Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 10:14, 20 paź 2016

Do góry
Zmieniłam nazwę wątku, Gosiu (margaretka3) lawenda z paziem królowej w naszym ogrodzie dla Ciebie, w podziękowaniu za impuls

Moja codzienność - ogród Oli 10:13, 20 paź 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

no szał ciał...trawy wymiatają|!!!!!!!!!!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:52, 20 paź 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy jest coś co powstrzyma ogrodnika od niekupowania? Chyba nie ma.

nie ma! ...zwłaszcza jak takie listy sie pojawiaja ...moja paczuszka czeka na poczcie ...zaraz lece odebrac ...sadzenie w sobote .....i chyba jeszcze domówie ...miotam sie z myslami
Ogród z pergolą 09:51, 20 paź 2016

Do góry
dla Reni ren133 Topas tym pryskam na mączniaka

tylko niewiem kiedy mi się uda bo dziś pada..
a potem HT
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:50, 20 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

patrze na te foty czytam rozważania tarasowe ...i nic mi nie przychodzi do głowy ..jak powiększenie tarasu do końca tego uskoku ściany z okienkami podłużnymi (od klatki schodowej?) zrobienie kolejnego gabionu symetrycznie ...niekoniecznie takiego wysokiego ale szerokiego nawet na 80cm lub wiecej z siedziskiem deskowym bo to dobry pomysł (ale 40cm to wasko jest i bedzie wygladać kuso
obsypanie tarasu z przodu wieksza iloscia ziemi ...czyli krawezniki ułozone w odległości 2x lub nawet 3x wiekszej od tarasu niz sa aktualnie ...wtedy ci sie teren wypłaszczy

a jak juz wrysowałam ten trójkąt wypłaszczajacy..to bym sie tez zastanowiła nad powiekszeniem tarasu równiez w strone schodów do ich końca ...przy takim szerokim wypłaszczeniu moze by i schody takie nie były potrzebne(oczywiscie pion trójkata odpowiednio dalej trzeba przesunąc)
widzisz takie stopnie wytniesz w skarpie(czarne trójkaciki) ...w pionie postawisz kraweżnik przytrzyma ziemie a w poziomie szerokie płyty ...chyba na 60-80 cm

wiem namieszałam ...ale tak bym to widziała ...choc moze ta propozycja mocno osłabic twój budzet ogródkowy dlatego tez chwiolowo bym sie powstrzymała z odsadzaniem skarp i przemyślała temat ....bo potem bedzie za późno.

Dzięki Justyno za rozważania tarasowe.Niemniej jednak nie planuję powiększania tarasu.Po pierwsze już ma 18m2-wiem niby bez szału,ale do siedzenia jako tako mam placyk przed domem oraz altankę.Ze względu na zachodnią stronę,dużo ekspozycję na słońce-widzę tam raczej jakiś leżaczek i tyle.
Chcąc zniwelować skarpę-musiałabym baaardzo sporo "rozłożyć" taras-w ten sposób taras "zjadłby" altankę oraz sporo terenu pod resztę ogrodu.Nie przepadam za skarpami,ale ta moja nie jest znowu jakaś wielgachna-forumowicze radzą sobie jakoś z większymi nierównościami terenu.A poza tym-dosypywanie ziemi, a i tak sporo jej dowiozłam zaczęłoby podtapiać moich rodziców-nie chcę im tak robić.

Być może kiedyś, kiedyś-jak te dechy będą do wymiany zresetuję kształt tarasu,ale teraz po prostu nie mam na to chęci i siły-kiedy czeka mnie jeszcze tyle orki wokół domu.
Ogród z pergolą 09:46, 20 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Widziałam ten pomysł z kantowkami, ale nie wiedziałabym jak to u mnie osadzić na tej klapie, sporo wystaje nad ziemię i ma dużą średnicę, muszę pomierzyć sobie ją.
Z rodkami coś trzeba było zrobić, jakby tak rosły jak wcześniej to prawie pewne, że by padly, teraz przynajmniej dalas im jakaś szanse na przeżycie.

u mnie kominek od szamba z podmurówką ma średnicę 80cm. ja zrozumialam to tak ze te zewnętrzne kantówki robisz dłuższe (oczywisci patrząc z góry są równe ) a wystający kominek chowasz tak jakby w środkowe kantówki które sa krótsze
Asiu Rojodziejowa czy moglabyś jesli zagladasz zrobić nam rysunek tej pokrywy tak jakby patrzac od spodu? lepeij bedzie zrozumiana idea Toja i Moniki
Jankosiu jeśli zagladasz..i jak myslisz połaczyc te kanówki?śruby?plaskownik?

Tu ma być ogród :) 09:43, 20 paź 2016
Do góry
lindsay80 napisał(a)

Miałaś rację, u mnie dziś pada ostro, trzeba czekać aż obeschnie, eh zaś przestój....
Justyna rozwiń to co napisalas o irysach, kupilam ich trochę, czemu wg Ciebie krokusy lepsze?

co mam ci napisac o irysach ...sama sobie w tym roku wcisnełam do ziemi takie 2opk kupiłam mam nadzieje ze nie beda szafirowe ...tylko własnie takie burgundowo-fioletowe ....bladych niebieskich katharine hodgkin nie widac na rabatacie ...trzeba do nich kucać szafirowe sa atrakcyjne widac je z daleka harmony chyba mam

ale krokusów 10x wiecej wsadziłam jak dla mnie dłuzej kwitna sa bardziej dostojne ...jakos tak bardziej polubiłam krokusy

Ogródek z futrzakami i kamieniami 09:41, 20 paź 2016

Do góry
Hejo, trafiłam do Ciebie z ogrodu Ewy (Doświadczalnia Bylinowo-różana), pięknie wygląda u Ciebie murek, w tym roku zrobiliśmy podobne z łupka szarogłazowego, ale na taki efekt jak u Ciebie będziemy musieli poczekać
Ewik napisał(a)

Specem nie jestem ale jeśli będę mogła pomóc to zapraszam

Ogród z pergolą 09:38, 20 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
dużo zrobiłaś w tym roku ...a te świdośliwy to masz racje beda gwiazdożyć.... chyba ze im konkurencje posadzisz w postaci czerwonego klona

Justyś tego klona to dalabym po lewo od świdośliw przy placu zabaw, na wprost mojego okna w salonie

a shirasawy w lewym rogu dzialki za rododendronami. ale jego to na wiosne jak rodki przeżyją bo inaczej to inna koncepcja bedzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:35, 20 paź 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:30, 20 paź 2016

Do góry
Miałam nic w tym roku nie sadzić, ale jak popatrzyłam na pęd ku cebulom, w końcu jak zwykle stało się inaczej, nie wiem jeszcze czy w gruncie czy w donicach...ale z oferty niezawodnej gartenea http://gartenea.pl/31-tulipany

wybrałam takie:

Black Parrot
Inzell Parrot
Rococo
Super Parrot
Daytona
Prince
Sapporo
National Velvet
Jan Reus
Weisse Berliner
Exotic Emperor
Dolls Minuet
Esperanto
ueen od Night
Menton
Montreux

Allium Gladiator

Czy jest coś co powstrzyma ogrodnika od niekupowania? Chyba nie ma.

Sadzenie pokażę jak przestanie padać, u nas siąpi.

W zeszłym roku był szał https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/474-warstwowe-sadzenie-roslin-cebulowych-w-duzych-pojemnikach

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:30, 20 paź 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
kolejne 20 cebul posadzonych czyli dzis posadzilam 40. Gotowanie idzie mi szybciej

Posadzilam tez Rubensa

Kolo takiego muru

i jeszcze na dobranoc moja magnolka w jesiennym wydaniu, ma duzo pakow wiec wiosna bedzie cieszyc kwiatami

Dzis jeszcze na 20 do pracy na zebranie z rodzicami
a jutro na wycieczke z pracy
wiec do piatku

Do sadzenia cebul potrzebne są 2 osoby: jedna szpadelkiem kopie, podważa, a druga na klęcząco wsadza i zasypuje ziemię. Ja oczywiście kopię, bo wiem gdzie.
W Kruklandii 09:26, 20 paź 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

U Ciebie słońce pięknie podbija jesienne kolorki))))

PS Juzia a Ty robisz swoim buksom jakieś opryski typu HT czy OW?
Ogród Tosi 09:10, 20 paź 2016

Do góry
Pozdrawiam jesiennie.
Przypomniałam sobie taki pomysł, nie mój ale fajny.

Rododendronowy ogród II. 09:03, 20 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Witam, kolorową wycieczkę miałyście cudowne barwy, o i w tym gąszczu odkryłam huśtawkę na której miło płynie czas, jak zwykle Bogdziu twoja relacja to miód na serce niczym malowane obrazy . Pozdrawiam
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 09:01, 20 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Pada... Znowu pada...
Domowa jesień.

Piękne
Ogród przy lesie początek 2012/2013 08:49, 20 paź 2016

Do góry

Trzy moje prace z 5 jakie powstały w tą niedzielę na zjeździe .
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:39, 20 paź 2016

Do góry

Zebrałam dopiero trochę Hameln a Moudry dopiero rozgrzewa nasiona
Rododendronowy ogród II. 07:23, 20 paź 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Poza kolorami zachwyca mnie jeszcze pokrój tych drzew, widoczne pnie i konary dopełniają całości

Tak masz racje na pokrój też trzeba zwrócic uwage co dobrze widac na tym zdjęciu.Mnie zachwyca.

Moja codzienność - ogród Oli 06:42, 20 paź 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Co to za gatunek jej wysokości trawy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies