Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:28, 27 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bajka zamierzam powalczyć wiosną o małe oczko na dużym ogrodzie, koło gunnery

Oczko wymaga dużo pracy.. i najgorzej że o tej porze... jak pomyśle, ze mam tam wejść by wyciąć te chabazie to brrrrr ...... aż mnie potelepało.. jednak nie uciekne od tego.. czym szybciej tym cieplej

I bawię się w czyszczenie filtrów, bo jakbym miała mieć brudną i śmierdzącą wodę to wolałabym je zakopać.. wydajniejszy filtr niestety ma cenę zaporową..

I trzeba ryby wyeksmitować z tej ilości.. pamietaj...mam rybek nadmiar Możesz brać ile chcesz.. tylko dużych Fiordów nie oddam

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 12:27, 27 paź 2016

Do góry
Dzień dobry
Zaczynam dopiero swoją przygodę z ogrodem.

Zrobiliśmy ostatnio komunikację (chodniki z kostki, podjazdy z grysu, tarasy z płyt) przy naszym startym poniemieckim domku i nastał czas na zieleń. Mam problem z rabatą, która powstała między podjazdem a chodnikiem.

Po obiftych opadach deszczu powstają kałuże. Nie odwodniłam tego kawałka przed rozpoczęciem prac i teraz mam problem. Deszczówka z dachów spływa do rury drenarskiej a potem do studni chłonnej, więc problem jest "tylko" z deszczem który pada na ta rabatkę.

Nagorsze jest to że obrzeża są juz zrobione i nie wiem jak teraz odwodnić ten teren.
Na pewno muszę obniżyć boki rabaty o 5 cm bo w tym momencie jest na równo z obrzeżem i będzie mi kora wypadać. Myślałam o podniesieniu jej i ukształtowaniu takiego mini wzgórka. Czytam, że warto położyć rury drenarskie wokół rabaty i odprowadzić wodę do studni chłonnej ale jak to zrobić jak już utwardzenia są zrobione.....
Załączam fotkę jak to wygląda po deszczu.

(ta wystająca rura karbowana to studzienka sanitarna, która będzie na równi z ziemią).

Z góry dziękuję za wszelaka pomoc i uwagi

Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:24, 27 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Szałowe ujęcia. Bardzo klimatyczne fotki.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:23, 27 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Rzeczywiscie fajna ta parocja zaraz odleci
I cały ogród kolorami zachwyca i wcale nie żal ze kwiatów mniej
a nie masz przypadkiem kAliny bodnantskiej ?

Nie mam..

Piszę to co roku.... napiszę i w tym.. Forsycja Maluch.. nie kwitnie od kiedy ją mam, a mam z 7 lat.. nie wyrzucam z powodu jesiennego wybarwienia.. jest śliczne.. a że to mały krzew to sobie trwa.. fioletowe końce, reszta żółta..

I już mnie nie ma.. reszcie odp. wieczorkiem.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:20, 27 paź 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Nie no, to to wiem, ale ta kalina... Ania, mówię ci.... Bossska I liście ogromne (tak na obrazkach w necie tego nie widać) i przebarwione na wszystkie odcienie ognia... Ech... Nie marudzę. Spadam. Ty zapracowana, ogród przez szybkę oglądasz a ja ci tu o jakichś wynalazkach

Przez szybkę..zgadłaś.. potem wybiegłam na minutę.. w kapciach.. ot głupia.. ale to przez szybkę.

Ukojenie 12:19, 27 paź 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Taki mini ogrodek pokaze

jak z bajki
Ukojenie 12:17, 27 paź 2016

Do góry
Mahonie:

Szalwia i pecherznica:
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:17, 27 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dlaczego judaszowiec nie przetrwał (pytam, bo mam 2 sztuki i już drżę)?

Podejrzewam, że nie lubi gliny... przetrwał zimę, a wiosną padł.. miał za mokro i za ciężko.. Nie wracam do roślin któż nie chcą u mnie rosnąć.. wyjątek zrobiłam dla RH.. ale to już wiarygodność Bogdzi zadziałała, że uwierzyłam w to co mówi.. bo zobaczyłam na własne oczy, że się da je mieć

Jesień.. jesień, jesień.. ta ilość brązów już przytłacza.. tęsknie za zielonym..

Tu ma być ogród :) 12:16, 27 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo proszę o pokazanie tego szpaleru z K. Fontaine - musi być boski!

Już wklejam, na razie te miskanty to młodziaki, ale w przyszłym roku na pewno będą się znacznie okazalej prezentować

Ukojenie 12:12, 27 paź 2016

Do góry
Taki mini ogrodek pokaze

Od początku 12:07, 27 paź 2016

Do góry
Ach te Twoje okna
Piękne są!

A i zasony niezgorsze

ZieloneWrota napisał(a)
Widoki z za okna

Ach te Twoje okna
Piękne są!
Ogród Nety- moje marzenie 12:04, 27 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:57, 27 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)
A to chryzantemy które wiosną dostałam od Gosi z Ogrodu od nasionka z widokiem na Lanckoronę

O matulu, jak Ci się zagęściła! Śliczna kuleczka. Też o nich tak właśnie myślę, że z daleka wyglądają jak kule bukszpanowe.
Ogród Ani :) 11:53, 27 paź 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Walerku Wczoraj z eMem oglądaliśmy program w telewizji "Dąb: roślina, która przetrwa wszystko" na Da Vinci
Za chwilę rośliny wejdą w stan spoczynku a ten film mi uświadomił, że zima jest dla nich bardzo trudna
Kto nie widział - POLECAM! Można obejrzeć powtórkę

Kompostownik prawie skończony Zostało pomalowanie widocznych, niepomalowanych elementów, instalacja na miejscu no i najważniejsze - produkcja własnego, czarnego złota

Gromadzę też jeszcze qpę i liście pod rh (przyszłoroczne zamierzenie)

Walerku co można jeszcze zrobić dla roślin aby lepiej przetrwały zimę?
Bo jak się okaże, że coś jednak jeszcze można zrobić to dętkę się załata, dopompuje powietrza i heja do roboty!
Tylko co można dla własnego ogrodu, o tej porze roku jeszcze zrobić?
O matulu... Zakochałam się w kompostowniku. A ja taka dumna byłam ze skręcenia swojego, do czasu gdy zobaczylam Twoje cudo. Ile on ma dlugości a najlepiej jakie ma wymiary? Mój jednokomorowy, ale mam klapkę od dołu żeby się dobrać do najniższych warstw. Na razie będę robić podkopy, potem będę chciała zmontować drugą komorę. Ten Twój będzie niedoścignionym wzorem dla mnie
Ogród Nety- moje marzenie 11:49, 27 paź 2016

Do góry
Takie zrobiłam jej zdjęcie - tabliczka nic a nic nieczytelna
Ogród z pergolą 11:46, 27 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona czy zaplanowane to drzewo po prawo to niewiem..dostałam i tak se je z M posadziliśmy. poprostu wiem ze glediczja to duze drzewo dlatego róg i jest taka seledynowo zielona to wydaje mi się że te bordowe jablonki fajnie na jej tle będą wygladac.. pewnie niebawem okaże się ze coś nie tak

Gosiu lecę

Asia ja popoludniu to juz z telefonu i w poczekalni lekarskiej bo 3 h po lekarzach medycyny pracy latałam :/
niewiem czy 3 drzewa to nie za dużo ale istotne jest tez na jakie drzewo się zdecyduje. bo jak parocja to wiesz ona i 8m szerokości potrafi mieć..ale np umbry o których tez myślalam to i 4 (po 2 w każdej środkowej rabacie)można dać.
niewiem sama..bardzo mi się ta parocja spodobała ale nie chce mieć takiego efektu jak juz ledwo na oczy bedę patrzeć i o lasce chodzic

Renia po prawo altany jest glediczja.. no ni hu hu jej nie powtorze na środku bo to zbyt duze i kruche drzewo. ja zrozumialam Bogdzie tak jak te czerwone kropki

A taras jest naprzeciw altany?
Ogródek frontowy 11:41, 27 paź 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Ja mam tylko jedną odmianę 'Deep blue' jest cudowna dziś przy sadzeniu widziałam że się bardzo rozsiała ciekawe czy wiosną będą siewki? Bardzo by się przydały bo mam plan posadzić na skalniakach a tam duże sadzonki będzie ciężko posadzić

Lawenda 3 letnia

Lawenda tegoroczna

Tulipany iryski siedzą w ziemi grzecznie i mam tylko nadzieję że zrobią wiosną prawdziwy spektakl Zaznaczyłam sobie przed zasypaniem korą gdzie jutro mam dosadzić brakujące co by czegoś przypadkiem nie wykopać Wymieszałam w runiance białe, jasno różowe, ciemno różowe, różowo zielone i biało zielone ciekawa jestem co z tego wyjdzie Iryski za to sadziłam rozsiewając
Odciski mi się od sadzarki zrobiły na dłoniach ale bez niej nie wiem czy by mnie nie trafiło
Zostało mi trochę różnych cebul niestety wymieszanych i nie wiem co jest co( nawet nie wiem co powinnam rozpoznać) bo to cebule, które znaleźliśmy przy przekopywaniu frontowego. Jednego czego pewna jestem to są czerwone i żółte. Dziś je oglądałam i mimo że w chłodzie są zaczęły kiełkować jak. Doszłam do wniosku że jak się ociepli to też na skalniaki wsadzę bo tam żółto wiosną

Masz pięknie o szałwi też myślę cebule nie posadzone mam, liczę na poniedziałek
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:41, 27 paź 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Aniu, u mnie front to tragiczny jest, wzięłam się wreszcie, żeby tu coś zmienić. Było tak, pożegnalne zdjęcia
A tu już widać, ze wszystko wykopane, kompost nawieziony, przekopany, cisy posadzone.

o kurcze super uwielbiam takie demolki
Lawendowy zawrót głowy 11:36, 27 paź 2016

Do góry
Proszę nie cytowac Dla Izy ,;;))

Doświadczalnia bylinowo-różana 11:35, 27 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Piękne i tak sobie pomyslałam, że fajne na fototapetę lub płytki do kuchni na ścianie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies