Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na zielonej... trawce :) 14:46, 24 paź 2016

Do góry
smaczki oczywiście zgapione z Ogrodowiska

pięknie przebarwiający się klon palmowy

Na zielonej... trawce :) 14:41, 24 paź 2016

Do góry
drugi gaik brzozowy - od strony tarasu - troszkę różni się nasadzeniami od tego poprzedniego: są tu rozplenice w wersji miniaturowej, stipy z berberysami i kiścienie.

Ten gaik jest trochę mniejszy, wrzosowisko również. Na obu w sumie jest 300 wrzosów i wrzośców.

Nad kiścieniami zastanawiam się czy nie przesadzić ich na ścieżkę dzielącą trawnik, za cisowymi kulami (teraz są tam tawuły ale dość marne, nie mogę pozbyć się z nich mączniaka) pięknie będą kontrastować z jasnym podłożem. Poza tym w gaiku dość daleko od ścieżek nie widać ich cudnych kwiatków i marmurkowych liści. Wówczas musiałabym poszukać na stare miejsce coś nowego.

Tu ma być ogród :) 14:38, 24 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Edytko chciałam Cię podpytac o różę Artemis. Czy Twoim zdaniem pasowałaby pomiedzy rozplenicę Hameln? Czy rozplenica jej nie zdominuje? Czy jedna sztuka wystarczy, czy musiałoby być więcej?
I jeśli mogłabyś się podzielić swoją opinią o tej róży- czy osłonięta przez płot sobie poradzi, kiedy startuje, czy kwitnie cały czas, czy raczej z przerwami. Jak z chorobami itp.
Z góry bardzo dziękuję

Artemis to duża róża, w 2 - 3 roku na pewno będzie widoczna pomiędzy tymi rozplenicami.
Zresztą na poparcie tej tezy zdjęcie, tylko, że ta moja rozplenica to Autumn Magic - i róza i rozplenica rosną u mnie od lata ubiegłego roku.

Ja mam te róże posadzone 65 cm od ogrodzenia, ogrodzenie jest od wschodu, więc do południa płot przesłania im słońce, a od południa do końca dnia już są w słońcu.
Kwitnie z przerwami, najintensywniej w drugiej połowie czerwca, potem solidnie przycinam i drugi raz zaczyna kwitnąć po połowie lipca, kwiatów jest już mniej.
Z wad - bardzo śmieci, trzeba ją podpierać, w tym roku wypuściła długie baty.
Zalety - bardzo obfite kwitnienie, ładny, delikatny zapach, zdrowa, piękny, byłyszczący kolor liści, kwitnie do przymrozków.

Ogród Freya 14:30, 24 paź 2016

Do góry
Postanowiłam zmienić miejsce rododendronów. To miejsce przed porządkami;

Początki pracy.

Takie " kwiatki" znalazłam w miejscu sadzenia roślin. A więc- wymiana ziemi.

Na efekty trzeba jeszcze poczekać...
Na zielonej... trawce :) 14:27, 24 paź 2016

Do góry
rabata przy domu - po drugiej stronie ścieżki jest lawendowa rabata

Na zielonej... trawce :) 14:24, 24 paź 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 14:19, 24 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ooo jakie cudenka )))) jakie cudenka )) piekne kadry z ogrodu zwłaszcza te szerokie nijak sie maja do naszej wczorajszej rozmowy))) pieknie masz ) jak gardło ? Lepiej ? Jestes dla mnie miodem na dusze wiesz? /))

Tez obsadziłam dzis donice i nawet dynie pomalowałam jutro pogotuje bo dzis noc mnie zastała /))))

Tyle komplementów, dzięki Jola
W sobotę do wieczora walczyłam z przesadzaniem róż, a w niedzielę wstałam zupełnie chora, pogoda dziś jest to wzięłam się dalej za te bukszpanowe kostki, nie wiem jak to się dla mnie skończy, bo powinnam siedzieć w domu i się leczyć, ale szkoda mi tego ciepełka.

Widziałam dynię - kapitalna jest, za rok zgapię, ja sobie jedną na szaro machnęłam, ale gdzie jej tam do tej Twojej

Ogród z pergolą 14:18, 24 paź 2016

Do góry
niektórzy szczują p...ami w ogródkach a u mnie tylko muchomory :/
Na zielonej... trawce :) 14:09, 24 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)
U mnie dziś rano pochmurno, za to teraz ślicznie świeci słoneczko

kilka fotek z wczorajszej, cieplutkiej iście wiosennej niedzieli aż się wierzyć nie chce, że to końcówka października

wiśniowo-lawendowa rabata

Piękna
Pszczelarnia 14:02, 24 paź 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
U Ewy tylko konkrety
nie jestem cisomaniaczka ale czuje sie pozdrowiona
macham lapka z Zapracowanic Wielkich
znalazlam juz kilka palet na Kompost i chyba nawet sama dam rade go zrobic. Czyli nie Kompost a kompostownik albo i dwa

No to wiejskie jesienne dalie:

Pszczelarnia 13:59, 24 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ewo a ile od plocika sądzisz te Cisy?
Będziesz je od strony płotu ciela?

Od płotu do krawędzi kancika jest chyba 40-50 cm.
Będę je cięła z obydwu stron. Ten pasek 40 cm będzie trudny do koszenia, nie dało się go uniknąć. Wypielę go pewnie i wyściółkuję czymś.

Ich ułożenie warunkuje też linia jarząbów, są sadzone w jednej linii z nimi.

I dla przykładu dorosły żywopłot z t. baccata, regularnie cięty utrzymywany jest na szer max. 80 cm.

Na zielonej... trawce :) 13:58, 24 paź 2016

Do góry
kolejne fotki z wczorajszego dnia

rozplenicowa łączka i to wszystko z jednej sadzonki

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:56, 24 paź 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
...ale i soczyście jesiennie...

zacytuje jeden post z fotkami choć powinnam wszystkie..................mega !
i wiesz kostki z cisa fajnie by tu grały taka łąka pieta oudolfa z kostkami christophera bradleya
Wszystkiego po trochu 13:55, 24 paź 2016

Do góry
Witajcie, mimo, że jest różnie postanowiłam ruszyć z wątkiem. Nie wiem czy będę mogła być aktywna jak wcześniej ale będę próbować.
Wszystkim zaglądającym i zostawiającym miłe słowa bardzo dziękuję. Bardzo pomagają.

Na przywitanie październikowe zdjęcia ogrodu

Na zielonej... trawce :) 13:47, 24 paź 2016

Do góry
U mnie dziś rano pochmurno, za to teraz ślicznie świeci słoneczko

kilka fotek z wczorajszej, cieplutkiej iście wiosennej niedzieli aż się wierzyć nie chce, że to końcówka października

wiśniowo-lawendowa rabata

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 13:46, 24 paź 2016

Do góry
Dzień dobry, szukam pomocy przy identyfikacji nieproszonego gościa w moim ogródku, który niszczy mi rośliny. W Wątku o glebach też pisałam, ale tu chyba bardziej tematycznie.
Na jednej rabacie, pod klonami (ale takimi najpospolitszymi-- sadzonymi jako zieleń miejska)pojawiają się niesamowite ilości "korzonków" oplatających wszystko co tam rośnie. Oczywiście rośliny ledwo co dychają. Za nim założyłam rabatę całą ziemię przesiałam przez sito, aby nie zostawić żadnych korzonków. Za rok było już troszkę, a po 2-ch tragedia. Te korzonki oplatają roślinę od góry. Jak wykopuję ,to główne kłębowisko jest na górze. To nie jest perz bo nie ma nic zielonego latem.
Tak wyglądają te korzonki, ale tego jest masa

Z tego nic nie wyrasta tylko oplątuje rośliny.
Pytałam innych "ogrodniczek" ale nikt z tym się nie spotkał.
Pozdrawiam
Adnawka
Ogródkowe perypetie:) 13:43, 24 paź 2016

Do góry
abiko napisał(a)
i posadzone.. zostało je przyciąć i zobaczymy

Ale fajnie z cisami!
Ogrodowa symfonia 13:42, 24 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia 13:42, 24 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Liatry możesz teraz ściąć a przesadzić dopiero na wiosnę.

Cisy - to moja własna hodowla ale z sadzonek (ich wysokość to było jakieś 20-30 cm), jakie swego czasu kupiłam u naszego leśnika.

Mają 5 lat. Ale nie były cięte na żywopłot tylko w półokręgach i dlatego mają kształt taki dziwny, półokrągły.

Potrzebują jeszcze cięcia wiosennego starannego i pilnowania wilgotności (bo są sadzone pod jesionami).

Te 'Praying Hands' też zetnę.

Wkońcu się dowiedziałam ile będę czekać na efekt pytalam tyle razy w różnych wątkach a ty wkońcu konkret odpowiedź, dziekuję! i tak myślę teraz czy by 2 sztuk nie sadzic na te moje kostki, czy 4 to za ciasno nie będzie. 5 lat zleci jak z bicza strzelił
Z Pszenicznej ... 13:38, 24 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

no kochana Twoja bylinówka w jesiennej szacie robi klimat ehh...miodzio!
kiedy się do Karoli wybierasz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies