Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:21, 12 lis 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Takiej jesieni na forum nie ma nikt, jeszcze soczyście, kolorowo i pięknie, Szpaler rozplenicowy fantastyczny. Na ambrowca i tulipanowce ostrzę sobie pazurki, Czy tulipanowiec jest szczepiony na pniu czy taką ma formę

Jolu, miłe to co piszesz, ale wg mnie dużo takich ogrodów. U nas ta jesień dłuższa.
Tulipanowiec normalne drzewo, podcinamy od dołu, bo by zarósł wszystko, jeszcze tak ze 3m będziemy podcinać, ale już regularnie mi kwitnie. Są odmiany szczepione, tak samo ambrowce, lub wersja jak u mnie, kolumnowa.

sumak Tiger Eyes też fajny
nie daje odrostów
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:17, 12 lis 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Czy mnie widzisz? Siedzę z rozwartą paździapą i oczami jak spodki!

Fajnie, że u Ciebie jeszcze tak kolorowo, mogę się zrelaksować! Klonik od Izeczki fantastiko!

Pozdrówka!

Ta paździapa mnie tak ubawiła, że aż się mało nie posikałam ze śmiechu
Jeszcze mam nadal kolory, jeszcze dużo liści musi opaśc, ale jak zima przyśpieszy, szybciorem będzie Klonik cudny, u niej podziwiałam ogromny okaz
a i takie niespodzianki jesienią, chyba dość częste, w innych ogrodach też

kocanka i goździki nadal rześkie
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:09, 12 lis 2016

Do góry
DOMINIKA11
dzięki, ale już dziś niebo szare i wszytko brzydsze, brak tego słońca...

ALICJA169
no zaszalałam z fotkami

ASIAK_Z
dzięki, niestety już jesień jest, ale zima niech poczeka

BASILIKUM
ta ilośc liści, to prawie, jak w parku teraz, a wczoraj nawet nosa na dwór nie wyściubiłam

KASYA
słonka brak, niebo szare, ale bez minusów na termometrze

RYSKA
ta obfitość jesienią jakby bardziej w oczy się rzuca, pozdrawiam

takie grzyby pod tujami, jak gołąbki
no ale ja się nie znam...

berberysy fajnie w tym roku się wybarwiają i montany

rozplenice Rubrum (nawet nowe kłosy ma) i miskant Cosmopolitan całkiem ładne

winobluszcz 5-klapowy
Z motyką na słońce 12:44, 12 lis 2016

Do góry
Abstrahując od ogrodu wrzucam efekt moich zeszłorocznych zimowych wieczorów (w końcu lada chwila święta ) Przytargałam karton z piwnicy...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:43, 12 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie świętuję.. chwila relaksu tylko była....

Ja świetowałam całą gębą bo mój wnuś to Marcin . Były tez oryginalne rogale. Piękne to zdjecie.
Ogród KasiWB - część II 12:39, 12 lis 2016

Do góry
Dla odwiedzających dzisiejszy i chyba już ostatni w tym roku kwiat róży Louise Odier

Mój mały ogródeczek :) 12:33, 12 lis 2016

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Wyszłam dzisiaj okopczykowac róże i znalazłam jeszcze parę kwitnących

U mnie też, ale psocą, toż to nie wiosna
Magnolie Agnieszko okryj.
Ogród z uśmiechem 12:29, 12 lis 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Taki widok mialam dzisiaj po przebudzeniu - zdjęcia z telefonu przez szybę okienną

Wcale nie taki zły widok, trawki oszronione piękne
Ale zima niech się nie spieszy, bo jak czytam cały czas ostro działasz Jolu
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:25, 12 lis 2016

Do góry
Jak już zatrybisz to proscizna
Krokusowy zakątek 12:23, 12 lis 2016

Do góry
AgaCzek napisał(a)
Witaj Asiu
Bardzo mi zależy też by unikać jakiejkolwiek chemii w ogrodzie. Nie chciałabym podpaść od razu sąsiadom obornikiem

Tutaj to przeczysz sama sobie, bo obornik to najlepszy, najbardziej naturalny z nawozów. Jeżeli nie chcesz chemii w ogrodzie, to bez obornika się nie obejdzie.
Na pocieszenie dodam, że przekompostowany obornik nie śmierdzi, a w ostateczności w marketach można kupić granulowany - też bezwonny.

Ważne pytanie - gdzie u Ciebie są strony świata?

I teraz pójdę trochę pod prąd.
Widać, że wolisz ogrody bardziej naturalistyczne, ale w niewielkim ogródku lepiej wyglądają linie proste. Niekoniecznie oznacza to, że ogródek musi być "pod linijkę". Jeśli nasadzenia zrobisz naturalne, to całość wyjdzie bardzo swojsko.
Tutaj masz przykłady:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858355621/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858653359/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859169617/

Zaproponuję Ci taki plan ogródka:

Jeśli stanowczo Ci się nie spodoba, to będziemy się trzymać linii zaokrąglonych

Jeszcze tylko zastanowiłabym się nad umiejscowieniem drewutni. Czy nie zmieściłaby się gdzieś bliżej podjazdu? W zimie lepiej jest nosić drewno przez drzwi frontowe niż tarasowe - mniej się brudzi i mniej ciepła traci.

Rododendronowy ogród II. 12:15, 12 lis 2016

Do góry
U mnie od wczoraj leży snieg.

Miłego dnia wszystkim.
NewLife w ogrodzie 12:01, 12 lis 2016

Do góry
zoja napisał(a)
o! i u Ciebie biała zima
jak to na zdjęciach ładnie wygląda
I nic a nic śniegu nie ubywa. Mam dwa dni odpoczynku, ale w poniedziałek muszę trzeciego platana unieruchomić, powiązać trawy, wykopać buraki i posadzić cebule, które już sa w drodze a utknęły przed "długi weekend".
Kora jeszcze do wysypania i kopczyki.

Dowiedziałam się, że różyczkom należy listki oberwać. A one przy murze, od południowej strony, ciepło mają i wciąż pięknie kwitną....

Platan

Zima

Od nowa ... na przekór wszystkim 11:59, 12 lis 2016

Do góry
No dobra, od poczatku
Tyle wiemy, czarnym markerem zaznaczyłam zgięcia

Potem rozkladasz to co masz po prawej stronie, o tak

I to co po lewej zaginasz, i już. Nie patrzeć na pazury po sprzątaniu pozdzierane
Ogród zapracowanej mamuśki 11:24, 12 lis 2016

Do góry

Dzisiaj powiązałam jałowce i cyprysy.

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 11:23, 12 lis 2016

Do góry
Zuzka25 napisał(a)
Andy bardzo dziękuję za podesłanie linków i pomysły. Muszę zapisać się na printeresta, bo jest bardzo dużo fajnych pomysłów.

Nad bukiem też się zastanawiałam w kontekście czy posadzić 3 graby, czy 3 Dawyck Gold? W jakiej odległości powinnam posadzić 3 jednakowe drzewa? W katalogu podają, że oba dorastają do 3 metrów średnicy? Też nie chciałabym bardzo zacienić w przyszłości ogródka? Czy darować sobie te 3 drzewa, bo działka mała?

O warzywniaku w skrzyniach pierwotnie myślałam bardziej po lewej stronie działki pod tujami, choć faktycznie do kuchni jest dalej. Po prawej stronie od ścieżki chciałam posadzić 3 derenie Ivory Halo , przed nimi 3 cyprysiki groszkowe i miedzy nimi jakieś żółte trawki – takie zestawienie podpatrzyłam kiedyś w realizacji Danusi i ewentualnie 3 drzewa

Pinterest może Ci dużo namieszać w głowie Nie wszystko złoto co sie świeci
Te trzy drzewa w rządku bardzo Cię nęcą Sama musisz zdecydować, bo przecież Ty wiesz najlepiej, jak przechodzi słońce a co za tym idzie cień przez Twój ogród. Czy będziesz mieć dużo słońca na tarasie? Czy ten cień będzie dochodził rownież tam, czy tylko będzie zacieniał rabaty...
W małym ogrodzie duże drzewa tylko z jednej strony ogrodu wprowadzą dysharmonię. Po drugiej stronie musi być jakaś adekwatna przeciwwaga dla nich.
Warzywnik widoczny z tarasu powinien być raczej utrzymywany w porządku. Warzywnik może być bardzo ładną i ozdobną częścią ogrodu. Zastanów się dobrze, gdzie go chcesz dać a potem pomyśl o reszcie. Warzywnik w skrzyniach to jednak część stała, architektoniczna ogrodu, więc miejsce powinno być przemyślane na początku planowania.
Dąb z zagrzybioną szczeliną 11:18, 12 lis 2016

Do góry
Na mojej działce rośnie około 400 letni dąb. Wzdłuż pnia jest szczelina o szerokości około 20 cm. Drewno w tym miejscu jest spróchniałe i w miesiącach jesiennych pojawiły się tam owocniki jakiś grzybów. Oto zdjęcia:

Bardzo zależy mi aby utrzymać to drzewo w jak najlepszej kondycji. Proszę o porady jak zabezpieczyć tą szczelinę, zastosować jakiś środek na te grzyby? Wybrać spróchniałe drewno i czymś posmarować? Co to są za grzyby?
Ogród wśród pól i wiatrów 11:17, 12 lis 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Jooooooolllllllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaa!!!!!

Kamisia, no buziaki
Żyję, mam się dobrze tylko z czasem słabo, stąd mało mnie tutaj. Ale ogólnie jest dobrze Piec już chodzi pełną parą, w domku cieplutko, woda w kranie ciepła. W ogrodzie w miarę ogarnięte. Pomimo dzisiejszego śniegu, zapowiadają jeszcze ciepłe dni, więc myślę, że jeszcze w listopadzie ogród trochę dosprzątamy. Widziałam, że Ty też działasz pełną parą Ciekawa jestem co postanowisz z Amonogawą?? A póki co pozdrawiam śniegowo

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 10:55, 12 lis 2016

Do góry
Cieszę się, że utrafiłam w gust zaglądających. Nie zawsze nad morzem tyle łagodności, a ostatnio to tylko był deszcz i wiatr. Taki wypad od razu poprawia samopoczucie!

Miłego świętowania.

Ogród wśród pól i wiatrów 10:55, 12 lis 2016

Do góry
Gosia - pozdrawiam również najserdeczniej Śnieg dzisiaj nie pozostawia złudzeń... białe szaleństwo przed nami Na szczęście wczoraj uciekliśmy z co pilniejszymi robotami, takimi jak wsadzanie cebul czy wykopanie ostatnich warzyw ze skrzyń. Nawet dowody rzeczowe mam

Marchewkę eM. sobie od razu podzielił na dwie skrzyneczki: duża do sałatek, mała do zupy
Ot, męska logika

A dziś na posterunku został dzielny jarmuż tylko.
W śniegowej czapeczce robi za stracha na wróble
Moja bajka 10:53, 12 lis 2016

Do góry
mira napisał(a)
/original.JPG[/img]

Tu malwa rośnie w kostce - i pewnie nie choruje - roślina na ulicy w miasteczku...

UCiebie dereń też się w ciekawym miejscu wysial .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies