Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:59, 10 sty 2017

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Miro! Bardzo ciekawe ogrody pokazałaś, i Vivy i Doroty, piękne. Zazdroszczę koncertu w Wiedniu. Mnie też się nie udało wylosować biletów, 2 razy próbowałam.
Ciekawa jestem Twoich wrażeń z lektury nowych książek. Ja nie znam "Ogrodu kwiatowego", napisz, czy wart lektury.
Serdeczne życzenia pomyślności w Nowym Roku! Ciekawych podróży, kwitnącego ogrodu i radości na co dzień.

Dziękuję za życzenia.

Iza tak drobiazgowych i ciekawych recenzji książek jakie Ty piszesz -ja nie potrafię.
To jest książka raczej dla początkujących a nie dla takich już świadomych ogrodników.
Co prawda ja tez nie jestem początkująca ale stale nie poprawna i działam emocjonalnie choć wcześniej przygotowywuję precyzyjny plan - no może trochę te plany wykorzystuję.
Tak więc stale muszę czytać i porządkować swoje myśli.

Książka Mój piękny ogród kwiatowy Ute Bauer na wewnętrznej okładce ma roczny kalendarz ogrodnika w sporym skrócie.

Książka podzielona jest na 3 bloki tematyczne
1/Stanowisko to podstawa
2/Właściwy dobór roślin
3/Udane komponowanie rabat /tu takie rozdziały jak projektowanie, miejsca wypoczynku,terminy kwitnienia,Barwy/.

Początek - wprowadzenie najbardziej drażni bo jest zadane pytanie
Mało pracy i obfitość kwiatów = czy można to pogodzić ?

No i kolejne rozdziały mają dać odpowiedź na to trudne pytanie.
Generalnie chodzi o to żeby działać z wiedzą, głową na miarę potrzeb i czasu.
Książka ma małe zdjęcia ale są i tabele i przykłady kompozycji rabat.
Niestety wypatrzyłam błędy w podpisach - to wynik pewnie tłumaczenia np. pozycja 5 opisana tym co na poz 6 - ...

Generalnie przyjemna pozycja do takiego wertowania.

Co mi ta fotka przypomina ? jakoś o Tobie pomyślałam

wnętrze

pozdrawiam
mira 23:00, 10 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ty i Twoje szpilki i filharmonia wiedeńska w tle. Piękny opis. Śliczne zdjęcia.
Jaką powierzchnię ma ogród Doroty?
Bardzo podoba mi się jej ogród.

Mi też się podoba zwłaszcza że jest 2 razy większy od mojego i ma kształt litery L - 20 a.
mira 23:05, 10 sty 2017

Milka napisał(a)
Masa wspaniałych zdjęć, aż wiosny trudniej doczekać.
Te juki w masie bardzo mnie zachwyciły.
Pozdrawiam noworocznie

Tak te jukki w masie są super - widziałam kiedyś kwitnące - super.
Ja jukki kojarzę raczej z ogrodem nadmorskim niemniej u Doroty są pięknie umiejscowione. Ona je pozbierała z ogrodu i taki fajny zrobiła szpalerek bo jukki są bardzo wiekowe sprowadzane przez dziadków z Austrii.

pozdrawiam
mira 23:12, 10 sty 2017

Anabell napisał(a)
Mira - ja też siedzę w internetowych nasiennych wybieram gdzie taniej.

Spisuję, wykreślam dodaję inne i tak cały tydzień.

już dziś w jednym miejscu 22 torebki zamówiłam.
Jutro zrobię następne dwa zamówienia.

Czy wiesz, która odmiana buraka liściowego jest najbardziej ciemna 'Wulkan' czy
'Rhubarb Chard' każdy jest w innym miejscu. jeszcze w innym koper ozdobny 'Aminek'
a w ogóle to nie lepiej dla koloru posadzić jarmuż czerwony.

Szczęśliwych dni życzę w Nowym Roku i ciepełka w ogrodzie.

Ja nasion w necie nie kupuję bo mam swoje sklepy i uwielbiam do nich zachodzić zwłaszcza że mam taki sklep gdzie panie się super znają.

Napisz mi gdzie kupujesz - pooglądam.
Jeśli chodzi o buraka to nie wiem ja miałam Bright Lights i były ładne wpadają w kolor buraczkowy czerwony a jarmuż tez miałam czerwony Scarlet i jesli chodzi Ci o ciemną plamę to lepiej jednak jarmuż - tak mi się wydaje.
Jarmuż trochę zmienia kolor w jesieni na taki mniej bordowy a bardziej niebieskawy.
Burak i Jarmuż to zupełnie inne faktury liści więc chyba to brałabym pod uwagę bo zdobić będę do zimy i jarmuż i burak. Najlepiej oba

pozdrawiam i wszystkiego dobrego również na ten rok!
mira 23:42, 10 sty 2017

Z innych wieści

Znów kupiłam dziś ciemiernik w L i zastanawiam się co z nim zrobić bo ma dopiero zakwitnąć i mnie pocieszyć potem pójdzie do garażu i poczeka na lepszy czas i wkopanie do gruntu.
Ale kupiłam na święta tez ciemiernik i ma takie wyblakłe liście - kto wie co się stało - za ciepło miał czy za mało światła - miał mało bo stał w łazience

Inspekacja w ogrodzie wykazała że domek dla owadów jest zamieszkały ale też zauważyłam że został okradziony i nawet nie wiem kiedy - puste miejsca - muszę odszukać fotki co tu było chyba tez slomki

nawet w tym zamieszkały wreszcie choć chyba mają za małe otwory albo za krótkie rowki - zauważyłam że wolą te trzciny

mira 23:51, 10 sty 2017

Od Doroty dostałam takie skrzyneczki które jej sklep po 1,50 wydaje. Super sprawa na wiosenne doniczki albo na szpargały do porządkowania domku ogrodnika.

Teraz kolor w ogrodzie bardziej widoczny i cieszy

te mrozy bardzo wykrzywiły zieleń -
nawet bałwana nie można ulepić dobrze że zdążyliśmy utoczyć jakoś tego gościa - zabrakło sił na Olafa bo tez musi być - może w week bo ma się ocieplić

pozdrawiam wszystkich zaglądających - zauważyliście że dzień dłuższy ?
sylwia_slomc... 00:13, 11 sty 2017

Bałwan cudny w takich skrzyneczkach przechowuję dalie i gladiole do wiosny, oraz jabłuszka i jarzynki
sylwia_slomc... 00:15, 11 sty 2017

Musze zlustrować swój domek ciekawe czy coś się pojawiło Długo czekałaś na zamieszkanie swojego?
Milka 06:09, 11 sty 2017

mira napisał(a)

Tak te jukki w masie są super - widziałam kiedyś kwitnące - super.
Ja jukki kojarzę raczej z ogrodem nadmorskim niemniej u Doroty są pięknie umiejscowione. Ona je pozbierała z ogrodu i taki fajny zrobiła szpalerek bo jukki są bardzo wiekowe sprowadzane przez dziadków z Austrii.

pozdrawiam

Zgapię to, mam pas ziemi z tyłu domu, dam tam rośliny nie wymagające pracy, bo rzadko tam zaglądam.
Zazdraszczam czasu na lekturę, mnie go ciągle brak, ale jak by byl, to pewnie i tak bym inuicyjnie cos planowała. Tylko miejsca brak, choć kto wie, jak mąż odda ciut trawnika....
I chcę już plusy na termometrze, chce już grzebać w ziemi.
U mnie w tym roku w donicach, jednoroczne, to będa krolowac begonie.
Milka 06:11, 11 sty 2017

P.s.
Ciemiernikowi brak światła, u mnie toż samo.