Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 14:01, 07 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu, nieustannie podziwiam twoje rekodzielo i ogród

Miło mi, Irenko
Pozdrawiam dzisiejszym słonkiem

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:50, 07 lis 2016

Do góry
Martuś
Jeszcze rozmyślam nad tym kawałkiem trawnika (ze znakiem zapytania), który mi wypadnie ... tam jest taki ładny kształt szkoda mi trochę ...
I jeszcze rozmyślam nad tym jak w te wszystkie zmiany wpisze się nawadnianie? po murkach ma się podlewać? jakie szerokie powinny one być?
Pszczelarnia 13:42, 07 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pestko, co to znaczy jesienią? Kiedy?

Mnie się wydaje, że trawy od sierpnia zwalniają i nie mają takiego wigoru jak sadzone/dzielone w kwietniu/maju.

Sesleria Heuflera, rekordowo przyrasta:

Śliczne seslerie

Wiele traw wysokich w pełni rozkwita dopiero we wrześniu, więc trzeba się nacieszyć ich urodą. Dzielę więc dopiero w październiku i rozsadzam.
Póżna jesień jest dla mnie bardziej komfortowa jeśli chodzi o rozsadzanie traw , kiedy one już śpią.
Potem wiosną nie ma tego efektu zwolnienia wzrostu. Ruszają i jest to szybsze niż u tych podzielonych wiosną.
Zdarzyło mi się też wiosną, że długo był śnieg, potem mokro, a potem trawy ruszyły jak na wyścigach i nie zdążyłam podzielić.
Poza tym wiosną niektóre mają już całkiem duże kiełki schowane w ziemi. Łatwiej je uszkodzić.
Droga do spełnienia 13:36, 07 lis 2016

Do góry
wersja amanogawami i na czerwono ambrowiec slender
Droga do spełnienia 13:31, 07 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Kamilko, ja to bym w ogóle przy ławce więcej dała żeby była w "kwiatach" i chyba bym róg zaokrągliła. O tak:

Tam gdzie masz taczkę i z drugiej strony duże białe hortensje?

tu twoja propozycja
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:26, 07 lis 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Ewuś, ten kolor mnie zaskoczył Myślałam, że ta mi zaginęła
Sliczne zdjęcia im zrobiłaś. A ta Twoja ma obłędny kolor.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 13:24, 07 lis 2016

Do góry
A to moja propozycja: powojniki, krzewuszka, tawulec.
Latem i jesienią
Droga do spełnienia 13:24, 07 lis 2016

Do góry
trochę tylko i zaokrąglić bardziej przy świerku
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:52, 07 lis 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Agatko, bardzo dziękuję za nasionka Dzisiaj dotarły Powiedz jak je siać i kiedy? Mam je stratyfikowac czy normalnie do wiosny przechować i siać do gruntu?
Ja to kiepska w sianiu jestem, nic mi nie wschodzi albo nie rośnie więc proszę " jak krowie na rowie" wytlumacz

A więc tak. Pegasus to rozplenica jednoroczna. Nie wymaga stratyfikowania. Trzeba uważać, żeby nasiona nie zmarzły bo Przemkowi przez to nie wykiełkowały. Wysiewa się ją wczesną wiosną. Ja to robiłam gdzieś z początkiem marca. Na parapecie w domu w wielodoniczkach. Ziemia powinna być lekka-kupiłam trochę takiej do wysiewu, a trochę też mieszałam taką kupną w workach z piaskiem i perlitem. Ważne by nie wysiewać po jednym nasionku do doniczki ale po kilka lub nawet kilkanaście-wtedy są ładne, gęste kępki-szybszy efekt po wysadzeniu w połowie maja do gruntu.
Potem zaryzykowałam i pod koniec marca wysiałam je też w gruncie w nieogrzewanej szklarni. Również ładnie wzeszły i dogoniły te wysiewane w domu.
Ta trawa szybko kiełkuje. I dość szybko przyrasta. Jak każda kiełkująca w domu roślina potrzebuje stałej wilgotności i koniecznie jak najdłuższego dostępu do światła. Moje stały ciągle na parapecie. W zależności jak masz ciepło w domu tak będziesz musiała dbać o wilgotność. Macaj i sprawdzaj Im cieplejsze dni tym częściej wystawiałam je na dwór na słońce i na noc chowałam spowrotem. W połowie maja wysadziłam na miejsce stałe. I tak rosły do października. A po dojrzeniu nasion-widać to bo same odpadają-zebrałam i schowałam do domu.
Nie wiem czy zdążyłyby zakwitnąć gdyby je siać do gruntu w połowie maja.. więc nie radzę takiej metody na pierwszy raz.
Przechowaj je przez zimę w chłodnym i suchym miejscu. W tej papierowej kopercie będzie im najlepiej. Powodzenia. Ja też dam znać jak będę swoje wysiewać.
Tak wyglądają kilka dni po skiełkowaniu:

Pszczelarnia 12:45, 07 lis 2016

Do góry
Azalie pontyjskie świecą kolorem:

Dereń kousa też:

Coś opiera się chłodom:

Ten sadziec 'Chocolate' zaczął w tym roku kwitnąć bardzo późno:

O tej róży (Iceberg cl.) piszą, że lubi łapać plamistość. W tym roku jest wzorowa.

Tak wygląda słoneczna jesień, deszcz jest jej sprzymierzeńcem:

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 12:43, 07 lis 2016

Do góry
W sobotę zaliczyłam też pierwsze większe dołowanie donic, z rabarbarem, dotychczas, nawet jak musiałam coś zadołować to nie było to takie wyczerpujące, wybierałam najwygodniejsze miejsce, z najlżejszą ziemią, to, co mnie spotkało w sobotę, to była orka na ugorze, nieruszanym od kilku lat Oczyściłam może 2-3 m2, zrobiła się wielka kupa kłączy (widoczna za donicami), wszystko mokre, ciężkie, co z tym zrobić (spalić się chyba nie da??) ? Wygląda to tak:

Tłuste, wielkie dżdżownice mnie ucieszyły:

Larwy w ilościach hurtowych - jeszcze nie wiem co to, nie zidentyfikowałam, może ktoś z Was mi pomoże ?

A ten chwast będzie moim celem tej jesieni i następnej wiosny, tak jak rok temu podbiał pospolity, nie wiem co to jest, zdrewniałe kłącza, liście jak trawa, o ile dobrze kojarzę kwiaty żółte, nasiona jak mniszek, ale w dormie dużego dmuchawca:
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 12:33, 07 lis 2016

Do góry
HanaK napisał(a)
W sobotę przywędrował do nas zaskroniec, przycupnął sobie za doniczką z mini chryzantemkami, poszłam obejrzeć kwiatki, bo się u Was naoglądałam piękności w ogrodach i donicach i taką, zwiniętą w kłębek istotę znalazłam:

Widzę, że nawet dobrze się czuje fotografowany...ja tam gadów się boję-nie wiem czy w popłochu znalazłabym czas ocenić czy to zaskroniec czy żmija
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:29, 07 lis 2016

Do góry
możesz jeszcze wydłuzyć rabatę przy domu

Róże w naszych ogrodach 12:29, 07 lis 2016

Do góry
Jude the Obscure

U mnie pierwszy rok,krzew młody więc ciężkie kwiaty przewieszają się. Dość szybko przekwitają i średnio sobie radzą w porze deszczowej. Mają piękny zapach z nutą cytrynową. Krzew ma wysokość ok. 1m. Pięknie wyglądał z szałwią omszoną gdy kwitła

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 12:28, 07 lis 2016

Do góry
W sobotę przywędrował do nas zaskroniec, przycupnął sobie za doniczką z mini chryzantemkami, poszłam obejrzeć kwiatki, bo się u Was naoglądałam piękności w ogrodach i donicach i taką, zwiniętą w kłębek istotę znalazłam:

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:20, 07 lis 2016

Do góry
Gosiu, ja już w myślach szukam dla niego miejsca Może za naszymi dużymi rozplenicami, żeby zasłonić przekwitłe azalie, tylko czy da radę pod brzozami ? Łączę się z Tobą w boleściach, mam zakwasy od soboty, ręce i nogi, ogrodowiskowanie to bardzo wyczerpujący sport

margaretka3 napisał(a)

Haniu, aminek z trawami by u Ciebie bardzo pasował. Daj się mu skusić
Ja w sobotę też się przeliczyłam. Zrobiłam kanciki w warzywniku, myślałam, że to myk, myk... A zajęło to pół soboty. Ale wreszcie jest równiutko co do cm. No i nie myślałam, że mnie tak wszystko będzie boleć po tej akcji. Przecież sporo ostatnio kopię, a wczoraj ruszać się nie mogłam. Dziś też ciężko.
Ale jeszcze pół warzywniaka przekopałam.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:19, 07 lis 2016

Do góry
Agcia napisał(a)
Bardzo mi miło..od początku śledziłam Twój wątek ale też nie na wszystko znajduję czas, w ogrodzie dużo się zmieniło więc im dalej będziesz tym więcej zauważysz. Na forum jest wiele pięknych ogrodów ale nie sposób wszystkie obejrzeć.
Zapraszam

Warto takich gości mieć w ogrodzie.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:17, 07 lis 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Na zdjęcia poglądowe nie mam czasu. Pilnie muszę pokończyć, to co rozgrzebane. Cała zima na planowanie frontu będzie.
Chyba że pytasz o te, które obiecałam?
Piętnastoletnia parocja w szkółce. Nie było słońca wtedy niestety.

No i w sobotę przywiozłam kolejne nowe drzewka Cztery. Trzy w jednym gatunku.

.

Kolejne, czyli jakie? Parocję?

Lanckorona piękna, bez dwóch zdań.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:17, 07 lis 2016

Do góry
Dziękuję dziewczyny, że zaglądacie, niestety nowych zdjęć nie mam bo szaro i buro...
obecnie zajęta jestem dwoma kolejnymi karmnikami..

Pozdrawiam !
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:14, 07 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przyszłam z ogrodu , paprze deszczem i buro , ale kamień mokry ma inny kolorek

nie świeci tak, jest bardziej szary

zrobiłam też deszczowe fotki górnej części
tak będzie wyglądało po zasypaniu kamieniem no i jeszcze roślinki dojdą

Niesamowite są te otoczaki - takie jasne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies