Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Coś jeszcze, coś więcej... 09:29, 05 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Koniec Dziękuję za uwagę - następne zdjęcia... Nie mam zielonego pojęcia kiedy

Sebku pięknie a ta fotka zasługuje na wyróżnienie kolory bardziej z morskiego świata
Lawendowy zawrót głowy 09:12, 05 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

i kanadyjski )

tniemy wszystko ostro jeszcze tylko swierki nie były ciete od gory ale w przyszłym roku to zapewne nastapi ))

Joluś poinstruuj mnie tu szybciutko w jakich terminach tniesz kanadyjki? Czy powinnam swoje już przyciąć?
No letttko mnie zestresowałaś
Ogród z rzeźbą 09:03, 05 paź 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Aktualne zdjęcie jeżówek Green Jewel dla Izy:

Jakie one cudne też kcem, też!

Anulko śliczna jesień u Cię
Ogród z pergolą 08:59, 05 paź 2016

Do góry
Po prawo od altanty posadziliśmy glediczję od Makusi :**** może pod nią stworzyc ten lesny zakatek jak to nazwała Monika z rodkami? kiedys myśleliśmy tam o ognisku ale skoro trafiłam tam glediczja (M tak postanowił) to ognisko będzie przed altaną.

Asia inspirki cudne, hakone i rodki czad! i podoba mi się pomysl z dołozeniem kwadratów przy altanie

edit: żywoplociki jak najbardziej, widze na pinterest że sie w nich lubujesz ja przez Ciebie też
Ogród Nety- moje marzenie 08:56, 05 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Pamiętaj, że to w praktyce drzewko owocowe, czyli cięcie wiosenne i zasadnicze sierpniowe jest wskazane i w ten sposób możesz wg. widzimisie formować koronę...nawet w gwiazdę

Cięcie w gwiazdę mnie zabiło
Oplułam monitor

malgol napisał(a)
Jolu, a kiedy dokładnie dokonujesz tych cięć?

O cięciu Nigry pisał Waldek, poczytaj Tu

Nett napisał(a)
Jola, oglądałam, mierzyłam i masz rację, potrzebne są 3 drzewa. eM też potwierdził. Ale w takim razie nie Nigry, bo mi za ciemno przed oknem będzie. Musze poszukać czegos innego, niestety.
A już myślałam, że mam ogarnięty temat drzew. A tu Zonk.

Odnośnie sadzenia dwóch czy trzech sztuk drzew to Szefowa pisała, że zależy wszystko od kompozycji w jakiej drzewa będą rosły
Czasem pasują dwa a czasem pasują trzy
Ja mam dwa ambrowce i jestem zadowolona Mam po trzy Nigry i po trzy Umbry
Wszytko więc zależy od tego z czym je posadzisz i w jakim układzie je posadzisz

Anetko moim zdaniem Nigry nie przyciemną ci tego okna, podsadź je hortensjami, to topowy duet na forum a będzie pięknie
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 08:54, 05 paź 2016

Do góry
Bardzo proszę o rozpoznanie mojej roślinki.

Ogród z pergolą 08:40, 05 paź 2016

Do góry
Aniu, ja też jestem zdania, że z rodkami (jak z innymi krzewami) nie da się utrzymać wzoru kwadratów. I wydaje mi się że nie trzeba. Potraktowałabym te sześć kwadratów jako całość i obsadziła swobodnie, tak jak radzi Jankosia, a nie pod linijkę. Te miskanty z tyłu też mi nie pasują. Dałabym tam chyba najwyższego rodka. Pomiędzy pozostałe rodki dać narecznice, kiścienie, pierisy.

Teraz ta L-ka, gdzie planowałaś żwir:

Najwyższy kwadrat, przy ogrodzeniu - pociągnąć gracki z sąsiedniego kwadratu
1 - druga odmiana jeżówek lub werbena
2 - dwie kwatery na niskie trawy - hakone, molinie, liriope - wymieszane swobodnie
3 - znowu jeżówki
4 - wysoki przetacznik biały
5 - przed hortensjami wsadziłabym mix hostowy (z tyłu większe, od przodu mniejsze

Trochę obawiam się połączenia leśnego charakteru rodków z łąkowym charakterem traw i jeżówek. Nie mam pewności, czy te dwa stanowiska będą ze sobą grały. Może oddzielić je od siebie średnim żywopłotem?

I kilka inspirek:
rodki z hakone
hortki pod drzewkami
hortki z przetacznikiem

A, i jeszcze pod altaną dodałabym jeden rząd kwadratów.
Problemy z tujami 08:39, 05 paź 2016

Do góry
Witamy wszystkich Jesteśmy po sadzeniu iglaków. Krzewy kopane ze szkółki na początku września (czy susza jaka była teraz pomimo intensywnego nawadniana przed wykopem może mieć wpływ na przyjęcie krzewów?). Ponieważ działka to poniemiecka piaskownia (zasypana gliną i kamieniami na wierzchu ok 30 cm słabego humusu dodatkowo pod samym lasem) miejsce pod sadzenie przygotowałem poprzez głębokie na co najmniej 50 cm doły i pod krzewy wchodziło dobre 100 litrów ziemi. Proszę podpowiedzieć czy załączona na zdjęciu (czarnoziem z torfem -który śmierdzi obornikiem) to dobry ziemia w której sadziliśmy kurniki i szmaragdy?

Krzewy są codziennie podlewane szmaragdy są żywo zielone ale kurniki straciły swoja żywą barwę, ponadto na połowie z nich pojawiły się brązowe suche miejsca -czym one są spowodowane i jak z tym walczyć?

Największe zmartwienie to kulki na pniu (również kopane) bo korony po przywiezieniu (również na szkółce była zwarta "wyczesana jakby do góry") a teraz cała jakby otworzyła się. Wszystkie gałązki odchyliły się (szkółkarz radził aby przyciąć je i 1/3) nawet teraz w październiku (miesiąc po wykopaniu ze szkółki)! Co robić? boimy się, że drzewka otworzą się tak mocno że na wiosnę po przycięciu będzie nieestetycznie wyglądało. Czy trawa pod samym drzewkiem jest szkodliwa?

Prosze o podpowiedź, ta kulka na pniu to cyprys Lawsona?

Mój ogród pod lasem 08:25, 05 paź 2016

Do góry
Co tu się wyrabia? Hę?

malgol napisał(a)

i plan dalszy i moje brzozy smeciuchy
Mój ogród pod lasem 08:24, 05 paź 2016

Do góry
Juzia, poczytałam o tym cisie Wojtek ,którego mi zaproponowałaś ...i już nie doszłam do Fastigiata tak mi się spodobał
Zrobiłam fotke miejsca gdzie chcę tego Wojtka ( o 7 rano, w deszczu ,telefonem
Jałowce wywale ,przynajmniej tego obgryzionego i przytulonego do trzmielin. Wojtka albo dwa posadziłabym na lewo od tego mniejszego cisa
Będzie tam pasował?
Droga do spełnienia 08:20, 05 paź 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

Wow!
Efekt super
Moja działka na Dębowym Lesie 07:59, 05 paź 2016

Do góry
Szaro i mokro od poniedziałku jest i u mnie.Słotna jesień przyszła..
Deszcz bardzo potrzebny, bo strasznie sucho u mnie było.Ale czy jakieś ciepełko jeszcze wróci ???

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 07:55, 05 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Placyk super mi się podoba, a to ujęcie najbardziej
Te trawy bardzo mi się podobają.

Nie wiem dlaczego-ale tak od razu mi się jakieś safari skojarzyłoBardzo fajne!
Mój zakątek - początki 07:52, 05 paź 2016

Do góry
MonikA napisał(a)
Natka ja moją prowadzę na niwaki, wszystkim zwiedzającym rzuca się w oczy. Stare zdjęcia świeższych nie mam, jedne z wiosny, puszcza listki wszędzie.

Tylko pies mi obgryzł dwie fajne poduchy na dole i próbuje nową zrobić (ta cienka).
W
Sorki za foty, jak chcesz to usunę.

Dzięki za fotki właśnie nic nie usuwaj Nie wiedziałam że tak się da. Super to wygląda. Mi się te wierzby podobają też z tego względu że w zimę gołe gałązki też stroją.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:52, 05 paź 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
i donice zacznę ciut później nie bezpośrednio przy schodach, bo tam zostawie sobie miejsce na drzewo (takie małe marzenie ), żeby:
1. dało ciuteczkę cienia na poranną kawkę - bo taras jest od wschodu
2. odwróciło uwagę od garażu, który jest tam gdzie jest
wybaczcie mój talent

No będzie świetnie!!Ach czemu ja mam takie duże skosisko, nie takie fajne małe??
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:48, 05 paź 2016

Do góry
Wstawiam na szybko zdjęcia grabów bo wczoraj nie dałam rady nawet kompa otworzyć
Na posty odpowiem wieczorem

Sorry za jakość zdjęć ...
Ogród z pergolą 07:44, 05 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Asiu narazie skupmy się na miejscach ze znakami zapytania i na rogu z rodkami i funkiami

Geometryczność całego planu i nasadzeń bardzo mi się podoba. Chodniki planujesz robić z czego??W samym doborze nasadzeń jestem kiepska-po prostu bardzo podoba mi się jakieś zestawienie, albo nie,ale tak żeby dopasować do siebie roślinki to marnie.
Typografia ogrodu 07:42, 05 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dobra nie piszę wiesz ja już tego trochę nadrukowałam
a który wg Ciebie lepszy?

Super są...dla mnie z jajem bardziej ten czarny...ale jak już parę osób pisało-na zasadzie kontrastu i biały i czarny świetnie będą wyglądać.
W oflisowym ogrodzie 07:36, 05 paź 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Było dużo, traw i roślin polecanych tutaj
Fotki straganów brak, ponieważ bałam się o młodego, że mi zniknie w tłumie, na roślinach był szał
Krótka fotorelacja będzie ale rolniczej części Dzieciaki mogły poszaleć na dmuchańcach

Miłość mojego syna

Obawiam się, że moi chłopcy nie schodziliby z tej konstrukcji

Sadzonka bardzo dorodna-co znaczy być,zobaczyć, wybrać
Ukojenie 07:35, 05 paź 2016

Do góry
zoja napisał(a)

Zojka pracusiu
Popełniłaś falstart Napisz proszę jakie wymiary maja te koszyczki do tulipanów
Bo widzę, że cebul tam sporo się zmieści
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies