Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

makadamia 12:34, 15 lis 2016

Połączyłabam te koncepcje i wyszło mi coś takiego:

Z tego na kulce zrezygnowałam, bo faktycznie trudno będzie dostać tak wysoko szczepione drzewko. Poza tym, pod oknami przydałyby się masywne krzewy i razem z masywną koroną to by już za ciężko wyglądało.

Zrobiłabym kompozycję stożkowo-kulkową, z boków posadziła hortensje, fa froncie, jako obwódka - carexy, po obu stronach rabaty - "murek" bukszpanowy. A pomiędzy nimi - mieszaninę hostowo-bodziszkowo-trawiastą.
Jeśli chcesz bardziej kwitnąco, to zamiast host np.: liliowce i orliki podobno dają radę w półcieniu.

Dominika11 12:36, 15 lis 2016

no no wyglada ciekawie
Gruszka_na_w... 20:43, 15 lis 2016

Tam jest niewiele słońca. Pasowałaby kompozycja z rododendronów. One mają płaski system korzeniowy, nie zaszkodzą fundamentom. Zaletą jest zimozieloność. Podsadzić je runianką, żurawkami lub bodziszkami. Wysokie trawy będą tam miały zbyt mało słońca i nie osiągną imponujących rozmiarów. Wsadzić dużo cebulowych: szafirki, krokusy, hiacynty, białe narcyzy. Można dla ożywienia ciemnej zieleni rodków wsadzić cyprysika filifera aurea lub wersję kompaktowa aurea nana. Dodatkowo posadzić coś kolumnowego w ilości nieparzystej np. cis Wojtek.
Taras kojarzy mi się z odpoczynkiem, odrobiną luzu- to strefa prywatna. Elementy nazbyt formalne typu szczepione trzmieliny nazbyt usztywnią atmosferę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 20:53, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tam jest niewiele słońca. Pasowałaby kompozycja z rododendronów. One mają płaski system korzeniowy, nie zaszkodzą fundamentom. Zaletą jest zimozieloność. Podsadzić je runianką, żurawkami lub bodziszkami. Wysokie trawy będą tam miały zbyt mało słońca i nie osiągną imponujących rozmiarów. Wsadzić dużo cebulowych: szafirki, krokusy, hiacynty, białe narcyzy. Można dla ożywienia ciemnej zieleni rodków wsadzić cyprysika filifera aurea lub wersję kompaktowa aurea nana. Dodatkowo posadzić coś kolumnowego w ilości nieparzystej np. cis Wojtek.
Taras kojarzy mi się z odpoczynkiem, odrobiną luzu- to strefa prywatna. Elementy nazbyt formalne typu szczepione trzmieliny nazbyt usztywnią atmosferę.

Ooo i to jest pomysł. Ja myślałam o hortensjach, a tu rododendrony- atrakcyjne cały rok
sylwik69 14:37, 17 lis 2016

Dziękuję dziewczynystożki wyglądają fajnie i jestem bardziej za tą koncepcją niż za rodondrenami.Zdaję sobie sprawę,że takie duże rozmiary osiągną po wielu latach.Murek bukszpanowy to tez dobry pomysł.Bodziszki tu nie widzę,mam je na skarpie,owszem zadarniają ale jak dla mnie mało atrakcyjne.Zaczerpnęłabym z Waszych pomysłów na rośliny carexy,runiankę,kompaktową aurę nana,kolumnowego cisa i cebulowe,aby rozjaśnić to miejsce trzeba dodać coś o pstrokatych liściach,jasnozielonych barwach...a może jakieś biało kwitnące byliny..
Dziś u nas 12 stopni ciepła,jutro ma być podobnie.Udało mi sie dziś dokupić na przecenie 2 szt Amanogawy i jutro będzie sadzenie!
Pozostałe drzewka opatuliłam na zimę i byłam pod wrażeniem ile nasiało się chwastów.Korzystając z wolnego dnia cyknęłam kilka fotek smutnego,szarego ogrodu
Nett 14:52, 17 lis 2016

Fajnie, że udało Ci się dokupić drzewka. A na fotki czekamy
sylwik69 14:55, 17 lis 2016

Jedyne kolory:czerwone koraliki ognika i fajna odmiana trzmieliny
sylwik69 15:07, 17 lis 2016

Korzystając z dodatniej pogody prace budowlane wciąż trwają.Zalaliśmy posadzki i bazę pod ogrodzenie frontowe.Zaczyna kształtować się teren przed domem i można puścić wodze wyobrażni...
AnnaCh 20:15, 17 lis 2016

Och, wiem jak to bardzo cieszy, taki każdy kawałek postępu w pracach
Super, że udało się jeszcze kupić Amanogawy
Nett 21:47, 17 lis 2016

Bedzie ślicznie. Jaki kolor domu planujesz?