Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:58, 01 lis 2016

Do góry

witam,

zbiór zdjęć jaki wykonałem z wybarwień klonów tej jesieni jest u mnie ogromny jeśli chodzi o ilość wykonanych fotek - więc pora aby Wam zaprezentować kolejny okaz jaki zagościł w tym roku powiększając moją skromną kolekcję i rośnie sobie w ogrodzie herbacianym.
Jest nim acer palmatum 'Manyo no sato' i jego poszczególne fazy przebarwień listków

Pędraki w trawie 08:53, 01 lis 2016

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:40, 01 lis 2016

Do góry
Grzybów pełno na pieńkach z jeziora
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:38, 01 lis 2016

Do góry
Pięknotka zrzuciła liscie i fajnie widać owocki. Tulipanowca też polecam - boski o każdej porze.

Dereniowi wybarwiły sie pędy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:35, 01 lis 2016

Do góry
Wczoraj udało mi się też wysprzątać przedogródek

Rano byliśmy na cmentarzu i Daria uparła się by dla Pepe(papużki która padłą) wziąć to

Potem Młoda poszła na zabawę halloweenową

A ja poszłam zachwycać się jesienia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:30, 01 lis 2016

Do góry
Kupiłam wczoraj ample by zawiesić na haczykach. Bedę też bejcować tą miodową półkę.

Jeszcze muszę kupić coś ładnego w miejsce wiaderka na wodę
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:25, 01 lis 2016

Do góry

Ścieżka znów dostała igiełki od cyprysika (brązowe)
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:22, 01 lis 2016

Do góry
Uwaga bo teraz szok - domek babci wczoraj został przemaziany na kremowo - TO JEST WERSJA PRZEJŚCIOWA. By ładnie wyszły kolory - muszą byc 4 warstwy - czekoladowa, kremowa i 2 odcienie brązów (i te brązy mi jeszcze zostały)
A dach będzie kryty gontem.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:17, 01 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No masz kobito tych liści do sprzątania nie mniej niż ja, jak mi od sąsiada z drzew nawieje
Pergola fajnie z piaseczkiem pod basenem się zgrała
Kawał roboty zrobione

Mam dużo i ... fajnie, bo ja robotę w ogrodzie lubię.
Teraz do pergoli dołożę jeszcze plastrów od Ciebie - o tak:
Buk pospolity - Fagus sylvatica 08:15, 01 lis 2016

Do góry
Dawyck Gold

Przerwa na kawę... 07:12, 01 lis 2016

Do góry
Marzenko - pędy mojej Burgundy. Dwa ma pędy jak palec i 3 cienkie. Paluchy ogrodniczniki kopiącej brudne i po robocie na cmentarzu - wczoraj 5 godzin ogarniałam groby z mamą. Muszę pranie ręczne zrobić bo szczoteczka sobie nie radzi.
Wędzenie - trudne początki 05:22, 01 lis 2016

Do góry
A oto moje wędzonki

Ogród Małej Mi - sezon 2016 01:08, 01 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Szkoda oczarów, co padły, bo wydana kasa, ale z drugiej strony, mamy miejsce na coś nowego.
U mnie tez tych straconych rzeczy było sporo, może i dobrze

Los tak chciał, nie płaczemy nad rozlanym mlekiem.. .. a teraz idę spać..

Moje chochle.. w jesiennej odsłonie.. są śliczne.. póki śnieg ich nie rozplaska to będą zrobić..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 01:06, 01 lis 2016

Do góry
Rench napisał(a)
Mokra ta jesień,ale u Ciebie i tak kolorowo

Klon jak zawsze rzuca na kolana,jaka to odmiana, pamiętasz?

Muszę się też zmobilizować "na jakiegoś fitnesa" Tylko nie ma mi kto dać kopa....

Który klon??? Kolory były w zeszłym tygodniu, w tym już nie ma.. jest moja "ulubiona" pora roku.. razem z przedwiośniem.. czyli szaro-buro, zimno, mokro... i do lata daleko.

Chodzę bo od siedzenia przy kompie już dostaje wściku tyłka.. chodzę sama bo nie mam z kim.. ale są fajne kobitki, wesołe jajcary ..wiec już sama nie jestem Zajęcia mam prawie pod nosem.. i prawie za darmo.. 40 zł za miesiąc 3 razy w tygodniu.. szkoda odpuścić karnet.. nawet jak brak czasu .. jak nie kupię na kolejny miesiąc to wypadam z listy.. i potem muszę czekać aż się zwolni miejsce.. A jak zapłacone to szkoda nie chodzić ..

Rabata z różami do poprawki.. czeka wiosny.. a chciałam teraz przesadzić.. trudno.. dnia nie ukręcę wolnego..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:57, 01 lis 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Fakt że powinien sie inaczej wybarwiac o wiele ładniej, pewnie to jakis inny. To ja sie martwie ze 4-metrowe mi urosna a tu takie problemy??

Mi się ten żółty kolor bardo podoba I potem są na nim zaschnięte liście dość długo

Oczarów już nie kupuje.. za wolno rosną i nie mam miejsca.. i mnie nie lubią .. chociaż jedno chciejstwo wykreślone definitywnie z listy ..
Korale trzmieliny

Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:54, 01 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Piękne kulkowisko)))) i kolorki jesienne cuuuudne

PS ale roboty z liśćmi nie zazdroszczę

Nie ma czasu na liście.. kosiarka i trochę odkurzacz (znów się popsuł).. 2 razy po 10 wielkich przemielonych worów zebrane (to tyle co nic). reszta leży.. zasłane jest dosłownie wszytko.. Ale dobra wiadomość taka, że prawie wszystko już spadło
Gorzej już nie będzie
Jeszcze 2 klony maja liście. Co prawda nie tyle co na foto sprzed tygodnia.. ale jeszcze są..

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:54, 01 lis 2016

Do góry
Opcja trzecia, którą zostawię tak absolutnie tylko do przemyślenia i zastanowienia się. Miałam nie pisać w ogóle, ale wydaje mi się, że masz ambicje dużo większe niż nam się tu wszystkim wydaje
Nie wiem skąd częściej przechodzisz do domu, z tego garażu przy domu czy tego w rogu? Jak wracasz z tego za ścianką to czujesz, ze idziesz przez ogród? Bo ja odnoszę wrażenie, że ta ścieżka jest jakaś problematyczna. Chyba chodzi o rodzaj nawierzchni. Miałam nadzieję, że nawiąże do tego ktoś inny, a nie ja, do domu której idzie się po trawie ewentualnie błocie (kiedy pada) Zwróć uwagę, że w tych wszystkich realizacjach, które tak zapierają dech w twojej piersi nawierzchnie, żwiry, architektura ogrodowa... są niesłychanie ważne. Sama widzisz, że te miejsca w twoim ogrodzie które mają już trochę oddechu od zielonego (jak ścianka czy wgłębnik) już nabierają takiego nowocześniejszego charakteru. Zgadzasz się czy nie? Myślę, że ta kostka betonowa będzie ci w którymś momencie wadzić. Pytanie czy nie lepiej wziąć na wstrzymanie, przemyśleć sprawę mega poważnie i w dłuższej perspektywie i zrobić coś z grubej rury kiedy zrobi się do tego klimat- w portfelu, że się tak wyrażę Teraz masz już bardzo ładnie, codziennie odbierasz setki ochów, więc chyba w to nie wątpisz Nie pamiętam jak tam masz z komunikacją od ścianki (1) do tarasu, nie pamiętam, ale w końcu też przyjdzie moment gdzie koła ścianki będą musiały się zetknąć z kątami prostymi tarasu, wgłębnika itd.

Sorry, ale to najszybszy rysunek ever Dolna krawędź to oczywiście ściana domku

Zobacz, gdybyś w ogóle brała pod uwagę zmianę kostki na tym odcinku który przechodzi przez ogród...
Przy użyciu prostokątnych płyt można, zachowując ich kierunek nawiązać i do kół i kątów prostych dodając jednocześnie nieco dynamizmu. Chodzi o to, żeby wszystko było jednak jakoś tam ze sobą razem. Ale to tak jak pisałam, zostawiam ot tak, jako moje przemyślenia wybiegające sporo do przodu w stosunku do tego o co prosiłaś
Za epopeję pt. "Wolny strumień świadomości jankosi" też przepraszam, ale nigdy w streszczeniach nie byłam dobra. Eseje i owszem

Kuruj się, a jak zostaniesz przy zmianie roślin po prostu to i też przyjdę wrzucić swoje trzy grosze A co! I tak jeszcze sobie patrzę na to zdjęcie:

Gdyby jedyne czego chcieć to ożywić te hortki to oprócz likwidacji obwódki z bukszpanu i dania trawek tak jak pisałam wcześniej to tego tulipanowca dałabym właśnie gdzieś w 1/3 ciej licząc od świerka. Po prostu wywaliłabym jedną hortensję. Świerk też wyglądałby fajniej gdyby dać mu coś jaśniejszego, moze nawet zimnego. Morning Light? Perovskia? A w nogach przeciagasz mu amazony z szałwią, które są po drugiej stronie. Hmm?
No chyba żeby w ogóle zamknąć tą część ogrodu od strony tarasu? Tak wizualnie. Żeby patrząc czy to z tarasu czy z ławeczki pod ścianką nie widzieć tej ścieżki. Może to jest pomysł?
Strumień zaczyna się przelewać. Idę spać
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:49, 01 lis 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
WataNabe też mam, malutką, młodziutka....czekam co pokaże w przyszłym roku.
A jak tam twój berberys Julianny? Mój zaczyna się przebarwiać, na razie pojedynczymi listkami. Nie lubię go jakoś szczególnie - dzieci nadały mu pseudo"kłujak" ale teraz na jesieni jestem w stanie polubić go troszkę więcej
Pozdrawiam

Berberysy Julianny... mam od 2008 lub 2009 roku i jeszcze nigdy mi się nie wybarwiły, czasami trochę złapią kolor.. Ale tego koloru nie widać.. w poprzednim miejscu marzły co zimę i odbijały od ziemi.. Teraz nowe miejsce i brak zim spowodował że porosły krzaki ogromne, ponad 2 metry wysokości i kilka metrów szerokości ciernistych krzewów. Od 2 lat przycinam i to mocno.. Jak się jodły pozbierają, albo posadzę coś innego w ich miejsce to berberysy pójdą na ognisko.. Teraz robią za zaporę widokową.. Wiosną zaczęłam je wycinać ,ale eM mnie powstrzymał.. zasłaniają od sąsiadów..
Ale ich los jest i tak przesadzony.. tylko kwestia czasu (ja je zneutralizuję).. lub kwestia normalnej zimy (zima je załatwi)..
I jakieś starocie

Przerwa na kawę... 00:45, 01 lis 2016

Do góry
Decyzja została podjęta i glediczja została z ogródka wyeksmitowana. Miałam jej dosyć. wiecznie się kładła i rosła w sposób niekontrolowany. Jedyne co miała to ładny kolor cytrynowy listków. Decyzję trzeba było podjąć póki można było to zrobić bez papierologi. Na jej miejsce zakupiłam grujecznika japońskiego niestety bez odmiany był. Na wiosnę zamierzam go podciąć - od dołu wystarczy 2 gałązki i będzie zamiast krzaka forma z koroną. Ma ponad 2 metry i ładnie jest rozkrzewiony. Dostał palik na lekkie wyprostowanie.

tak w ogóle to dumna jestem z siebie ogrodowo. Dojrzałam do eksmisji z ogródka roślin, które u mnie się po prostu nie nadają lub nie pasują. Dobrze, że mam gdzie je przesadzać do mamy na działkę bo wyrzucać nie lubię.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:40, 01 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
O kurde to ciekawe jaki będzie mój oczar? wybarwił się wcześnie jesienią na żółto z pomarańczem , a teraz już łysy. pierwsza zima przed nim. Aniu Ty swoje jakoś otulałaś jak były młode czy sobie odpuścić?

Nie otulałam i nie otulam.. co ma żyć to zostanie.. mam tylko 2 ręce.. a doba ma 24 godziny.. i tak brakuje czasu na pilne rzeczy ..wiec na grymaszenie nie ma go tym bardziej. Miałam dziś wejść do oczka wyciąć zdechłe zielone, wyjąć lotosy.. i ... się poddałam... posadziłam nową piwonię.. i przesadziłam dwie inne.. darni zdjęłam tyle co na dołek.. wszystkie żółte posadziłam w rzędzie Zostawiłam demolkę w ogrodzie..
Ale demolka jest wszędzie.. jeszcze takiego bałaganu w ogrodzie to nie miałam..

Foty już nieaktualne .. miałam pokazać jak fajnie przebarwia się gwiaździsta magnolia.. taki kolor kawy z mlekiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies