Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 16:52, 02 lis 2016

Do góry
Pudełeczko po butach wnusi. Dziś to magazynek na guziki.
Zdjęć z "przed" brak.

Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 16:46, 02 lis 2016

Do góry
Kompozycje z trawami w roli głównej 16:06, 02 lis 2016

Do góry

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:57, 02 lis 2016

Do góry
Ja wiem że cały czas do znudzenia pokazuje to samo, te same miejsca bo ogród mały i kadrów możliwych do zrobienia niewiwle, a do tego sąsiedztwo bloku obok z parkingiem ale cóż jesień w moim ogrodzie i tak ma niepowtarzalny urok............
Ogródkowe perypetie:) 15:54, 02 lis 2016

Do góry
abiko napisał(a)
i niespodzianka, zakwitła mi dalia, nawet nie wiedziałam, że ją mam rychło w czas, ale ... tylko ja widać z balkonu taki kolor!
Ma ogromne kwiaty, większe niż moja dłoń i cudny kolor, sami zobaczcie.

Zdązyla zakwitnąć później niż ja swoje ściałem
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:54, 02 lis 2016

Do góry
Róża okrywowa Pink Fairy miała iśc do przesadzenia ale jak ją przesadzać gdy ona cały czas kwitnie i nic sobie nie robi z jesieni?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:52, 02 lis 2016

Do góry
Trawy wciąż zdobią jesienny ogród - kocham trawy......

Co jedna to piekniej prezentuje swoje kwiatostany

Kompozycje z trawami w roli głównej 15:47, 02 lis 2016

Do góry
Moja nowa tegoroczna rabata z trawami
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:46, 02 lis 2016

Do góry
Poza tym dookoła liście i liście i liście....nawet już taki widok zaczyna mi sie podobac....

Na drzewach jest ich jeszcze wiele więc sie nie stresuje i nie sprzątam dopóki wszystkich liści przymrozek nie zrzuci z drzew - tu widok w godzine po wysprzątaniu trawnika do czysta, nie widać różnicy .....
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:43, 02 lis 2016

Do góry
Nawet berberys Juliany zaczyna sie przebarwiać a to znak nieuchronnego nadejścia chłodów i zimy...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:39, 02 lis 2016

Do góry
Las za płotem cały czas urzeka kolorami choć widac jak ubywa mu liści

Perukowiec już całkowicie przebarwiony

Buk tri-color też

Hosty w jesienno-złotej szacie kontrastują z zielenia

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:38, 02 lis 2016

Do góry
Constans napisał(a)

Muszę się cofnąć i gdzieś fotek poszukać, bo zgubiłam się co w końcu jest, a czego nie ma na okularowej

Aniu nie cofaj się, ja Ci w skrócie powiem

To, czego nie widać, to trzy rodki (które są ułożone jak na projekcie Toszki), klon katsura (jak na projekcie), trzy miskanty ML (w projekcie Variegatus, ale nie mogłam znaleźć, choiny, za pasem z wrzosów jest pas z ptasich łapek, a za nim z host.
Choinką widać
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:35, 02 lis 2016

Do góry
Trochę jesiennych fotek z ogrodu - w głównej roli : opadające liście, liście i jeszcze raz liście.........
Tegoroczne kolory jesieni słabo wychodzą na zdjęciach za sprawą braku słońca, od czasu do czasu udaje mi sie uchwycić jakiś słoneczny przebłysk i cyknąc fotę ale to rzedkość....
Moje jedyne duże drzewo znajdujące sie na terenie ogrodu w pełnej słonecznej odsłonie

I trochę słońca na berberysie....widać że zaczyna powolutku "łapać" żarówiasty kolorek

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:29, 02 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

jak zwykle nie doczytam wszystkiego.. zaintrygowały mnie te bale.. co tam będzie??
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:28, 02 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha! Zdaje mi się, że nie dalej jak dwa miesiące temu przekonywałaś mnie, że przecież tyle drzew u Ciebie rośnie

No dobra, zabieramy się do roboty

Najpierw musisz się określić, jak bardzo zacieniony chcesz mieć ogród. O ile dobrze pamiętam, to wjazd masz od wschodu, a brzozy od zachodu. Czyli południe jest na lewo patrząc od furtki.

Jak tu nasadzisz drzew, to zacienisz sobie połowę działki. Z kolei po prawej też musisz uważać z drzewami, bo jak zacienisz sąsiada, to będzie miał pretensje.

Druga rzecz do rozważenia: czy widzisz u siebie jakiegoś solitera? Też już rozmawiałyśmy o tym. Ja u Ciebie na froncie widziałabym chętnie jakieś duże drzewo ale masz tam już i te brzozy i dębczaka, więc soliter w tej sytuacji odpada. Proponowałam Ci również namiastkę solitera z tyłu, przy wyjściu z garażu, ale jakieś ustrojstwo masz tam w ziemi i też zaprotestowałaś.

W tej sytuacji zostaje sadzenie po bokach i obawiam się trochę efektu "wszystkie meble pod ścianami a na środku pusto". Zobaczymy.

Naniosłam propozycje drzew na plan (naprawdę muszę go przerobić, bo jest paskudnie narysowany:/)

Brzozy na półce i umbry przy furtce bez zmian. To kółko pomiędzy wejściem a bramą garażową to wiąz, który chyba tam rośnie.
Dąb kolumnowy może zostać sam jako akcent, a można mu dać do towarzystwo jedno (nr 12) lub dwa (nr 22 lub 26) drzewka, w zależności od tego, ile tam chcesz cienia

Na prawo od bramy tego iglaka, co Ci przeszkadza zastąpiłabym np.: dębem concordia. Nie znam go co prawda osobiście, ale czytam, że nie rośnie tak duży jak te bezodmianowe i do rodków wymaganiami by pasował.
Z tyłu można pomyśleć o grujeczniku/klonie z lewej strony a jabłoni royalty/ śliwie wiśniowej z prawej. A w tym kółeczku przy garażu, to podpatrz, jakie drzewko wielopniowe Ania Pergolowa u siebie wybierze i ściągnij od niej.

Jeszcze trzeba pomyśleć, gdzie szkielet (czyli zimozielone) ma być.

No WAW!!!
PRZODECJUSZ PODOBA SIĘ MNIE

Do tyłecjusza mam kilka uwag (wszak nie byłabym sobą )

Grujecznika/klona wrysowałaś mi w trójcę świerków srebrnych, których póki co nie mogę się pozbyć, bo jednak eM mógłby protestować, a i mi przyznam, żal ich trochę, bo nabrały ogłady od czasu przystrzyżyn

Śliwa wiśniowa (mam jakąś taką ale nie wiem, czy to Nigra czy Pissardi- rośnie słabo i nie jest szczepiona)- odpowiada mi bardzo, bo dałaby fajny czerwony akcent!
Kółeczko przy garażu- muszę się dokładnie zwiedzieć, co tam mogę posadzić- z jakim systemem korzeniowym. Jeśli się okaże, że mogę (w co jednak niestety wątpię), to chcę tam drzewko zdecydowanie!

Mam jeszcze Catalpę....między kółeczkiem przy garażu, a tarasem- ot taka awangarda... Ale to już całkiem spore drzewko.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:21, 02 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha! Zdaje mi się, że nie dalej jak dwa miesiące temu przekonywałaś mnie, że przecież tyle drzew u Ciebie rośnie

Najpierw musisz się określić, jak bardzo zacieniony chcesz mieć ogród. O ile dobrze pamiętam, to wjazd masz od wschodu, a brzozy od zachodu. Czyli południe jest na lewo patrząc od furtki.

Jak tu nasadzisz drzew, to zacienisz sobie połowę działki. Z kolei po prawej też musisz uważać z drzewami, bo jak zacienisz sąsiada, to będzie miał pretensje.

Druga rzecz do rozważenia: czy widzisz u siebie jakiegoś solitera? Też już rozmawiałyśmy o tym. Ja u Ciebie na froncie widziałabym chętnie jakieś duże drzewo ale masz tam już i te brzozy i dębczaka, więc soliter w tej sytuacji odpada. Proponowałam Ci również namiastkę solitera z tyłu, przy wyjściu z garażu, ale jakieś ustrojstwo masz tam w ziemi i też zaprotestowałaś.

W tej sytuacji zostaje sadzenie po bokach i obawiam się trochę efektu "wszystkie meble pod ścianami a na środku pusto". Zobaczymy.

Naniosłam propozycje drzew na plan (naprawdę muszę go przerobić, bo jest paskudnie narysowany:/)

Brzozy na półce i umbry przy furtce bez zmian. To kółko pomiędzy wejściem a bramą garażową to wiąz, który chyba tam rośnie.
Dąb kolumnowy może zostać sam jako akcent, a można mu dać do towarzystwo jedno (nr 12) lub dwa (nr 22 lub 26) drzewka, w zależności od tego, ile tam chcesz cienia

Na prawo od bramy tego iglaka, co Ci przeszkadza zastąpiłabym np.: dębem concordia. Nie znam go co prawda osobiście, ale czytam, że nie rośnie tak duży jak te bezodmianowe i do rodków wymaganiami by pasował.
Z tyłu można pomyśleć o grujeczniku/klonie z lewej strony a jabłoni royalty/ śliwie wiśniowej z prawej. A w tym kółeczku przy garażu, to podpatrz, jakie drzewko wielopniowe Ania Pergolowa u siebie wybierze i ściągnij od niej.

Asia to teraz wpadnij do mnie i mi takie drzewa wyrysuj
Ogród Nety- moje marzenie 15:17, 02 lis 2016

Do góry
Kochani, to jeszcze jedno do konsultacji, bo dwa lata mieszkamy i nie mogę się zdecydować, a w końcu muszę. Poniżej zdjęcie mojej kuchni. Chciałabym na tą ścianę między oknami dać szkło z grafiką. Na wprost tej ściany jak widzicie jest wyciąg, też w szkle. I zastanawiam się czy grafika na ścianie powinna być taka jak na wyciągu, czy inna. A jesli inna, to co by to mogło być? Żadne truskaweczki czy kwiateczki nie wchodzą w grę. Wystrój całego dołu- biało-czarny z dodatkami czerwonymi, meble dębowe jak blat wyspy.
Czy zamiast szkła, można dac coś innego? Tylko nie glazurę.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:12, 02 lis 2016

Do góry

Droga do spełnienia 15:08, 02 lis 2016

Do góry
heheh
no Iwonka też o nim myślałam a jak blisko granicy działki można takie drzewo sadzić hę?
2 m wystarcza?
oj dziewczyny ja beskidzka góralka jestem
ale kocham morze i ciepełko
a tu mam dużo zimy i śniegu
chociaż niektóre widoki sliczne
a taki widok miałam z mojego starego mieszkania z balkonu codziennie
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:55, 02 lis 2016

Do góry
Mentha

z każdym dniem kolorki się zmieniaj

modrzewie- kulka kolumna i zwis

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies