Witam. Trafilem na wasze forum i na pewno bede stałym gosciem-Pani Danusiu Gratuluję - swietna robota i widac mega pasje w tym co robicie, ogromna ilosc przydatnych informacji ...
Zdjecie przedstawia moj trawnik - foto z gory - jestem przerażony ze tak pozno reaguje, a pozatym z gory to o wiele bardziej widac.. Jak wyczytalem z poprzednich postów moja trawa moze ma za mało nawozu ???- podlewana systematycznie systemem nawadniania - wiec raczej o braku wody nie ma mowy - nawet w niektorych miejscach ziemia slabo przepuszcza wode stad podczas obfitych dodatkowych deszczow ciagle mokra... Przez ostatni miesiac bardzo obfite opady deszczowe...
Na poczatku sezonu zawsze wertkulacja oraz nawóz. W lipcu zastsowalem nawóz Yara Hydroxkomplex i niestety nic wiecej - nie podałem nawozu jesiennego Rowniez w lipcu oprysk przeciw grzybom - pojawily sie ciemne kregi - po oprysku znikneły - oprysk powtorzony 2 razy. Trawnik regularnie koszony co 7 dni - wysokosc 3cm.
Juz w Sierpniu pojawiły sie zolte przesuszone miejsca na trawie,w malej ilosci (nie reagowalem niestety), teraz to sie poglebilo i jest wiecej , trawa ma slaby kolor. W lato bylo o wiele lepiej, zdjecie nr 2. W lipcu i sierpniu uwazam ze trawa byla ok - bylem zadowolony, choc od poczatku mam problem z kolorem trawnika - zielen jest malo intensywna . Nie wykonywalem nigdy badania gleby - niewiem nic o PH....
Teraz wyglada to slabo..,,
Brakuje mi soczystego zielonego koloru trawnika- po za tym duzo zoltych miejsc z sucha trawa. Czy moge jeszcze cos naprawic czy musze czekac do wiosny? Czy wertykulacja teraz pomoze czy dopiero wiosna? Z nawozem juz slabo chyba bo jest późna pora roku a pozatym system nawadniania jest juz oprozniony na zimę. Bardo prosze o sugestie. prosze zwrócić uwage jak na pierwszym zdjeciu widac jak trawnik w polowie inaczej sie uklada (linia pionowa, lewa czesc jakby ciemniejsza a prawa odrobine jaśniejsza, widac to zwłaszcza z góry), nie mam pojeciu czemu?
Serdecznie pozdrawiam