Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 22:56, 20 lis 2023

Do góry
Tak Basiu, szafirki kwitną przed azaliami. U mnie zaczynają około połowy kwietnia i kończą koło połowy maja. A azalie zaczynają koło połowy maja. Przynajmniej tak z tegorocznych zdjęć wynika, sprawdzałam po datach

Po 20 kwietnia były w najlepszym rozkwicie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:12, 20 lis 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bardzo malarsko wygląda, jak tęczowe drzewko U Ciebie Haniu to wszystko jakieś malarskie, feeria barw
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:22, 20 lis 2023

Do góry
I takie tamy na koniec.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:19, 20 lis 2023

Do góry
Magnolia straciła swój zielony kolorek.

Perovskią bardziej chyba lubię w jej jesienno-zimowej odsłonie niż tej letniej.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:13, 20 lis 2023

Do góry
Bardzo jestem zadowolona z wiosennego nabytku drzewnego. Po dwóch stratach śliw wiśniowych zniechęciłam się do ich uprawy. Jeden z egzemplarzy śliwy zastąpiłam wiśnią Amanogawą. Wiśnia zdecydowanie dłużej trzyma liście i cudownie się przebarwia. To jeszcze maluszek, ale dobrze rokuje.

W centralnej części ogrodu swój solowy występ ma klon strzępiastokory. Okoliczne towarzystwo w większości już jest łyse.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:02, 20 lis 2023

Do góry
Ambrowiec wciąż jest mocno ulistniony. Niektóre listki są zielone, inne znów zółte i pomarańczowe. Im bardziej w górę tym więcej jest odcieni czerwieni i bordo.

Graby wyraźnie pożółkły, ale liści gubią niewiele.

Zegarowa nie sprawia wrażenia pustej, choć hortensje pogubiły już liście, a róże okrywowe zostały przycięte.

Brzozy za to już prawie łyse. Część liści zagrabiam na zagonki w warzywniku. Do wiosny się rozłożą.

Mój jedyny "Doorenbosek" już od dawna jest łysy. Liście z kolei pojawiają się na nim później niż na brzozowych zwyklakach.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:47, 20 lis 2023

Do góry
Popaduje od paru dni, co utrudnia nieco prace przy sprzątaniu liści. Kolorów w ogrodzie nie brakuje. Na zdjęciach wyglądają tak jakby natura podkręciła kontrast barw do maksimum.
Tawuły japońskie mają teraz cudownie miodowe odcienie.

Hakonki i berberysy cudownie zrudziały.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:24, 20 lis 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cóż to za drzewo tak pięknie się przebarwia na żółto? Cudo.

Ja w tym roku też kupiłam do siebie cyprysika nutkajskiego, dłuuuuugo na niego polowałam ( chciałam kupić od razu dużego), miałam stracha, że się nie przyjmie, bo pół sezonu odchorowywał przesadzanie, ale na szczęście odżył.
Dębowe zakątki 18:32, 20 lis 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo się cieszę, że mój obraz wam się spodobał
Dziękuje za miłe słowa

Barbula wciąż kwitnie

Aniu, mam pytania związane z barbulą. Pięknie kwitnie u ciebie
Kupiłam pod wpływem impulsu - niestety, nadal jestem uzależniona od kupowania roślin, wystarczyło że weszłam do działu ogrodniczego w Mrówce i nie mogłam się oprzeć
No i teraz latam z nią po ogrodzie (od dawna, a czas latania się kończy, zaraz zima, czas podjąć decyzję).
W necie piszą, że jedynie słoneczne stanowisko i że trzeba okrywać na zimę. Jakie warunki ma w Twoim ogrodzie i czy opatulasz ją na zimę?
I jaką ma wysokość? Bo piszą że 60 c, ale też że 100.
Ogród prawie wymarzony … 16:53, 20 lis 2023

Do góry
Już ostatnie foty jesienne….Piękniej nie będzie

Wszystkiego po trochu 16:27, 20 lis 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ślicznie wygląda ta hosta (czy to może golden tiara?), wybacz jej tą jesienną niedyspozycję, wszak nie ma idealnych roślin (cytuję Ciebie).

A hakonki rzeczywiście są świetne, podobają mi się te mniejsze i większe, wszystkie. Pamiętam, że pierwszy raz zobaczyłam je na zdjęciach w jakimś ogrodniczym magazynie wiele lat temu i od razu wpadły mi w oko, niestety u nas nie były jeszcze do kupienia.
Zacisze Alicji 16:25, 20 lis 2023

Do góry
Trzeba już niedługo schować dynie i zacząć podziwiać grudniki. . Za miesiąc (prawie) święta.

Ogród w malinówkach 14:21, 20 lis 2023

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Zobaczcie jakie duże rozplenice dostałem od Justyny Jeszcze raz dziękuję

Wyszło mi 10 dorodnych sadzonek, ale kończyłem sadzić po ciemku, więc foto nie ma.

Jest tylko w trakcie:

Ciesze się , że znalazły u Ciebie miejscówkę w ogrodzie.
Mozesz je już przyciąć
Ogród prawie wymarzony … 13:01, 20 lis 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
Justyna Jest pięknie opakowana rośliny ekstra i nawet posadzone w zacisznym miejscu na razie jak przyjdzie mrozek to je okryję fizeliną przy korzeniach. Dziękuję Ci bardzo i każde spojrzenie na nie będzie uśmiech. Jeśli coś wypatrzysz u mnie polecam się.

Na zdrowie Kochana
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:14, 20 lis 2023

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Świetnie Wam wyszła ta szopka na narzędzia. Dobrze wpasowała się kolorystycznie w otoczenie.
Powiedz mi ile lat mają Twoje Kanzany i jakiej wielkości były, kiedy je sadziłaś?

Dzięki Magda! Trochę miałam obaw co do tej czerni ale wyszło super!
Właśnie wczoraj rozmawiałam z mężem o Kanzanach, że one tak bardzo szybko przyrosły.
Sadzone były w maju 2020 roku więc są u mnie już 3 rok. Tutaj zaraz po posadzeniu.

Październik 2021 roku

Maj 2022 roku

Październik 2022

Maj, czerwiec 2023 roku

W przyszłym roku będę je musiała trochę przyciąć bo gałęzie już prawie sięgają dachu. To jedno z najszybciej przyrastających drzew w moim ogrodzie.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:07, 20 lis 2023

Do góry
Tak Bożenko. Do tej pory asfalt kończył się na sąsiadach, a kurz z dalszej utwardzonej drogi mimo oddalenia budynku jednak osiadał na oknie kuchennym. Teraz powinno być lepiej. Gmina w tym roku wiosną wysypała jakiś kamień, żeby utwardzić niestety były w nim druty - jeden przebił koło u wózka dziecięcego, a drugi w taczce.

P.S. Pomidorki nadal swoje te już z tych dojrzewających w domu.
Za drzwiami do ogrodu... 11:36, 20 lis 2023

Do góry
H.Dębolistna

Za drzwiami do ogrodu... 11:31, 20 lis 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 11:29, 20 lis 2023

Do góry
Hakone dopiero zaczęły się złocić, a teraz śnieg je przysypał

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:31, 20 lis 2023

Do góry
Listopadowy ogród też jest fajny, lubię tą zmienność, czasem aż trudno sobie wyobrazić, że jeszcze dwa miesiące temu kipiał kolorami. Rudy, miedziany, brązowy, wszystkie odcienie brązu. Choć są i kolory, bo nadal kwitnie bodziszek Rozanne, róża MW też, kalaminta i jeżówki też jeszcze w kolorze.
Trawy na przedpłociu robią w tym roku pokaz.
,

Miłorząb się super przebarwił, w zeszłym roku szybko wyłysiał, a w tym cieszy oko.

Kanzany też jednak złapały jesienne kolory.

I ten buczek płaczący też fajnie się przebarwił, w taki miedziany ciepły kolor, cieszę się, że go posadziłam bliżej tarasu, zerkam sobie często na niego przez okno.

Myślę, że cel z początku roku aby cieszyć się ogrodem został zrealizowany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies