Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:05, 05 sty 2017

Do góry
Zimowo z przymrużeniem oka

śniegu jak na lekarstwo... to przynajmniej taki bałwanek

drugą czapę porwała Barbara
Kolorowy ogród na piasku 23:52, 04 sty 2017

Do góry
viva napisał(a)

Miro, odmiany szałwi, tej którą mam w tak dużej ilości nie pamiętam, bo przed laty zebrałam nasiona i tak sobie mnożę, dzielę i przesadzam samosiejki.
Teraz zaczęłam mnożyć już ciekawsze odmiany.
Po kwitnieniu przycinam, odradza się i zdąży zakwitnąć ale to nie już takie kwitnienie jak czerwcu i lipcu. Tak jak większość bylin. W kolejnych miesiącach inne chcą się popisać

Kotka bardzo żal. Chcę wierzyć, że nic złego mu się nie stało tylko wpadł w ręce złodziejowi, bo był bardzo towarzyski.

Wspomnienia będą tylko jeszcze tematu nie mam

Zrobiłam Elegancikowi zdjęcie jak w upalny dzień chłodził głowę w cieniu na ziemi.

znajdzie się
portrecikiem go wywołam

mój kiedyś ciekawski na maksa wsiadł do jakiegoś samochodu dobrze że ten ktoś się zorientował i wrócił

te inteligentne tak mają
Rododendronowy ogród II. 23:21, 04 sty 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dzieki wszystkim za życzenia noworoczne. Ja równiez życze wszystkim spełnienia marzeń i zdrówka , deszczu i słonka w najodpowiedniejszych proporcjach w Nowym Roku.
U mnie dzis jak u Margerytki 40 , po nocnych opadach śniegu i mocnym wietrze od bardzo wczesnych godzin brak pradu a co za tym idzie ogrzewania i wody. Na szczescie juz prąd oddali i wszystko wróciło do normy ale chciałam Wam pokazac zdjęcia lasu po tych nocnych zawiejach. podobne zdjecia juz pokazywałam dosc dawno , były z okolic roku 2003 , dzis sytuacja sie powtórzyła i mam skrzyżowanie lasu z zebrą , bardzo mi się ten widok podoba , mam nadzieję ze Wam tez. I juz kończe bo M mi tyłek przetrzepie za siedzenie przy kompie

Buziaki.

Wygląda jak fototapeta 3D Zdrówka i słuchaj się dochtorów i Ema
Ogród bacowej 23:07, 04 sty 2017

Do góry
Gosia, masz rację to blue hobbit, fajnie przez sezon urósł . Drzewo to magnolia Susan.
Mój zakątek - początki 22:54, 04 sty 2017

Do góry

A tu moje cebulki co mi zostały nie wsadzone wylądowały w doniczkach

Żywopłotki cisowe. 22:40, 04 sty 2017

Do góry
O, wywolana do odpowiedzi
Haniu pozwole sobie wstawic zdjecia:
- w zeszlym roku sialam ta: /wysiew marzec-kwiecien/

Kupowalam przez internet;

- w tym roku zamuerzam ta - kupilam stacjonarnie w leroy:

Wygladaja bardzo podobnie i to chyba to samo. Na zdjeciach troche niby rozne, ale to chyba tylko kwestia momentu kiedy robiono zdjecie - ja widzialam oba etapy
Szukac w nasionkach obok kwiatkow.

----
Haniu daj znac to usune zdjecia.
Moja bajka 22:30, 04 sty 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

[img

No nie jakie urzekające widoki filiżanki pomysłowo wykorzystane.
Wyjęłam przed świętami stare bombki do zawieszenia na gałązkach, potem zobaczyłam jak są odrestaurowane stare na nowe, z braku czasu schowałam.

Ty masz zawsze pomysły
Szczęśliwego Nowego roku życzę.
Pszczelarnia 22:28, 04 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I tak zakwitł jeszcze na początku czerwca 2016:

Dobre tło dla bieli. Też lubię dzielić i rozsadzać. Ale łubiny jeszcze nie trafiły na moją listę.
Kolorowy ogród na piasku 22:04, 04 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Jak się cieszę, że tyle osób ucieszyło się też ciepłem i kolorem tego ogrodu.
Dziękuję Wam za miłe słowa.

Viva dobrze że jesteś i zapowiadasz wspomnienia.

Miałam problem czy wstawiać koteczka czy nie bo się obawiałam że może się dowiem że coś nie tak. No i masz - strasznie mi przykro - takiego kociaka nie widziałam gdybym mieszkała bliżej ukradłabym Ci go - żal.

Napisz proszę jak się te cudne szałwie miały bo u mnie po przekwitnięciu jakoś tak byle jak. Może znasz nazwę odmiany.
Cieszę się że fotki przyjęłaś - ja wiem swoje za szybko i zachłannie chciałam ale to wina ogrodu i tego uroczego dnia - jak to miło powspominać.

Pozdrawiam i oby te marzenia się spełniły.

Miro, odmiany szałwi, tej którą mam w tak dużej ilości nie pamiętam, bo przed laty zebrałam nasiona i tak sobie mnożę, dzielę i przesadzam samosiejki.
Teraz zaczęłam mnożyć już ciekawsze odmiany.
Po kwitnieniu przycinam, odradza się i zdąży zakwitnąć ale to nie już takie kwitnienie jak czerwcu i lipcu. Tak jak większość bylin. W kolejnych miesiącach inne chcą się popisać

Kotka bardzo żal. Chcę wierzyć, że nic złego mu się nie stało tylko wpadł w ręce złodziejowi, bo był bardzo towarzyski.

Wspomnienia będą tylko jeszcze tematu nie mam

Zrobiłam Elegancikowi zdjęcie jak w upalny dzień chłodził głowę w cieniu na ziemi.

Szklarnia w ogrodzie 22:02, 04 sty 2017

Do góry
Agcia napisał(a)
Wszystko żyło w niej zdrowo i bez poparzeń, w profilach dachowych są też dziurki na sznurek bądź coś czym można podwiązać rośliny. W środku zadomowiła się też jaszczurka, cały sezon każdy centymetr ziemi był w użyciu. Uważam, że zdobi całkiem nieźle jak na poliwęglan.. nie każdego stać na piękną angielską szklarnię. To całkiem dobra alternatywa. Więcej będę mogła powiedzieć po kilku latach eksploatacji. Pod koniec lata szklarnia dostała od północno-zachodniej strony ruinowy murek z rozbiórkowej cegły co widać na ostatnim zdjęciu. W kolejnym sezonie pewnie jeszcze coś dojdzie. Co wrażliwsze rośliny spędzą w niej zimę.
Jednak szklarnia nie służy tylko do oczywistych celów..
Późną jesienią i zimą robiła za ogromny lampion-naustawiałam w niej mnóstwo świeczek i był klimacik na kolację bądź nocne obserwowanie nieba.
Latem z kolei robiła za saunę.
Polecam więc taką architekturę do ogrodu

Agata super opis, taki dokładny.
Możesz zdradzić jakie wymiary ma i na priv. gdzie kupowałaś. Byłabym wdzięczna, bo tez przymierzam sie do tego tematu
Ogród bacowej 21:48, 04 sty 2017

Do góry
Agata, molinia variegata to super trawa, mam ją w kilku miejscach w ogrodzie. Fajnie się ją dzieli i fajnie przyrasta.U siebie w ogrodzie nie mam linii kroplującej i jakoś nie zauważyłam żeby molinia wymagała ekstra podlewania. Radzi sobie b. dobrze bez jakiejś specjalnej opieki.

Rośnie kępowo, ale to pewnie wiesz , taki ładny zgrabny żółciutki kurczaczek.
Lubię ją w bukszpanach, bo fajnie z nimi kontrastuje.

edit: teraz sobie uświadomiłam że mam ją w ogrodzie 5 lat i nie zauważyłam żeby ta trawa się jakoś starzała, tylko kępy przyrastają, a ja ją wiecznie dzielę
Tawułka - Astilbe 21:36, 04 sty 2017

Do góry
Żurawka - Heuchera 21:34, 04 sty 2017

Do góry
U mnie taka zwykła rośnie ale bardzo ją lubię

Goździk brodaty (Dianthus barbatus) 21:31, 04 sty 2017

Do góry

Taki marniutki zakwitł zeszłego roku,ale to pierwsze jego kwiecie.
Powojnik - Clematis 21:22, 04 sty 2017

Do góry
Na mojej działeczce rośnie taki,jednak zupełnie nie wiem co to za odmiana

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:20, 04 sty 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Jak fajnie popatrzeć na te fotki. Jeszcze trochę i zrobi się wiosennie.
A to moje bratki i róża z początku grudnia

Po dzisiejszym śniegu i wichurze pewnie tak już nie wyglądają

Ale wiosną znowu pokażą na co je staćSprawdziłam na fotach z zeszłego sezonu w połowie lutego tulipany były na wierzchu, a drugiego marca sadziłam kfiotki
półtora miesiąca jakoś wytrzymam bo jeszcze mam co robić, a potem liczę na powtórkę sezonu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:17, 04 sty 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:16, 04 sty 2017

Do góry
Jak fajnie popatrzeć na te fotki. Jeszcze trochę i zrobi się wiosennie.
A to moje bratki i róża z początku grudnia

Po dzisiejszym śniegu i wichurze pewnie tak już nie wyglądają
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:14, 04 sty 2017

Do góry
Mira napisała: "Muszę przyznać że to kryterium jest dość zaskakujące - takie mocno porządkujące
a masz jakieś róże które nie spełniają tych kryteriów a bardzo je lubisz?"

Mam, właściwie już tylko jedną, różę z kolekcji Castle, Segovię.

Fotka kiepska, długo szukałam, w tym roku raczej jej nie fotografowałam.
Mam gdzieś cudne zdjęcia z drugiego kwitnienia, nie mogę znaleźć, a szkoda, bo na tym zdjęciu wygląda przeciętnie. Niewielka, o małych kwiatach, nie pachnie, podatna na czarną plamistość, ale zdobyła moje serce. Jest taka pora dnia, kiedy sączy się na nią, przefiltrowane, ciepłe światło, wygląda wtedy bajkowo! I to jest chyba ten powód.
Porządkuję temat różany z prostych powodów: nie starcza mi na róże czasu, również środków. Utrzymać w dobrej kondycji ponad setkę krzewów jest trudno, a w ogrodzie i tak zawsze roboty mnóstwo. Od trzech lat nie kupiłam żadnej, sporo rozdałam, zostało, podobnie jak u Ciebie czterdzieści. Aż nadto

Nasze storczyki 21:12, 04 sty 2017
Do góry
A ja mam problem innego typu Mikołaj przyniósł mi kilka torebek z nasionami no i masz babo placek jak i kiedy siać, jakie warunki muszą być spełnione aby coś z nich wzeszło. Może ktoś już próbował i coś kolwiek podpowie. Z innymi nasionami wiem jak postępować ale te spędzają mi sen z powiek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies