Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogród Kasi 14:10, 14 wrz 2016

Do góry
Kontynuując moje gdybanie ze str 470, dla przypomnienia, pomysł z wyżwirkowaniem ścieżki

Gdybam sobie dalej.

Pracowałam "z wężem" w zeszłą niedzielę i doszłam do wniosku że ten pomysł nie ma sensu. Jest to tzw."pitwonie" jak mawia moja teściowa, czyli robienie czegoś małego, po trochu i bez sensu

Jak działać to z rozmachem

I wymyśliłam taką oto wiekopomną zmianę. czerwona linia oznacza powiększenie rabaty po całej długości. tak aby linia nowej rabaty powtórzyła linię rabaty od strony ogrodzenia). Wówczas trawnik będzie tylko taką wstęgą pomiędzy rabatami, szeroką na ok 2m.

Tego pomysłu zaznaczam- nie wdrożę. Przynajmniej w tym sezonie, bo jest opór rodzinny. A w ogóle to niech sobie jakieś pole do biegania zakupią a ogród mi zostawią

pierwsze- widok od strony wejścia, drugie- od strony tarasu

Choroby trawnika 13:51, 14 wrz 2016

Do góry
Marcin3010 napisał(a)

To zapewne rdza, ona się tak pojawia późno raczej, mogłeś lepiej nawozić i podlewać trawnik latem. Był za mało nawożony i zasuszony. Może jeszcze zbyt wysoko koszony?Teraz już za późno na nawożenie azotowe i wzmocnienie trawnika, nawozy jesienne teraz są na czasie. Mają mniej azotu. Ale zastosuj. Skoś trawnik normalnie lub nieco niżej niż zwykle i zastosuj florovit jesienny do trawników. Podlej.

Metamorfozy ogrodowe 13:48, 14 wrz 2016

Do góry
Dorzucam jeszcze jedną zmianę :
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:45, 14 wrz 2016

Do góry
Memory rozwija skrzydła (złoty medalista z Warszawy)

U Agi - czyli słońce i piach 13:45, 14 wrz 2016

Do góry
Do notatnika: moje pytanie dot. klona w Chorobach klonów i info Mazana:

Ag_zie napisał(a)
Proszę o diagnozę co dolega mojemu Klonowi Globosum - sadzony w kwietniu, do dołka dostał kompostu, stanowisko słoneczne.

Kora wydaje się zdrowa

czy to od słońca/niedobór składników/choroba?
Nie widziałam problemu do tej pory (wczoraj zobaczyłam zdrowego i zieloniutkiego klonika) ...

Mazan napisał(a)
Ag_zie

Wgląda na antraknozę - brązowe plamy wzdłuż nerwów na żółtym tle oraz plama pod konarami. Opis walki masz na str 7.

I info ze strony 7 dot. leczenia:
Pozdrawiam

Mazan napisał(a)

Wygląda na antraknozę liści klonu /lpamistość zgorzelowa/. Drzewa są wysokie - o oprysk będzie trudno - dlatego zbieraj i pal opadające liście. Jeśli zdecydujesz się opryskiwać to score, discus, topsin mogą trochę pomóc.
Pozdrawiam

Mazan napisał(a)

Zbieranie liści ma na celu ograniczenie zarodnikowania, czyli obniżenie zagrożenia w roku następnym, ale nie likwiduje go. Antraknoza nie tylko atakuje liście, również, na przełomie lata i jesieni, pędy, na których grzyb zimuje /prócz liści/, co może być powodem zamierania pędów klonu. Podlewanie może być jakimś rozwiązaniem, ale połowicznym, uzupełniającym oprysk liści i pędów - także pnia, ale tym zabiegiem likwiduje się choroby odglebowe.

Mazan napisał(a)
Należy zwalczać zaraz po zauważeniu objawów, gdyż choroba rozprzestrzenia się szybko. Żeby jej dać radę trzeba wyciąć chore pędy i opryskać 3x co 7 - 10 dni każdym z podanych środków.

Jurajski Ogród 13:39, 14 wrz 2016

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
z serii [i]tajemniczy poranek:

Ogród jak z bajki, niepowtarzalny, co rzadko na ogrodowisku można napisać
Mój Eden 13:34, 14 wrz 2016

Do góry
Z motyką na słońce 13:01, 14 wrz 2016

Do góry
Trochę wstyd mi pokazywać takie coś, ale to na rozgrzewkę

szkic działki zrobiłam swój, bo na makiecie na dłuższą metę się nie dało.

w tym projekcie coś mi nie gra, jeszcze nie wiem co. póki nie wymyślę lepszego, skupmy się na rzeczach pilnych:

domek ma wymiary 6x4m - to wychodzi akurat 24 m2 i ładny, proporcjonalny kształt.
taras ma trzy metry szerokości, żeby wygodnie można było rozstawić stół i/lub fotele wypoczynkowe. dziewczyny mają rację, że wygodny, zadaszony taras to jest absolutna konieczność. przy ognisku posiedzicie albo i nie, a na tarasie zawsze.

Domek jest maksymalnie (tzn 3 m) przysunięty do północnej granicy, ale od alejki odsunęłam go na 4 metry, żeby na tarasie zapewnić większą prywatność. Z tego samego powodu furtka nie jest naprzeciwko tarasu tylko przesunięta, a ścieżka tak zakręca. W ten sposób wyższymi nasadzeniami osłonicie się od alejki.

Ciemnoszarych kółek i prostokąta w lewym dolnym rogu chyba nie muszę tłumaczyć. Jest na tyle odsunięte od nasadzeń, że powinno być bezpieczne.
Półokrągły jasnoszary kształt przy ognisku to powierzchnia utwardzona (może być nawet wysypana żwirem), żeby wygodnie można było podejść do paleniska i studni. Wydaje mi się, że trwa się tam nie sprawdzi.

Brązowy prostokąt to warzywnik (dobrze pamiętam?)
Kółka to drzewa.
Ciemnozielone maziaje to żywopłot (na Twojej działce pasowałby mi jakiś mieszany, nieformalny), a jasnozielone - rabaty.
I teraz wielkie pytanie - o co chodzi z tym sierpem zahaczającym o warzywnik.
Sobie wymyśliłam, że tam mógłby być pas niekoszonej trawy (taka łąka, ze ścieżynką do warzywnika), a w wersji ful-wypas-lux-torpada - łan trawiasto-bylinowy w stylu Pieta Oudolfa. To byłby czad

Ale tak jak powiedziałam wyżej - układ kółek jeszcze mi nie pasi, więc nie przyzwyczajajcie się zanadto do tej wersji.
Pogubiłam się po drodze... 13:00, 14 wrz 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Moje klimaty

Ooooooooooo, lubię to
Ukojenie 12:49, 14 wrz 2016

Do góry
Takie zdjęcie dla wyobrażenia proporcji:

180cm to wysokosc grandiflory, po lewej stronie jest phantom po prawej annabelle.
Wszystkie byly ciete nisko przy ziemi.
I zaskoczyly mnie tuje w tym roku nie dostały zadnego nawozu i jeszcze pieknie urosly. Sadzone byly 100cm wiosną w roku 2015.
Pogubiłam się po drodze... 12:37, 14 wrz 2016

Do góry
Moje klimaty
Ogród w cieniu brzozy 12:23, 14 wrz 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudne klimaty

Śladu nie ma po chabrach ale za to są winogronka.

Ogród Ani :) 12:21, 14 wrz 2016

Do góry
Zoja ja udam, że nic nie czytałam, że Ciebie dziś tu (u mnie w wewątku) nawet nie było
No właśnie, widział dziś ktoś Zojkę - Przekorę dziś u mnie? No rzeczywiście, dziś jej nie było

Anetko to morderstwo w myślach to taki żarcik
Typografia ogrodu 12:19, 14 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Asia gdzie kupiłaś benjaminka??? W mojej Biedrze są za 39,99 1,5 m drzewka...(zawsze to bliżej do 2,5m)Wrzucam ci zdjęcie, potem usuń Jak chcesz mogę dla Cię nabyć jak u ciebie niet

troche niewyraźne bo w biegu
Aniu bardzo Ci dziękuję za staranie i Pamięć ale mój właśnie z Bartek dry jest
Ogród w cieniu brzozy 12:14, 14 wrz 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)

O raju, ale cudna dalia! Znasz nazwę?
Ogród w cieniu brzozy 12:09, 14 wrz 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
Agatko, dawno u Ciebie nie byłam i żałuję bo masz bardzo ładny ogród. Cudne róże i inne roślinki. Pospacerowałam i pozdrawiam cieplutko

Ewcia wpadaj w wolnej chwili, u mnie powoli się to kręci, dla Ciebie różyczka z końcówki sierpnia.
Ogród Marty 12:03, 14 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Pastella i hortensja Magical Moonlight

Niemożliwa ta PAstella!!! To jest jeden krzaczek?!!!
Ogród w cieniu brzozy 11:48, 14 wrz 2016

Do góry
Poziomka napisał(a)

Tej zimy wszystkie dzwonki kremowy mi wymarzły. Wiosną znalazłam siewkę na grządce z marchewką i tam teraz kwitnie. Twoje zestawienie z Pompnellą jest zdecydowanie efektowniejsze .
Pozdrawiam Jasia

A jakie kolory miałaś Jasiu? U mnie to była ich pierwsza zima. Czekam aż wyrosną wyżej ale czy doczekam jeśli one takie wrażliwe?

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:28, 14 wrz 2016

Do góry
Moje pierwsze w życiu hosty - tak wyglądały pod koniec lipca - posadzone z końcem czerwca.
Dziękuję wszystkim za rady - mam nadzieję, że w przyszłym roku będą kwitnąć tak samo pięknie.

Pytanie mam: co prawda kwiaty jeszcze są w dobrym stanie, co niektóre powoli usychają czy coś z nimi mam zrobić na jesień? czy dopiero przyciąć na wiosnę a teraz zostawiam tak jak jest?

Hortensjada 11:27, 14 wrz 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Moje duże rozchodniki rosnące w pełnym słońcu, mało podlewane - to tak przy okazji - ciągle się pokładają, Bozga chyba swoje ,podpiera' berberysami, choć na tej fotce widać, że sztywno stoją (to właśnie to co u mnie leży)

Gosia, bo ta odmiana ma taką tendencję do wyciągania się. Proponuję wiosną (maj) skróć pędy o połowę. Będą bardziej zwarte. Ja tak zrobiłam na próbę wprawdzie z inną odmianą i efekt super. Rozchodnik niższy ale tworzy bardzo zwartą kępę i ma dużo więcej kwiatów.
Gosia a znasz nazwę tej odmiany rozchodnika?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies