mniej więcej wyrównane
a tu widać , że schodki nie będą już do nieba
uf pomalowałam, a jak się zmęczyłam jeszcze nie jestem w formie , ale chłopaki nadganiali za mnie to były stare stemple budowlane
Widzę, ze z ciebie tylko cień sie został..
Zajrzałam dziś na 3 wątki i na każdym okrągła stronka
I idę zrobić kawę.. bo zaraz padnę..
Trzymaj się.. jak i ja się jeszcze trzymam.. poniedziałku już sie boję i cieszę sie z 2 dni , że nikt niczego nie chce.. i mogę sobie swoje robić .. robota ubywa...
Czwarta ma byc jeszcze bardziej w prawo, od pierwszego przęsła widocznego na zdjęciu
Hmmm, no teraz dałaś mi do myślenia. To miejsce ze żwirkiem chcę zasłonić, bo jest dziura wprost na taras. Gdybym sadziła od miejsca gdzie zaczyna się trawnik, to byłoby od trzeciego przęsła na zdjęciu poniżej.
akcja skorupkowa... ja tez jutro wrzucę swoim, bo zapomiałam.
90 cm jest- i dobrze.
Green Jewel- u mnie niektóre przyrastaja bardzo wolno, inne znowu szalajeą.
A najsilniej rosną na rabatce Ema. ( tak, on musiał dostac swój kawałek, bo byśmy się kłócili o podejście do roślin i kompozycji). Rosną cudnie, ale juz dwie zimy padałay po dobrym sezonie. W tym roku próbowaliśmy je wysadzać tak żeby płycej rosły, zobaczymy
Wiosną daję mu nowe sadzonki, tyją na potęgę, kwiaty mają duuże.
Ale nasze mają listki nie okrągłe, raczej wydłużonej elipsy i jasnozielone.
tu je widać
Ania
Nie wiem w końcu czy to jest zabawa czy projektowanie? Zamalować kwadraciki można w różnych kombinacjach i niemal każda będzie ciekawa a tu trzeba raczej głebokiego przemyślenia Wydaje mi się, że lepsza byłaby dokładna analiza poszczególnych rabat łącznie z nasadzeniami, potem zestawienie tego w calość i ewentualne korekty ... bo z tego co się orientuję to Ty będziesz wkrótce sadzić te kostki (z cisów, które zamówiłaś) także dokładny projekt potrzeby Ci jest na dniach ... ja zrobilabym to dokładnie z uwzględnieniem nasadzeń wokół kostek cisowych chyba, ze jednak źle coś zrozumiałam
w tym miejscu stanie kiedyś bacówka......czyli dach
różnica w terenie na odcinku trzech i pół metra wynosi 25 cm wysokości ....stąd przygotowania terenu
widok z bacówki będzie taki
Wiesz, że kocham Twój ogród, kocham Ciebie... i kocham jurę
Masz tak piękny ogród.. że zawsze brak słów które można tu zostawić..
Dużo jest pięknych ogrodów na forum.. ale Twój, Vivy i Bogdzi to moje top 3.. od początku niezmiennie... moje 3 ulubione... i dołożyłabym jeszcze Pszczelarnię
To ogrody które mogłabym mieć.. i oddałabym swój w zamian
Joluś specjalnie się nie utyrałam, ale patrz co wykombinowałam. Nie wiem czy dobrze, czy nie. Już mówię w czym rzecz.
Wyrwałam kosmosy i zrobiło się pustawo. Przy okazji okazało się, że mój bez koralowy Sutherland Gold bardziej ma zapędy na drzewko niż na krzew, więc tak go chyba poprowadzę. Co myślisz?
Pomyślałam, że utnę te gałęzie na dole. Ale zanim to zrobię - to zrobiłam odkłady. Może jak raz się ukorzenią.
Jeżeli bez poprowadzę jako drzewko, to będę musiała dosadzić za nim berberysy Erecta.
Kupiłam już palik i bez postawiłam do pionu
I co o tym sądzicie? Drzewko i za nim berberysy, czy bez berberysów i zamiast drzewka krzew???
Dzisiejszy dzień pierwszy raz od tygodnia byłam w ogrodzie
Zmiana niesamowita
Koloru na maxa cała paleta ognista
Więc pierwsze latałam z aparatem Ale ponieważ wszyscy teraz pokazują swoją jesień, a ja nacykałam całą masę fotek, które i tak nie oddadzą piękna bo focić nie umiem to zacznę najpierw od tego co dzisiaj zrobione
Posadziłam tulipany ice cream
Dalie i mieczyki dalej w warzywniku bo za mokro i wejść z łopatą i widłami się nie da
Ale obszarpałam z chwastu łubiny bo z korzeniem wychodził
Chwast, nie łubin
No i pomachałam trochę pędzlem, a chłopcy podziałali łopatą i młotkiem
i efekty takie
Mają być 4 umbry? A gdzie czwarta? I czemu jedną chcesz wsadzić w ten żwirek? Ja bym wszystkie 3 (czy tam 4) posadzila w trawniku tym po lewej (w jednej linii, w równych odstępach, wzdłuż płotu). Wtedy bez stresu sadzisz sobie w jakiej chcesz odległości od płotu i innych roślin.
mam go od wiosny 2010 .. i nigdy nie zabezpieczałam niczym na zimę.. a były do tej pory zimy po -30, ostatnie 3 zimy są słabe..
Szukałam na fotach keidy go na pewno posadziłam.. i tak było w 2010
A teraz nawet nie mam jak foty zrobić bo wszytko zarosło ..
(Info dla Bogdzi.. to ostatnie drzewo chcę wyoutowac bo zarosło pół ogrodu i w tym roku strasznie chorował, 1/3 gałęzi obumarła...)