Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:14, 18 lut 2017

jakieś mocne te kwiaty hortensji - tyle było śniegu i nie za bardzo się poczochrały

a teraz z innej beczki - sianie zbliża się na całego choć dziś kończą się dobre dni na sianie, ale kalendarz biodynamiczny pewnie znów wskaże te dobre dni

zebrałam teraz z werbeny patagońskiej to co było - tylko czy to są nasiona ?

mam obawy

nasion mam więcej niż w ub roku - dziwne
mam słabość i do nasion i do tych ślicznych torebeczek

ale te kolorowe torebeczki nie mają duszy!!!!!!!
a te cudne male paczuszki mają ! to dary od serca

a kolejne w drodze

kombinuję jak opisać wysiewy
rozcięty kubeczek jest ok - ale chyba ołówek nie będzie się ścierał

mira 19:25, 18 lut 2017

vita napisał(a)
Ja sieję w poniedziałek, karczocha koniecznie!
Natomiast gillenię sieję już od dwóch lat i nie wiem co nie tak? Nasiona niedojrzałe, kiełkują dłużej niż rok?
Warunki do siewu masz wymarzone. Pokazuj fotki

ja posiałam pierwszy raz gilenię, a zgodnie z instrukcją od Vivy muszą być przemrożone nasiona więc wysiałam i wystawiłam na zewnątrz - tak miałam zrobić
tak mają stać na grządce i chyba z kilka miesięcy mogą kiełkować
chyba nie kiełkują tak długo - dłużej niż rok

mogłam kupić sadzonkę kiedyś, no ale jak mam szanse na wysianie i jakby się udało - ach to jest to !

jak mi siewki się powiodą to się podzielę

pozdrawiam
vita 19:29, 18 lut 2017

350 litrów deszczówki pod ręką, no marzenie. Mikołaj się spisał.
Konewka, koszyczek (też szukam o takim kształcie), sporo się dzieje.
Dlaczego masz wątpliwości co do nasion werbeny? Obejrzyj pod lupą.
Dzięki za szlachetną motywację, z tego też powodu uwielbiam do Ciebie zaglądać.
Super pomysł na znaczniki do wysiewów. Ja korzystam z kupowanych znaczników, bardzo dobrych, jednak potem mam problemy z usunięciem starych napisów.
Mira, ta ławka, szara, to jest malowana, woskowana, olejowana?
mira 19:36, 18 lut 2017

O! lecę po szkło - wydaje mi się że nasionka werbeny są małe okrągłe a na powiększeniu wygląda tak jakby to jakieś łuski były - o w sumie oglądałam w powiększeniu

ławka - jest taka bez niczego, ja tą szarość zmyję myjką po zimie albo nie

czekam na ten dzień kiedy wyjdę z myjką i będę myć donice - bo to oznacza że zaraz potem zalegną u mnie bratki !!! a wtedy obiecuję
zasypię motywacją czy ktoś lubi bratki czy nie - ja uwielbiam

a dziś widziałam na giełdzie bukiet forsycji - ach cudny był - ha mam imieniny za tydzień
Anda 20:05, 18 lut 2017

mira napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję za te namiary - to cenne informacje, bardzo bym chciała jechać do rozarium Europa i już pertraktuję z moim M jak na razie 3 rok
tak więc trzeba dłuższą trasę ułożyć

a wiesz że w 2017 O. wybiera się na lilaki do Niemiec ??????????
nie wiem jeszcze gdzie - kiedyś w Mai było o tym miejscu i o lilakach a ja nie zapisałam nazwy ale pewnie wnet Danusia poda tę informację może będziesz miała blisko .

Miro, do Rosarium Europa wybiera się Polskie Towarzystwo Różane w tym roku w lipcu. Informacje możesz otrzymać od Rozark
Lilaki w Niemczech?! To bardzo jestem ciekawa gdzie. Gdyby było blisko mnie to byłoby super
Cieszę się, że informacje się przydały. Książka mnie bardzo wciągnęła, arcyciekawa Szkoda, że nie ma jej przetłumaczonej na polski.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiek 20:26, 18 lut 2017

Rany jaka jeszcze zima u Ciebie - naprawdę sporo sniegu Wam dosypało... U mnie już niemal 0 śniegu, dziś doprowadzałam ogród do porządku ledwo dysze ale fotek nie zrobiłam bo padły mi baterie...
mira 20:29, 18 lut 2017

Anda napisał(a)

Miro, do Rosarium Europa wybiera się Polskie Towarzystwo Różane w tym roku w lipcu. Informacje możesz otrzymać od Rozark
Lilaki w Niemczech?! To bardzo jestem ciekawa gdzie. Gdyby było blisko mnie to byłoby super
Cieszę się, że informacje się przydały. Książka mnie bardzo wciągnęła, arcyciekawa Szkoda, że nie ma jej przetłumaczonej na polski.

Tu jest link w którym się pewnie pojawi nazwa miejsca

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7464-spotkanie-towarzystwa-milosnikow-lilakow-wojslawice-14-05-2017?page=2

też by mnie wciągnęła, no szkoda
mira 20:31, 18 lut 2017

kasiek napisał(a)
Rany jaka jeszcze zima u Ciebie - naprawdę sporo sniegu Wam dosypało... U mnie już niemal 0 śniegu, dziś doprowadzałam ogród do porządku ledwo dysze ale fotek nie zrobiłam bo padły mi baterie...

deszcz w nocy trochę już zmienia obraz, teraz jest już lodowisko i nawet nie wychodzę
czekam na miłą aurę - tak mają leniwi ogrodnicy
a Ty się do nich nie zaliczasz
sylwia_slomc... 22:17, 18 lut 2017

Hortki i u mnie się ładnie trzymają jeszcze
Hahaha Gosine torebeczki z nasionkami poznaję Nie mylę się prawda
To teraz tylko siać , a potem cieszyć oko
Rench 00:17, 19 lut 2017

Zakupy imponujące,też mam słabość do torebek z nasionami
Dzisiaj uszczęśliwiłam połową z nich moją koleżankę,ma się podzielić sadzonkami
Zaciekawiła mnie ta gilenia,widziałaś ją na żywo?
Ja Rozarium Europa pertraktuję dopiero drugi rok,więc chyba jeszcze daleko mi...