Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

AniMa 08:44, 15 gru 2016

No to kilka pomysłów obiadowych na następne 2 tygodnie gotowe nie trzeba wymyślać.
Ja często zaglądam do książki kucharskiej z L. zwłaszcza jeżeli chodzi o imprezowe przekąski
AgataP 11:10, 15 gru 2016

anna_t napisał(a)
Łucja mielone u mnie uwielbiane urozmaicam wkladając pieczarkę do środka
Navi eMowi przeczytałam że twoj piecze a on że to ja do cukierni pojadę leń! ty czesto korzystasz z kwestismaku.pl prawda? i chyba ciekawiej gotujesz bo czytalam kiedys u ciebie że zupe tajską robisz...

Ania Agata to kupię cos z czarnej porzeczki cukru dam tyle co w Twojej wersji, nic nie zmieniam bo boję sie zaryzykować. eM kupił tortownice 27cm czy to wystarczy na 17doroslych i 8 dzieci??może 2 torty zrobic

Ania na taką bandę to mam tortownicę prostokątną gdzieś 24 x 34 wtedy składniki na ciasto zwiększam o 1/2

AgataP 11:18, 15 gru 2016

Ja dużo robię w garnku rzymskim, bo jak mamy wychodne to piekarnik na automat i po przyjściu mamy obiadek - mięsko z warzywami, nic nie przypalone, idealne, soczyste i cieplutkie.

A inne kuchnie owszem, czasami tajska, teriyaki marynata super, chińszczyzna czyli kurczak i warzywa chińskie + mieszanka przypraw, indyjska czasami z mleczkiem kokosowym, czasami ryż z warzywami, gotowany lub smażony.
Jak zostaje kurczak - są tortille na obiad często spaghetti, lazania bo uwielbia córka jedno i drugie. I najlepsze jest to że schabowy to u mnie od święta, bo wolę takie mięsko z gara rzymskiego. Lub golonkę wolno pieczoną - tak w 90 stopniach ale ze 3-4 godziny...
Mało jadam ryb i pora to zmienić.
spadam bo normalnie popłynęłam z tematem...
katel 18:01, 16 gru 2016

Ja szybkowar wychwalam bo mi sporo czasu pozwala zaoszczędzić tylko że akurat mi uszczelka padła i chwilowo jestem bez .
Miałam napisać co z tymi obiadami wymyśliłam - początkowo planowałam zrobić jadłospis co najmniej tygodniowy ale u nas to nie wypaliło bo eMuś często wyjeżdża i cały plan się wtedy wali. Więc jestem właśnie w trakcie tworzenia takiej listy/ściągi na którą wpisuję wszystkie dania które lubimy i takie do wypróbowania (jak nam coś nie podchodzi albo za długo się robi to wypada z listy) a obok lista składników do kupienia więc wybieram ze ściągi i od razu mam listę zakupów - bo mi się często zdarzało, że zapomniałam czegoś dokupić i albo nie mogłam zrobić dania albo nie było tak dobre jak zawsze bo składniki kombinowane. Na razie jeszcze nie skończyłam ale już kilka razy skorzystałam i naprawde obiecująco to wygląda. Wstawiam zdjęcie ale jutro je usunę, żeby Ci wątku nie zaśmiecać.

Jeszcze nie jest skończona i nie wszystko uzupełnione no i nie wpisuję np. przypraw takich które zawsze mam w domu np. pieprz, sól, liść laurowy itp. Są też takie banalne i proste przepisy ale stwierdziłam że wszystko co jemy to wpisuję nawet jeśli ma tylko 3 składniki
anna_t 21:10, 16 gru 2016

Małgosiu wkońcu znalazłam te Twoje cudne pieczarki https://kuchnialidla.pl/product/Pieczarki-z-grilla-z-pesto-i-serem-plesniowym
uwielbiam je!!

Łucja ślinka cieknie jak się rozmawia o jedzeniu dokładnie to co piszesz robię i ja, tylko właśnie mam wrazenie ze potrzebuję nowych smaków..ostatnio łososia ze szpinakiem robiłam, pierwszy raz i moje kubki smakowe oszalały! ja strasznie malo jem takich zdrowych rzeczy..i warzyw..ale prawda jest taka ze w tygodniu nie ma szans na taki obiad, za malo czasu i rzeźbię tak jak Ty

Asia generalnie na takie duze imprezy wybieram opcje coś z piekarnika żeby mieć czas na rozmowe z goscmi a nie stanie przy patelni. i wymyślilam karczek z pieczarkami, dorzuce starta marchewkę, może dynie? chodzi o to żeby miesko sie mięciutkie zrobiło, sosik. do tego ziemniaki..fajne by były kluski slaskie ale nigdy nie robiłam i pewnie nie dam rady :/ a zupa? cos w miarę nieskomplikowanego ale ciekawego?

Danusia obiad podany do solu to i ja bym chciała pewnie wtedy bym nawet nie pomyślala o marudzeniu

Asia dokladnie ale mój tylko mielone i zalewajke umie zrobić

Anno ogrodowo puchy, kuchnia mnie pochłonęła

Kasia to byś się z moim M dogadała

Margaretka40 temat rzeka..ale jak to jest potrafimy wałkować tradycyjną kuchnie a zeby cos nowego wprowadzić to mózg dęba staje..

AniMa też ma 2 ksiązki L, gdzieś...

Agata ja wkońcu kupię ten rzymski, ten wiekszy masz? tam obiad na 16 osób się zmieści?
anna_t 21:16, 16 gru 2016

katel napisał(a)
Ja szybkowar wychwalam bo mi sporo czasu pozwala zaoszczędzić tylko że akurat mi uszczelka padła i chwilowo jestem bez .
Miałam napisać co z tymi obiadami wymyśliłam - początkowo planowałam zrobić jadłospis co najmniej tygodniowy ale u nas to nie wypaliło bo eMuś często wyjeżdża i cały plan się wtedy wali. Więc jestem właśnie w trakcie tworzenia takiej listy/ściągi na którą wpisuję wszystkie dania które lubimy i takie do wypróbowania (jak nam coś nie podchodzi albo za długo się robi to wypada z listy) a obok lista składników do kupienia więc wybieram ze ściągi i od razu mam listę zakupów - bo mi się często zdarzało, że zapomniałam czegoś dokupić i albo nie mogłam zrobić dania albo nie było tak dobre jak zawsze bo składniki kombinowane. Na razie jeszcze nie skończyłam ale już kilka razy skorzystałam i naprawde obiecująco to wygląda. Wstawiam zdjęcie ale jutro je usunę, żeby Ci wątku nie zaśmiecać.

Jeszcze nie jest skończona i nie wszystko uzupełnione no i nie wpisuję np. przypraw takich które zawsze mam w domu np. pieprz, sól, liść laurowy itp. Są też takie banalne i proste przepisy ale stwierdziłam że wszystko co jemy to wpisuję nawet jeśli ma tylko 3 składniki

Kasia nie usuwaj bo ja pare pomyslów podkradne forszmak?co to? i te kotlety rybne zrobie
bardzo fajny pomysł Kasia, podoba mi się. taka ciekawsza wersja pewniaków. moze właśnie o to chodzi?aby pewniaki wymienic na nowe..
AnnaCh 21:35, 16 gru 2016

Ania, ja to mięsko z warzywami i z marchewką uwielbiam, takie posmarowane keczupem i majonezem robisz?
A zupka, może z soczewicy?
A moje przepisy widziałaś? nic specjalnego, ale może coś zrobisz
anna_t 21:45, 16 gru 2016

Ania fajny przepis ten z penne i tunczykiem! czytam dalej, podoba mi sie bo szybkie i proste
tulucy 01:27, 17 gru 2016

Ania jak robiłaś kopytka to i śląskie zrobisz. U nas teraz sporo kluchowych jemy, dzieci lubią. M mi sprawił ostatnio szybkowar, więc próbuję - wołowina duszona genialna i szybko faktycznie.

U mnie problem jest taki, że to m robi zakupy głównie. Jak ja jestem w sklepie, to coś zobaczę i mam pomysł na obiad. A tak to m mi kupuje z listy - a jak nie widzę, to nie mam pomysłu.

Stały punkt u nas to naleśniki na niedzielne śniadanie - muszą być, bo inaczej młoda by nie zjadła śniadania.
Filemon24 10:26, 17 gru 2016

anna_t napisał(a)
Małgosiu wkońcu znalazłam te Twoje cudne pieczarki https://kuchnialidla.pl/product/Pieczarki-z-grilla-z-pesto-i-serem-plesniowym
uwielbiam je!!

Łucja ślinka cieknie jak się rozmawia o jedzeniu dokładnie to co piszesz robię i ja, tylko właśnie mam wrazenie ze potrzebuję nowych smaków..ostatnio łososia ze szpinakiem robiłam, pierwszy raz i moje kubki smakowe oszalały! ja strasznie malo jem takich zdrowych rzeczy..i warzyw..ale prawda jest taka ze w tygodniu nie ma szans na taki obiad, za malo czasu i rzeźbię tak jak Ty

Asia generalnie na takie duze imprezy wybieram opcje coś z piekarnika żeby mieć czas na rozmowe z goscmi a nie stanie przy patelni. i wymyślilam karczek z pieczarkami, dorzuce starta marchewkę, może dynie? chodzi o to żeby miesko sie mięciutkie zrobiło, sosik. do tego ziemniaki..fajne by były kluski slaskie ale nigdy nie robiłam i pewnie nie dam rady :/ a zupa? cos w miarę nieskomplikowanego ale ciekawego?

Danusia obiad podany do solu to i ja bym chciała pewnie wtedy bym nawet nie pomyślala o marudzeniu

Asia dokladnie ale mój tylko mielone i zalewajke umie zrobić

Anno ogrodowo puchy, kuchnia mnie pochłonęła

Kasia to byś się z moim M dogadała

Margaretka40 temat rzeka..ale jak to jest potrafimy wałkować tradycyjną kuchnie a zeby cos nowego wprowadzić to mózg dęba staje..

AniMa też ma 2 ksiązki L, gdzieś...

Agata ja wkońcu kupię ten rzymski, ten wiekszy masz? tam obiad na 16 osób się zmieści?

Łososia uwielbiam niemal identyczny w smaku ale o połowę tańszy jest pstrąg łososiowy
Polecam też roladę ze szpinakiem i wędzonym łososiem super przystawka