Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

margaretka3 16:54, 05 gru 2016

Miro, zabraniam kupować sadzonek mikołajka, siewek u mnie wielki dostatek
mira 19:00, 05 gru 2016

margaretka3 napisał(a)
Miro, zabraniam kupować sadzonek mikołajka, siewek u mnie wielki dostatek

Uwielbiam takie zakazy

Czy to oznacza, że u mnie też mogą się sadzonki pojawić ?

Niestety mam zamiar tu grzebać wiosną znaczy przesadzać

tak wygląda kępka dziś a ja chcę może mikołajka

mira 19:16, 05 gru 2016

m_gocha napisał(a)
Tylko jak dojść do tego ogrodniczkowania na luzie? Bo ja ostatnio za bardzo się spinam. I w efekcie zamiast pełnej przyjemności z "ogrodniczkowania" to mam ciągle stresy... a że to i tamto nie zrobione, a to że nareszcie pogoda a ja w pracy do późna, a że sobota i czas wolny a pogoda fatalna, a że muszę gdzieś wyjechać a tu tyle pracy w ogrodzie i że jak wrócę to nie nadrobię tego wszystkiego, a to że jakieś nasadzenia takie nie trendy, a to że nie rośnie a tamto za bardzo i zagłusza inne roślinki... Po za tym wiem, że za dużo czasu poświęcam na ogród i brakuje mi czasu i sił na wiele innych spraw . I jak tu żyć?
Obejrzałam relację z Twojej wyprawy.Cudnie! Zazdroszczę ale tak pozytywnie . Taka wyprawa to moje marzenie. Ciekawa jestem czy jakieś biuro podróży organizuje takie tematyczne podróże. Pewnie byłabym pierwszą klientką

Ogrodniczkowanie na luzie chyba tak naprawdę nie istnieje.
Tak się wymądrzam .

Nawet najbardziej wyluzowany ogrodnik jak w kwietniu nie posieje czy nie posadzi to stresuje się bo przecież w lipcu to już nie to samo.

Ale my tu o innym stresie. Ja Cię rozumię jak się pracuje i czeka na ten jeden w miesiącu week i organizuje wszystko by się ogrodowo spełnić a tu albo nagły wyjazd albo właśnie długo oczekiwane deszcze....no i ogród zarasta.

A jak się stale coś robi w ogrodzie to inne sprawy przeciekają. I jak się tak robi to czasem sobie myślę że to bez sensu bo za miesiąc, dwa i tak nic z tego.

Jest jeszcze coś co mnie irytuje im więcej pracuję w ogrodzie widzę więcej i wydaje mi się, że można więcej robić a nawet trzeba.

Ale jest też jeszcze coś innego - jak się sporo zrobi to się widzi zimą że jest jakaś przestrzeń lepiej zorganizowana/zaprojektowana - i to cieszy i tam mniej się pracuje.

No wszystko wymaga równowagi. Bo równowaga w przyrodzie i życiu jest najważniejsza ...no prawie.

Trzymajmy się zatem tezy że ogrodnictwo musi być wyluzowane wszak wszyscy wyznają że ogród przynosi ukojenie dla starganych nerwów

Odnośnie takich wycieczek - to oczywiście sa biura - jak będziesz zainteresowana to Ci powiem a Danusia na pewno też.

To dla wyluzowania

największy wyluzowany luzak - jak teraz nie zdąży to ma czas to świąt

pozdrawiam dziś na luzie jeszcze

mira 19:26, 05 gru 2016

Katkak napisał(a)
Mira uwielbiam Twój ogród, jest przepiękny i niesamowiry. Ale to nie tylko uroda stanowi o jego niezwykłości. Ma w sobie coś magicznego, cos co przyciąga. Na mnie dziala w kazdym razie jak magnez. Pozdrawiam Mireczko . Acha, choc zobacz moje styropianowe grzybki. Co sądzisz ?

Kasiu to niezwykle miłe co piszesz - a jak mój ogród jest przepiękny zobaczysz jak zobaczysz W każdym razie mojego na łamach prasy ogrodowej jeszcze nie było

Widziałam styropianowe grzybki - bardzo takie by mi pasowały chyba sobie zrobię jak zdążę.

Na razie w domu zaczynam roznosić to i owo
taka choineczka z kory mi się podoba

pozdrawiam
mira 19:29, 05 gru 2016

Jana napisał(a)
mnie się bardzo podoba Twój ogród Miro ja tam nie widzę efekty formalizmu, dla mnie Twój ogród jest bardzo naturalny śliczne fotki

Jana jeśli z fotek wynika że naturalny to ok. Miłe to co piszesz - dziękuję.

Teraz to tylko naturalność jest w ogrodzie no z odrobiną sztuczności

margaretka3 19:32, 05 gru 2016

mira napisał(a)

tak wygląda kępka dziś a ja chcę może mikołajka

Jak nadejdzie to ocieplenie, które wszyscy ogrodowiczanie przepowiadają, rozsyp nasionka, wiosną będą siewki. Ale zakwitną dopiero za dwa lata, a moje już w przyszłym. Mikołajków nigdy dość I tych ogrodowych i tych roznoszących prezenty.
Temu Twojemu uroczemu mikołajkowi to podnieś czapę, bo jeszcze nie trafi gdzie powinien.
mira 19:35, 05 gru 2016

Sebek napisał(a)

Mira - to zdjęcie jest zachwycające Przyglądam się mi ju dłuższą chwile

Zatrzymać Twój wzrok na tak długą chwilę hmmm... no to musi coś być. Poszłam więc dzisiaj zobaczyć czy to jest zachwycające

jest różnica ?

mira 19:39, 05 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Jak nadejdzie to ocieplenie, które wszyscy ogrodowiczanie przepowiadają, rozsyp nasionka, wiosną będą siewki. Ale zakwitną dopiero za dwa lata, a moje już w przyszłym. Mikołajków nigdy dość I tych ogrodowych i tych roznoszących prezenty.
Temu Twojemu uroczemu mikołajkowi to podnieś czapę, bo jeszcze nie trafi gdzie powinien.

A to w sobotę muszę rozsiać koniecznie - a takie do kwitnienia tez bym przygarnęła.

Mikołaj jest chyba nawalony takie sprawia wrażenie - co się popatrzę to się śmieję

a to moja siewna porażka - kapusta ozdobna -/original.JPG[/img] jakoś może nie zadbałam - porosły wysokie i je olałam - a teraz jak została taka doniczusia to ściąga wzrok kolorem

mira 19:55, 05 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Też lubię zimowy czas. Za naturalną jego powolność.

Bratki u Ciebie zawsze najpiękniejsze. Znak rozpoznawczy.

Ewa dzięki wielkie za ten znak - uwielbiam je.

Mam dylemat zawsze z kupnem. Jest ich tak sporo różnych teraz odmian i małe i duże i zwisające.
Problem w tym, że ja startuję po bratki ok 8 marca - chcę zawsze mieć na święta już takie rozrośnięte. Te pierwsze u mnie w bardzo małym wyborze.

A mi chodzi o takie - kupowałam je już z przeceny bardzo późno.

mira 19:59, 05 gru 2016

ematy
kasiek napisał(a)
Relacja super, ale mi się marzą wycieczki po angielskich ogrodach...

Kasia jak się marzą to się spełnią.

Właśnie się zastanawiam nad kolejną relacją ale chyba teraz tematy okołoogrodowe bardziej są interesujące

zdobimy
ja minimalistycznie i całorocznie - teraz dodałam śnieg

pozdrawiam