Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 14:18, 04 gru 2013

Do góry
Związać w snopek i nasypać kopiec z kory u nasady, ale raczej nie przezimuje.
Spełnione marzenie - ogród 13:18, 04 gru 2013

Do góry
Opowiadaj historię ogrodu i możesz nawet po 4 zdjęcia do jednego postu wklejać
Spełnione marzenie - ogród 13:12, 04 gru 2013

Do góry
Ja też witam i jestem pierwsza
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:50, 04 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem ona szersza po całości być nie może.

Kurcze... no to znów problem co i jak??? Idę zrobić foto ... może coś zasugerujesz, bo mi brak pomysłu... Wlazłam na ogrodowisko bo chciałam zagospodarować placyk przy ognisku.. placyk dalej nie zagospodarowany, a ja już się na forum produkuję 2 lata....

A brakuje mi miejsca w ogrodzie na byliny.. i to jedyne miejsce gdzie jeszcze mogę coś zrobić..

Acha i tak jak Ela wrysowała nie może być z jeszcze jednego powodu.. równolegle do garażu kiedyś stanie budynek gospodarczy.. na razie z przyczyn czasowo-finansowych jest odwleczony w czasie, ale.. kiedyś będzie. Przy naszym zawodzie i zainteresowaniach musimy mieć taki budynek, na razie mamy wynajęty magazyn i tan wszytko sie odwozi, ale wożenie w te i z powrotem jest meczące i czasochłonne i nie ma tego co trzeba pod ręką.. Dlatego ta cześć trawnika jest pusta i tak już zostanie.

Rabaty z różami będą szersze, minimum 0,5m, bo jest za ciasno. Aby nawiązać do ekranu przed szklarnią można dać jednej rabacie różanej też ekran z cisa.
Róże mi leżą, ale w przyszłym roku dostana podpórki i będą stały na baczność..
A może tylko obwódka bukszpanowa jak do tej pory, ale zrobiłbym taka szerszą

Nie wiem.. sama... ja nie umiem zaprojektować na papierze.. ja ustawiam sobie doniczki i patrzę co z tego może wyjść.. Niestety brakuje mi tej wyobraźni przestrzennej i brakuje mi zdecydowania w rozstawaniu sie z roślinami.. I nie lubię (ale tylko u siebie, bo u innych bardzo mi sie to podoba) rabat poprawnych stylistycznie... tzn mało gatunków i powtarzamy to samo.. Ja lubię jak sie coś zmienia, szybko, często.. Jak rabata będzie taka sama i przewidywalna, to wiem że stracę do niej zainteresowanie po pierwszym sezonie..
Dzięki forum wreszcie wiem co mi się podoba i co chcę mieć u siebie.. te dwie rzeczy niestety nie zawsze idą w parze... konflikt interesów, wiec godzę się, że będzie kokoszkowo... to mój świadomy wybór.. Bo wiem, że tego co chcę nie da się pogodzić z tym co się podoba. Ale powalczyć o to zawsze mogę I stad tyle rewolucji i przerzutów prawej flanki na lewą..
Zastanowiłam sie do czego jest mi potrzebny ogród..... i już wiem
Chwałą forum za poskładanie mi tego w głowie..

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:37, 04 gru 2013

Do góry
Moim zdaniem ona szersza po całości być nie może.
Ogród Babci Jasi 09:20, 04 gru 2013

Do góry
Hmm, to też moje miejsca na skarpie naprzeciw szkoły
Pszczelarnia 08:10, 04 gru 2013

Do góry
Jakby się uparł, kulek więcej można wcisnąć (dwie czerwone plamki) dodałam

Pszczelarnia 07:58, 04 gru 2013

Do góry

Wydzieliłabym nieco przestrzeń ze stołem.

1 - róg podkreśliłabym np. mocno różowymi żurawkami - np. Berry Smoothie - jest najlepsza (1) albo jakimiś turzycami, choćby brązowymi, obok kula z bukszpanu (6) Jedynka dowolna roślina.bylina, która się tu uda, oczywiście dolewana, w dołek dobrze podsypana, bo to ekstremalne warunki, woda z deszczu nie dociera pod okapem świerków, ale to front, samo wejście, więc piękno tego miejsca i zdrowe rośliny muszą ujmować.

2 - pasek żurawek żółtych lub host żółtych, nie olbrzymów ('Golden Tiara' lub 'August Moon’

5 - różaneczniki pod spodem 3 też różanecznik

11 - szeroki pasek bukszpanu formowanego jakby płotek na dole krótszy płotek

10 - w plecach ławki coś - hmm. może dereń Ivory Halo 2 szt? coś pachnącego? jaśminowiec 'Aurea' cięty w ekranik? albo cis/bukszpan np. innego koloru (żółty)

4 - miskant 'Variegatus', inna dowolna trawa wysoka - fontannowa

9 - żurawki albo trawki w odmiennym kolorze (pomarańcz, żółty, biały)

8 - ekranik do 1 metra niski cis lub bukszpan

za ekranem na dole znowu 4 różaneczniki (nr 5) w przesunięciu posadzone, między nimi miskant , a szósteczka to kule z bukszpanu (dwie, plus jedna na brzegu po lewej)

6 - kula bukszpanowa

7 - Carex Evergold, ale w nim możesz krokusów fioletowych i żółtych nasadzić mnóstwo.

To pozorna geometria. W zderzeniu z nierówno posadzonymi pniami drzew, stworzy ład i porządek. Naturalność kompozycji możesz uzyskać nieregularnym umiejscowieniem różnych roślin cebulowych, posadzonych "ot tak" jak ręką rzucił
Możesz nieco trawek co gdzieś w ogrodzie rosną też dodać. kępy narcyzów.

Raczej trawnika to już bym nie robiła, wysypać to ściółką, kompostem przesianym, A ten prostokąt ze stołem możesz czarnymi kamyczkami

Ogród Botaniczny w Berlinie 07:28, 04 gru 2013

Do góry
Trójlisty i jagodowiec zachwycające, zdjęcia także
w Oborze też mogą być ogrody 07:12, 04 gru 2013

Do góry
Hosty pod orzechem mają szansę przetrwać, chociaż orzech wydziela fitoncydy, które ujemnie wpływają na wszelką roślinność, ale hosty jako tako, tylko musisz im dobrego podłoża podsypać i dolewać. Pod orzechem lubi byc sucho bardzo.

Jeszcze z mojego doświadczenia zauważyłam, że nieźle będzie się trzymał dereń biały 'Elegantissima'

Hosty mogą być żółte a dereń jest biały, a zimą ma czerwone gałązki.

Jako przegroda może służyć podłużna drewniana skrzynia na kółkach zamiast nóżek, wtedy można nią "pojechać" i udostępnić przejazd, a posadzić w takiej skrzyni można nawet niewielkie drzewka iglaste czy liściaste, jak kto lubi
Róże w naszych ogrodach 23:23, 03 gru 2013

Do góry
zielony16 napisał(a)
Dzień dobry, ostatnio znalazłem na nieużytku niedaleko domu bardzo starą róże, ma dwa grube pędy (o długosci ok 4m i obwodzie ok 20 cm każdy!) i jeden nowy najprawdopodobniej wyrósł w tym roku, kiedy można taką róże przesadzic i czy w ogóle sie przyjmie? Dodam że tam gdzie ona rosnie 60 lat temu było temu ogrodnictwo.

Raczej się nie uda, korzenie tej róży pewnie są gdzieś bardzo rozległe, pod rumowiskiem, Nie sposób na pewno ich wykopać.
Jeden ogród – dwie osobowości 23:19, 03 gru 2013

Do góry
Fakt pielęgnowania ogrodu przez eMa daje mu lepsze fory Rozumiem to.
Oświetlenie ogrodu 23:17, 03 gru 2013

Do góry
Reflektorek pod drzewo, mocny - niech podświetla pień i koronę drzewa, wydobywa ciekawą fakturę liści, czy kolor kory. Przy trawach tuby zakopane w gruncie z szybkami, albo małe regulowane reflektorki, będzie je można obracać zgodnie z potrzebami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:09, 03 gru 2013

Do góry
Witajcie,,,,,,,,,,,,,,,,,a szczególnie całkiem nowi moi Goście Jutro mam nadzieję na szron w ogrodzie, zanim spadnie śnieg.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 23:07, 03 gru 2013

Do góry
Robić.
Trawa pampasowa - Cortaderia selloana 23:05, 03 gru 2013

Do góry
To nie trawa pampasowa.
Szklarnia w ogrodzie 19:45, 03 gru 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Manor Hause Upton Grey

Czerwiec

Ta sama szklarnia sierpień

Mam taką mnożarkę tylko szerszą. Danusia podsunęłaś myśl by środkowe parapety wyrzucić i sadzić pomidory w gruncie. W tym roku pierwszy raz posadziłam pomidory na własny użytek na środkowych zagonach ale szybko wysychały. Boczne zagoniki na rozsady kwiatków zostaną.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 19:28, 03 gru 2013

Do góry
Nie wiem. Ale to raczej zły pomysł, nie utrzyma kostki, a jak wjedziesz samochodem na brzeg to kostka się "rozjedzie" Obrzeże zrób z kostki.

Szklarnia w ogrodzie 19:03, 03 gru 2013

Do góry
Uprawa pomidorów, pośrodku ścieżka a po lewej parapety mogą być

Szklarnia w ogrodzie 19:02, 03 gru 2013

Do góry
Takie parapety widziałam w Bramdean Hause

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies