Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

bdan 11:09, 24 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

W W tym roku rezygnuję z jednej części powierzchni - korzenie wielkich jesionów przerastają glebę i nie nadaje się pod warzywa.

Tez miałam taki problem z korzeniami drzewa sąsiada, blisko ogrodzenia rośnie orzech, a tam chciałam mieć moją mini szklarnię. Dlatego pomidory w szklarni są posadzone w skrzyni, mam nadzieję, że to rozwiązanie w miarę długo będzie się sprawdzać
kasja83 11:10, 24 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

A ja mam takie hałdy pod lipą:

I obwódki bukszpanowej nie widać:

I szkółki cisowej nie widać:

Dobra wygrałaś...Twoje hałdy są większe
pestka56 11:37, 24 sty 2017

Pszczółko, a czemu nie skorzystasz z rabat wyniesionych / skrzyniowych w warzywniku. Niewiele, bo już jakieś 30 cm pozwoliłoby Ci mieć warzywnik w dowolnym miejscu. Na dodatek takie warzywniki są łatwiejsze do obsługi i bardziej dekoracyjne.
Przepiękne warzywniki są przy zamku Villandry. Ogrody pokazywały dawno temu ich rabaty wyplecione z wikliny pełne kapusty. Cudowne

Mam skrzyniowy warzywnik od lat, choć tylko z 3-ma skrzyniami 2-piętrowymi. Mam też trochę lat i gwarantuję, że to wygodniejszy sposób dla moich pleców
Pszczelarnia 12:07, 24 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Pszczółko, a czemu nie skorzystasz z rabat wyniesionych / skrzyniowych w warzywniku. Niewiele, bo już jakieś 30 cm pozwoliłoby Ci mieć warzywnik w dowolnym miejscu. Na dodatek takie warzywniki są łatwiejsze do obsługi i bardziej dekoracyjne.
Przepiękne warzywniki są przy zamku Villandry. Ogrody pokazywały dawno temu ich rabaty wyplecione z wikliny pełne kapusty. Cudowne

Mam skrzyniowy warzywnik od lat, choć tylko z 3-ma skrzyniami 2-piętrowymi. Mam też trochę lat i gwarantuję, że to wygodniejszy sposób dla moich pleców

Pestko, w moim ogrodzie taki warzywnik nie ma racji bytu z powodu wilgotności podłoża. Nie jestem w stanie upilnować wilgotności w skrzyniach.

Ponadto: warzywnik skrzyniowy też musiałby się komponować w części użytkowej ogrodu (czyli tam), to jest jednak jakaś konstrukcja przestrzenna. Dodatkowo: ja lubię rozmach: skrzynie nie dla mnie.
magnolia 12:09, 24 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Wejście do warzywnika zaznaczyłam. Chodzi Ci o nasadzenia na "kwaśnej", miejsce oznaczone jako ?

tak, o to chodzi.
magnolia 12:10, 24 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Pestko, w moim ogrodzie taki warzywnik nie ma racji bytu z powodu wilgotności podłoża. Nie jestem w stanie upilnować wilgotności w skrzyniach.

Ponadto: warzywnik skrzyniowy też musiałby się komponować w części użytkowej ogrodu (czyli tam), to jest jednak jakaś konstrukcja przestrzenna. Dodatkowo: ja lubię rozmach: skrzynie nie dla mnie.

ja lubię skrzynie, ale tu musi być bez nich- duży, bujny, trochę niesforny, gdzie indziej ułożony.Idealny
Pszczelarnia 14:47, 24 sty 2017

magnolia napisał(a)
pytam, bo może mozna domknąć od strony warzywnika tę rabatę czymś spokojnym?

Marto, rozumiem Twój zamysł. Pokażę tę rabatę na zdj. i rysunku. A tymczasem ... sobie oglądam

14:55, 24 sty 2017
tez się załapałam na oglądanie

warto podpisać z jakich ogrodów są foty ...by ubiec pytanie

Pszczółko gdzie były robione te foty ?

pestka56 14:58, 24 sty 2017

Rozumiem. Tym nie mniej zobacz Villandry. Widzę, że już nie mają tych rabat z wikliny. Za to są obwódki bukszpanowe
http://www.chateauvillandry.fr/en/explore/an-overview-of-villandry/virtual-tour/
Pszczelarnia 14:59, 24 sty 2017

eee_taam napisał(a)
tez się załapałam na oglądanie

warto podpisać z jakich ogrodów są foty ...by ubiec pytanie

Pszczółko gdzie były robione te foty ?

Nie wiem. To są Danusi zdjęcia zamieszczone w artykułach na O. To drugie to może być Chenies Garden.