psie... Ale córa bardzo tęskniła za naszą sunią i tak pojawiła się ta rozrabiaka
Zobaczymy w tym sezonie co potrafi w ogrodzie taki maluch. Ostatnie lato to były jej wczesnoszczenięce lata i jeszcze nie zdążyła narozrabiać
Podobają mi się - Dziękuję Ci bardzo - chce na południową stronę przed stożkami cisowymi przy domu dać, teraz tam lawenda i trochę smutno na tej rabacie, więc żurawki dadzą fajnego koloru zwłaszcza ciemne
ps. 33 ładny wynik ja poczekam na temeratury plusowe może przyszły tydzień
rozark - dziękuję dochodzę bardzo powoli i śledzę prognozę już z utęsknieniem
Kasia - mam w notatkach na koniec lutego zapis taki - po ciepłym lutym wszystko wyłazi z ziemi - jak przyjdą deszcze i się ociepli zaraz zmieni się aura -
mamy inny rok trudno
nie mam fotek z ub roku z ogrodu - takie robiłam wtedy
Tak wczesnie wycinasz, u nas pod Warszawa jeszcze sporo sniegu zlodowacialego, wiatr i mroz. Dzisiaj byla piekna sloneczna pogoda ale znowu mroz 8 na minusie.
Dzieki za odpowiedz o to zielsko.
Pawel wstawiam zdjecie metasekwoji przy kosciele. Wiec posadzona zostala wg tablicy 20 lat temu obok niej stoi budynek dzwonnica siega ponad 6 pietro x 2,90 ze stropem ok. 18 m. Na swoim watku wstawiam wiecej.