ponieważ na nowej rabacie zapanował jesienią mech wiec zasypałam go piękną czarną ziemią z worka i wiosną pazurkami przemieszam z gruntem
Roślinki będą miały na start wiosną
chciałabym mieć taką ziemię w całym ogrodzie....ale kto by nie chciał
tak było
a teraz jest tak
przy okazji nasionka co się same wysiały znalazły się pod cieniutka pokrywą ziemi i będą wiosną wschodzić
iryski wczoraj obcięłam i robią za kołderkę karpom
i od razu lepiej się poczułam mając świadomość, że w przydomowym w zasadzie jesienne porządki skończone
a starczyło ich jeszcze na inne rosliny
Hej ludziki drogie
Nie było mnie tu, bo i pracę piszę na podyplomówkę i w robocie sajgon. Wiele się u mnie na zewnątrz nie zmieniło. Pashminy zasadzone w roboczym miejscu, graby stoją przysypane ziemią i mam nadzieję, że jak już znajdziemy środki na doończenie robót murkowych to uda im się jakoś przeżyć.
Okazało się, że kasa, która miała wg wyliczeń budowlańca z 30letnim doświdczeniem starczyć, nie wystarczyła, więc musimy teraz uciułać jej więcej, żeby to dokończyć, więc mam ogrodową deprechę :/
A w związku ze zbliżającymi się świętami (jako, że przygotowania przedświateczne mogą mnie już niedługo wessać) to już dziś chciałam Wam życzyć ZDROWIA, spełnienia w życiu, poczucia samorealizacji i dużo mądrych ludzi wokół Was. I dziękuję Wam za cierpliwość, rady, czas spędzony tutaj u mnie. Dajecie kopa do działania, wiele pięknych inspiracji i ciągle się Wami i Waszą bezinteresownością zachwycam.
Pewnie już masz swoją kosiarkę, ale może komuś się przydadzą informacje.
Ja mam kosiarkę akumulatorową Hitachi ML 36DL - najmniejsza z tej firmy
Szerokość cięcia 34cm
wysokość cięcia od 2,8 do 6,8 cm
jest bardzo cicha 90 db(A)
waga 14,4 kg
pojemność kosza do trawy 37l
napięcie znamionowe silnika 36,0 V
typ baterii BSL3625 Li-Ion czas ładowania 1,25 godz( nawet krócej)
Bateria wystarcza na koszenie ok 200m trawnika jeżeli trawa jest koszona często.
Cena ok 1400zł.
Mam trawnik ok 100m2, koszę go 2 razy w tygodniu, kosiarka jest lekka, koszenie to sama przyjemność, trwa max 10-15 min. Trawy nie wyrzucam, rozkładam pod rośliny, co jakiś czas mieszam z ziemią, od maja cała trawa się już rozłożyła.
Nie mam dostępu do prądu, więc musiałam wybierać między akumulatorową a spalinową.
Mam problem z przechowywaniem kosiarki, mieszkam w bloku, piwnica odpada, bo kradną, więc w sezonie "parkuję" ją w kuchni
Pooglądałam sobie różne kosiarki najpierw na targach Gardenia i wybór padł na akumulatorową.
Dla mnie i moich warunków jest idealna.
Powoli zbliżają się najbardziej oczekiwane w roku Święta Bożego Narodzenia, podczas których w sercach wszystkich ludzi budzi się nadzieja i radość, które kojarzą się z najpiękniejszymi wspomnieniami i marzeniami do spełnienia na Nowy Rok..
Chcielibyśmy złożyć najszczersze życzenia cudownych Świąt spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, aby radość i spokój tych Świąt nie przeminęły przez cały rok.
Życzymy też na ten nadchodzący Nowy Rok spełnienia zamierzeń i dążeń ogrodowych i zawodowych, aby marzenia zamieniły się w cele, do których będzie się dążyć, aby nigdy nie zabrakło miłości i wsparcia najbliższych, bo sami się przekonaliśmy że właśnie dzięki temu nawet najtrudniejsze chwile w życiu są łatwiejsze do przetrwania…
Życzymy też miłych upominków pod choinką, spełnienia marzeń snutych pod wigilijną gwiazdką oraz, by w Nowym Roku każdy dzień przynosił radość i spełnienie.
I u mnie już stoi musimy ja jednak pilnować. Papierowe bombki znikają w sekundzie, co co udało się uratować przewieszone w bezpieczną strefę tzn na górę liczyliśmy się z tym, pierników na choince nie będzie ze względu na bezpieczeństwo tego małego stworzenia