Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:10, 25 paź 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kolejny piękny jesienny dzień za nami. Coraz bliżej do wiosny.
W ogrodzie pojawia się mnóstwo ptaków, nie mam jednak odpowiedniego sprzętu do robienia zdjęć z oddali.
Nic już nie muszę robić w ogrodzie. Można bez poczucia winy oddawać się przyrodniczym obserwacjom.
Bordowe dalie pod wpływem deszczów straciły pion. Pięknie trzymają liście pęcherznice.

Długa prosta w ogóle i w szczególe

mniam mniam siedzę i się na nią oblizuję
Pszczelarnia 09:07, 25 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Męczy mnie temat miłorzębów. Czy dawać tego 1, czy tylko 2,3,4?

Zobaczcie, proszę, widok z daleka:

Głosuję na takie ustawienie i taką ilość Żółtki będą się pięknie odbijać kolorem.
Ogród Nety- moje marzenie 09:07, 25 paź 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Rude cudowności. Uwielbiam setery. Pokazuj ich więcej, możesz u mnie . I wygmyraj rude futerka od mła. Aż mi sie łezka w oku zakręciła. Szalone bardzo?

Starszy już stateczny, nie szaleje tak bardzo. Taki bardziej arystokrata. Ta ławeczka to juz przez niego kompletnie zaanektowana. My już tam nie siadamy, bo się obraża Przytulas straszny jest. Ale ogromnie łagodny, ustępliwy. Dlatego Ciapuletti wołamy na niego. A młoda szalona jeszcze, oj szalona To widać nawet po ich minach
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:05, 25 paź 2016

Do góry
bql3 napisał(a)

witam,

fotki rzadko spotykanego u nas w ogrodach okazu który u mnie zagościł w kolekcji bo i co tu ukrywać bardzo mnie oczarował.
Krzew ten nie należy do tej grupy klonów choć nazywany potocznie jest chińskim klonem ze względu na kształt liści. Jak zobaczycie na fotkach kwitnie i poprzez te przeurocze duże kwiaty o dość specyficznym kształcie podobnym do lampionów - przylgneła do niego nazwa chiński latarniowiec.
Kwiaty kwitną od połowy maja do grudnia - tak, tak to nie pomyłka z mojej stony, potrzebuje tylko temperatury oraz słońca a jego kwiaty będą się otwierać non stop... z resztą sami popatrzcie:

pozdrawiam
Jan

Cudowny, możesz podac jego botaniczną nazwę, klony oglądam i jak zawsze zachwycam się kolorami
Pozdrawiam Janie
Typografia ogrodu 09:04, 25 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

to prawda Jolu. jak każdy z nas. tyle że jenym się czasem chce a wtedy innym akurat nie. ile razy ja tak mam, że patrze jak inni kopią, sadzą a ja nie ma ochoty. ale teraz jakoś na mysl o zimie przychodza mi do głowy coraz to nowe pomysły byle tylko ją odegnać.

np kusi mnie sadzenie cisów na żywopot od południa za brzozami. ale się chyba powstrzymam. za to nic nie powstrzyma mnie przed przekopaniem tego terenu i nawiezieniem go obornikiem. nie będę musiałą go tak bardzo mieszać z ziemią. położe go po prostu i po zimie pewnie sladu po nim nie będzie. a sadzic będzie sie milej juz w przygotowanym terenie.

obiecałam śś

Świdośliwy piękne są, masz je podświetlone światłem jak na nie patrzysz z domu ?
Piękny widok, jak dojdą molinie będzie spektakularnie...
Ogródek Iwony II 09:04, 25 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I myślę, by wiosną posadzić dwie kulki podsadzone miskantem ML:

moim zdaniem ML tą niższą kulkę zasłoni
a może i będzie wchodził na tą większą
dałabym Carex Bbchananii lub Carex elata "Aurea"
Ogród Nety- moje marzenie 08:59, 25 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Silberfeder liście ma ok. 1,50-1,60m. Z kłosami ok. 2m. Jesienią liscie bardzo pięknie przebarwiają się na odcienie czerwieni i pomarańczy.

Odnośnie drzew i szpaleru tujek - jeśli drzewa będą szczepione na min. 2,20 (a lepiej 2,50m), a szmaragdy strzyżone poniżej korony, to praktycznie można sadzić w małej odległości. Ważne by w trakcie strzyżenia żywopłotu pnie nie przeszkadzały.

Toszko bardzo dziękuję. Ale super, że jesteś.
Ogródek Iwony II 08:58, 25 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

cóż to za kąt i dlaczego jak go nie znam????
Iwonko u Ciebie to zawsze można fotki pooglądać
jak mocujesz linki bonzaja do gruntu?
muszę swojego poodginać
Z Pszenicznej ... 08:56, 25 paź 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Kolory w słońcu u ciebie też od razu ładniejsze. Brzóz zazdroszczę chociaż to śmieciuchy są ale cudne.
Pigwówka równie smaczna jak herbatka z pigwą. Skoro masz dużo owoców to wystarczy ma jedno i drugie. A na jaki kolor kwitnie ci ten twój pigwowiec?

Małgoś, brzozy już się pięknie przebarwiają, wyrosły tak, że stają się ażurowe i widać przez nie zarysy starszego, dębowego lasu. Za 2-3 lata będzie widać go wyraźnie, jest piękny bo rdzawo-czerwony
A liście? no cóż na trawniku mają swój urok, jak przyjdzie czas to je zgrabię lub zbiorę kosiarką. Na rabacie niech będzie ich jak najwięcej bo tworzą dobrą ściółkę. Z reszty liści zamierzam w tym roku zrobić ziemię liściową, to będzie taki mój eksperyment
A herbatka z pigwowcem pyszna, nalewka tak samo dobra, stoi u mnie, czas ją na zimę przynieść do domu
Pigwowiec kwitnie tak

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:55, 25 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Doczekałam sie kolorów na ambrowcach

to mnie w tym roku wyprzedziłaś
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:53, 25 paź 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Koszyczek jesiennych zapasów Pozdrawiam zaglądających

Ulalaaaa, piękności
Zielonym do góry... 08:52, 25 paź 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

dzięki za komplement ... generalnie ja u siebie to widzę tylko sodomę i gomorę ale kiedyś będzie ładnie

na razie to jesień...ale dobrze żę wróciła Złota Polska Jesień

trzemielina się ładnie przebarwiła

Ale masz cudną tę trzmielinę. JAka to odmiana? zwykła czy compacta?
Moja chyba za dużo cienia ma, musze inną miejscówkę jej znaleźć?

A co żona, zachwyca się trzmieliną? Bo chyba trudno obojętnie obok niej przejść.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:44, 25 paź 2016

Do góry
Koszyczek jesiennych zapasów Pozdrawiam zaglądających
Moja bajka 08:25, 25 paź 2016

Do góry
Niedzielny spacer z dziecmi
Ogród Nety- moje marzenie 07:41, 25 paź 2016

Do góry
Silberfeder liście ma ok. 1,50-1,60m. Z kłosami ok. 2m. Jesienią liscie bardzo pięknie przebarwiają się na odcienie czerwieni i pomarańczy.

Odnośnie drzew i szpaleru tujek - jeśli drzewa będą szczepione na min. 2,20 (a lepiej 2,50m), a szmaragdy strzyżone poniżej korony, to praktycznie można sadzić w małej odległości. Ważne by w trakcie strzyżenia żywopłotu pnie nie przeszkadzały.
Ogródek Iwony II 07:38, 25 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z przodu domu:

Co to za roślina się tutaj pnie?

PS. Trzymam kciuki za fachowców .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:12, 25 paź 2016

Do góry
maciej napisał(a)
Zapraszam Pierwsze podejście do planowania, drugie do realizacji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7291-pierwsze-podejscie-do-planowania-drugie-do-realizacji?page=1#post_0

Jak się patrzy na te rośliny to wszystko jest brzydkie, zaniedbane i w kompletnym chaosie. Aby poprawić ten stan, zastanów się co źle robisz, czy kiepskie rośliny (jakość) czy kiepska ziemia i pielęgnacja? czy jedno i drugie?
Tak nie może być.

Wywal świerki kłujące, nie warto ich sadzić. wywal te wszystkie śmieciowate drzewa, które nie dają żadnego ładnego efektu. Jeśli wszystko jest brzydkie, to co ma w ogrodzie zdobić??

Wytycz nowe linie rabat, wszystko )(oprócz platana) wywal z trawnika na rabaty. Zrób jedynie wyspę, na której będą rośliny. I powinny to być egzemplarze łądne a linia trawnika śliczna, estetyczna i trawnik w doskonałym stanie. Byle czym nie wypełniaj ogrodu, dlategio że jest za darmo, albo tanie.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:01, 25 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
I dawno nie było więc dam

A gdzie kotka sprzedajecie jak na wakacje wyjeżdżacie? Nie tęskni za Wami?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:32, 25 paź 2016

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Widoki rewelacyjne

No jak świeci słoneczko jest jeszcze miło
bez robi się buro i ponuro i czego najbardziej nie lubię wilgotno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies