Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 22:10, 28 lis 2016

Do góry
Sylwia, przepraszam, że za chwilę coś tam skrytykuję. Kompletnie nie musisz brać tego pod uwagę. Zresztą być może to tylko moje wrażenie z patrzenia na kilka zdjęć i jakieś rysunki. Być może w rzeczywistości wygląda to inaczej.
To po wstępie kilka moich uwaga
Masz niewielki teren, już poszatkowany i wydaje mi się, że próbujesz go pokroić i zamknąć w malutkich kawałkach jeszcze mocniej. Zastanów się co chcesz mieć w ogrodzie i jakie ma spełniać funkcje. Tył ma być gospodarczy, jest budynek z garażem i zaczątek warzywniaka. Zacznij od porządkowania tej części, bo póki co śliczne skrzynie wyskakują ni stąd ni zowąd z trawnika. Do tego te naprawdę ładne skrzynie zasłoniłaś tujami, które za kilka lat totalnie zasłonią Ci widok i tym sposobem skrócisz sobie działkę o ładnych parę metrów. Tuje byłyby super na sam koniec działki. Przesłoniłyby boisko, ale nie skróciłyby działki. Przed nimi posadziłabym 2 jabłonie, które wiosną cieszyłyby oczy patrząc z tarasu czy salonu, a jesienią miałabyś pyszne jabłuszka. Zamknęłabym warzywniak od strony rowu jakimiś krzewami jadalnymi (porzeczka lub agrest na pniu) i poprzeplatała je z jakimiś trawami np. karl forest. Pisałaś wcześniej, że przy domu, koło grilla ma stanąć domek na narzędzia. Skoro tył jest gospodarczy, to po kiego diabła zabierać sobie przestrzeń przy domu. Zaplanuj ten domek przy warzywniaku i niech prowadzi do niego prosta ścieżka, która póki co kończy się przy budynku gospodarczym a do warzywniaka przeciskasz się koło budynku i tui. Jak one się rozrosną, to będziesz dziurę wycinać, żeby się tam dostać Przed skrzyniami zrobiłbym długą wąską rabatkę. Mogą tam rosnąć truskawki, poziomki, ale można posadzić jakieś fajne kwiatki. Przy ścianie budynku gospodarczego jest idealne miejsce na winorośl. A przed nią ławeczka. A po bokach ławeczki rozplenice i masz piękny kącik do odpoczynku po plewieniu grządek. Warzywniak owszem oddzieliłabym od reszty, ale czymś delikatniejszym, może szpalerkiem borówek albo jakimiś trawami. Poza tym wydaje mi się, że latem jest więcej słońca od zachodu niż wschodu, więc te tuje z czasem zabiorą Ci też sporo słońca z warzywniaka.
To na razie ta część; nie umiem rysować na kompie, a na kartce ciężko wszystko pozaznaczać, ale może będziesz wiedziała o co chodzi:
Coś jeszcze, coś więcej... 22:06, 28 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Za tym tęsknię najbardziej! Dobrze, ze u mnie już na 14.02 są w sprzedaży to jeszcze tylko trochę ponad dwa miesiące i będę się cieszyć stokrotami
Walmer Castle and Gardens 22:02, 28 lis 2016

Do góry
mira napisał(a)

Zaczęłam się zachwycać bylinowymi, a tu taka niespodzianka, przepiękny ogród kuchenny. Dzięki Twoim zdjęciom mój pomysł na drzewka w szpalerze, jest już zaklepany jako pewniak. Byle do wiosny
Działeczka Asi :) 22:02, 28 lis 2016

Do góry
Nowalijka napisał(a)

żeby tylko nie podobały, ja nie wiedziałam, że tak maja na imię))

To zdjęcie (jak już pisałam na swoich postach) zrobił mój mąż kilkanaście lat temu, bardziej zachwycałam się motylami niż kwiatkami... gusta zmieniają się...

a to już tegoroczny dorobek (chyba, że to nie jeżówka?)

Elu, na drugim zdjęciu też jeżówka (chyba )
Śliczne są
Działeczka Asi :) 21:58, 28 lis 2016

Do góry
asiak napisał(a)
I pomyśleć, że jeżówki też mi się nie podobały... jak te gusta się zmieniają

żeby tylko nie podobały, ja nie wiedziałam, że tak maja na imię))

To zdjęcie (jak już pisałam na swoich postach) zrobił mój mąż kilkanaście lat temu, bardziej zachwycałam się motylami niż kwiatkami... gusta zmieniają się...

a to już tegoroczny dorobek (chyba, że to nie jeżówka?)

Ogródek Iwony II 21:54, 28 lis 2016

Do góry
Ewuniu, nie ma problemu. Ja dwa lata myślę. Na co mój M mówi: chyba oszalałaś
Danusia kiedyś mi narysowała taką donicę z wysoką roślinką.

Tylko ja nie wiem, co to mogłoby być. No i zimą problem. I mało miejsca w tym przejściu jest ...
Działeczka Asi :) 21:50, 28 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak Joasiu. Są różne. Tu masz całą kolekcję. Wejdź na tą, co ci się podoba - będzie opis i wymagania.
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/jezowka_-_echinacea

Ja zachorowałam na taką, jak u Justynki z Kolorowej Piaskownicy ...
http://www.sklep.bylinowyraj.pl/sklep/jezowka_-_echinacea/milkshake
Dwa lata temu kupiła cztery, teraz ma piękne łany
Ale ja ostatnio więcej kremowego wprowadzam

Jest też jeżówka purpurowa, taka zwykła różowa, wysoka, można z nasion ją otrzymać. Wysiewałam ją, tylko dopiero po dwóch latach kwitnie. Mam ją w awatarku.

Ło, matko... prawdziwy raj bylinowy, niech już jest ten maj
Działeczka Asi :) 21:40, 28 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak Joasiu. Są różne. Tu masz całą kolekcję. Wejdź na tą, co ci się podoba - będzie opis i wymagania.

Jest też jeżówka purpurowa, taka zwykła różowa, wysoka, można z nasion ją otrzymać. Wysiewałam ją, tylko dopiero po dwóch latach kwitnie. Mam ją w awatarku.

Iwonko, rozumiem, że bylinowy raj jest godny polecenia?
Działeczka Asi :) 21:38, 28 lis 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Iwonko, ale Ty kochana jesteś Uwielbiam takie projekty, sama zielonego pojęcia nie mam jak to się robi
Też myślałam o jeżówkach, ale będzie się działo na wiosnę
A jeżówki są wysokie i niskie?

Działeczka Asi :) 21:36, 28 lis 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Chyba nie chwaliłam się nasadzeniami lawendy wzdłuż alejki Przed lawendą bratki, na początek wiosny w kolorze niebieskim albo niebiesko-białym Okaże się

Kobitko takie cuda chowasz przed nami )))
Działeczka Asi :) 21:31, 28 lis 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Ja chyba zastałam na swojej działce takie i wyrzuciłam bo gałązki jej się kładły

U mnie w pierwszym roku mojej bytności na działce 2015 też nie zapowiadało się, że coś z tego będzie. Myślałam, że to jakaś chwaścina. To moja mama nie pozwoliła mi tego wyrwać - nie żałuję.

Tak wyglądała na początku sezonu 2016 (czerwiec)

Ogródek Iwony II 21:27, 28 lis 2016

Do góry
Wpisałam ciurkadełko img i otrzymałam to:
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=ciurkade%C5%82ko+img&search_in=posts&commit=Szukaj
Ogródek Iwony II 21:24, 28 lis 2016

Do góry
Dorotko, tak musisz wpisać u góry. I pokaż posty:

Pojawią ci się same zdjęcia na ogrodowisku.
Ale bez selekcji. Ze wszystkich wątków.
Możesz wejść na wątek, gdzie cię temat zainteresuje.

Możesz też spróbować tematycznie. Np. cisy img.
Pojawią ci się tylko te zdjęcia, gdzie ktoś podpisał cisy.
Gdybym podpisywała krótkim podpisem swoje zdjęcia, łatwiej by mi było teraz do nich dotrzeć. Np. ciurkadełko img
Coś jeszcze, coś więcej... 21:22, 28 lis 2016

Do góry
Chyba z dnia na dzień tęsknię bardziej

Coś jeszcze, coś więcej... 21:20, 28 lis 2016

Do góry

Działeczka Asi :) 21:19, 28 lis 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)

Wygląda na na hortensję ogrodową "Unique". Jeżeli przebarwi się na różowo to może być właśnie ta

Witam! Czy ktoś podpowie mi jak nazywa się ta hortensja? Będę wdzięczna)

Coś jeszcze, coś więcej... 21:17, 28 lis 2016

Do góry
Tęsknicie?

Ogródek Iwony II 21:12, 28 lis 2016

Do góry
Co to oznacza? I co można w ten sposób wyszukać?

Pochodziłam sobie po Ogrodowisku dzisiaj za pomocą hasła "img"
Takie dekoracje świąteczne znalazłam:

Aniołki śliczne, bardzo eleganckie.
Działeczka Asi :) 20:59, 28 lis 2016

Do góry
Kulki !!!!
Pomiędzy trawki, np. hakone i jeżówki w jednym kolorze, niskie
Ogródek Ewy 20:56, 28 lis 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Jolu, robię wszystko aby zabić nudę. Został mi jeszcze "sprawny" tydzień więc muszę się nim nacieszyć. W tym tygodniu muszę się też zabrać za sprzątanie, w domeczku (brrrr, bardzo tego nie lubię robić), więc prac będę pokazywała już mniej.
Wątek też robi się nieogrodowiskowy, czekam na lanie od szefowej.

A tym czasem słoik po majonezie

Ewciu jesteś niezrównana . PAtrzę i nazachwycać się nie mogę . Ależ to są bardzo ogrodowiskowe rzeczy, cudnie by się prezentowały również w ogrodzie .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies