Marta Ty u mnie a ja u Ciebie w tym samym czasie
foto z netu https://ogrodeus.pl/miskant-chinski-gracillimus
a to od Ciebie
Kwiatostany nie są miedziane, ani delikatnie czerwone tak jak w opisie gracka.
Opis kwiatostanów Silberspinne
Jego niezwykle ozdobne kwiatostany są pierzaste, początkowo różowawe później strebrzysto-brązowe.
Obstawiam Silberspinne.
Przeczytałam, że gracek ma jasne kwiatostany w listopadzie.
Jeszcze kilka ładnych róż czeka do zrobienia zestawienia ale... czasu brak ;(
Dziś jeszcze samochód musiałam do mechanika zaciągnąć bo nagle zrobiła się wersja sportowa - słychać mnie było przez walnięty tłumik z 200 metrów
Munstead Wood - Austin
Piękna ciemna bardzo kolczasta róża. U mnie kwitnie praktycznie non stop z kilkudniowymi dosłownie przerwami. Niska, dosyć rozłożysta. Łapie niestety plamistość - od dołu jest już łysa ale na górze piękne kwitnące kwiaty i jeszcze sporo pączków. Kolor bardzo ciemny róż w purpurę z fioletem, czasami wręcz bardzo ciemny bordo się wydaje na końcach. Płatki aksamitne, cudowny zapach. Wzrost na razie koło 60 cm ale szerokość ponad 70 cm. Krzak nierówny, trochę rozlazły. Kwiat do 5-7 dni trzyma, rośnie w półcieniu. Wg metki wysokość do ok. 1 - 1,25 i szerokość do 1 m.
Nie namieszałaś Iwcia. Znam irgę. Miałam w poprzednim ogrodzie. TAką o dwukolorowych listkach. Niekłopotliwa była, rosła sobie wolno, nienachalnie, pięknie obsypując się koralowymi owocami. Co ja piszę, nadal sobie rośnie. Jakoś tak nie przywiązałam się do niej mimo, że to było jedno z pierwszych moich zakupów do tego stopnia, że zostawiłam bez żalu w poprzednim ogrodzie. Dziękuję za typ. Ta Twoja śliczna
Skoro to dzieło tych Piękności to zupełnie inna sytuacja Do nas czasem wpada labrador sąsiadów pobawić się z naszymi dziećmi, tylko raz zrobił w kilku miejscach megawykopki, gdy dzieci nie było i w oczekiwaniu musiał się czymś zająć
Tu jeszcze nigdy nie był robiony, zawsze ważniejsze sprawy były ale już jest .
Zerknij tu sobie to moja perovskia, ta co ją przycięłam w tym roku i najwyższe pędy mają 115 (właśnie sprawdziłam), wprawdzie była też przesadzana w tym roku ale myślę, że jedno lub dwa cięcia i będzie niższa - tyle że kwitnienie ciut później.
Dnia by nie starczyło, w okolicach Końskowoli to co drugi dom to szkółka .
Wstyd się przyznać ale on taki był zarośnięty że go nie było widać .
Wieje u nas dzisiaj i Memory jeszcze piękniej się prezentuje
i niespodzianka, trójsklepka zakwitła
Hania ale to moje dwie panienki tak robią, mają zbyt silne łapy z siatką też by dały radę u nas mieszkają tylko nornice
Kretów nie ma pewnie dlatego, że jak biegają to tak jakby stado koni przebiegło po posesji.
Takie to święte jest
Szykuję zmianę, chciałabym zrobić młodemu miejsce zabaw, to po lewej na kole to baza wigwam z wałków, zjeżdżalnia, którą teraz wiecznie przestawiamy aby nie było śladów na trawniku i trampolina.
Zmieniłabym kształt rabaty tej na środku aby całość była w cieniu katalpy.
Wstępny projekt Nad piaskownicą linia rabaty, która jest także w planach
Zdjęcie stare dawno nie aktualne ale kształt rabaty się nie zmienił
Wygada tak
Przrepiękny ten szpaler hortensjiW ogóle wszystko pieknie rośnie.A ten trawnik!Jak ty to robisz,że wśród tylu drzew taki ladny jest?No i te hosty...superoweZacytowałam tylko jedno zdjęcie dla przykładu
Mi podobnie jak Anuli już nic się nie chce robić Ale musze przymusić się do podsypania nawozu jesiennego i posadzenia tych nieszczęsnych setek cebulek