Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:58, 26 lis 2016

Tamaryszek napisał(a)
Cześć! Ja też lubię tę porę roku za to zwolnienie tempa.
Dzięki za rdestowe wspomnienia, czyli angielski rdest sobie radzi u Ciebie. Ja jeszcze wtedy nie dojrzałam do rdestów, w zeszłym roku przywiozłam Fat Domino i mi padł, nie wiem dlaczego. Ale mam już nowy.
Przymierzam się do rozchodników, wspomniałaś, że z Matrony jesteś niezadowolona, a znalazłam informacje, ze to najlepszy rozchodnik. Jakie są Twoje z nim doświadczenia? A jakie polecasz?
Zmartwiłaś mnie, pisząc, że zamiast ziemi liściowej robi Ci się mazia... A ja właśnie pierwszy raz zamknęłam liście w wory (posiekane dębowe z dodatkami), wyglądało, ze to takie łatwe do zrobienia.

Iza zastanawiam się jak Ci odpisać o rozchodnikach.
Chodzi o to, że Ty jesteś profesjonalista i ogrodowy i blogowy a ja luzak i ogrodowy i pisarski a w nazwach to już zupełny ignorant.

Zatem będzie po mojemu.
Ja rozchodniki dzielę na:
klasyczne
ciemne
białe
proste co ?

klasyczne
czyli te popularne są u mnie najlepsze
a w tym roku wiosną się na nie zasadziłam i trochę rozmnożyłam
posadziłam do ziemi kompostowej i też podlewałam tak przy okazji jak podlewałam ogród.

Moja gorliwość została niestety ukarana bo porosły mi wielkie baldachy i się położyły i nie wiem czy pod wpływem wielkich baldachów czy to wina podlewania -pewnie jedno i drugie.

Niemniej były okazałe i na wiosnę znów podzielę co robi się bajecznie łatwo. Tym razem do ziemi dodam trochę piasku i nie będę ich w ogóle podlewać.

27.07
tu w fazie rozkwitania baldachów jeszcze na stojąco

15.09

10.10

20.10
te były największe /po prawej za hostą/

ciemne

czyli takie o ciemnych liściach
wiele razy próbowałam kupować różne odmiany - ie brakuje ostatnio na rynku - niestety stale coś nie tak, to mi ślimaki zjedzą, jakoś wymarzną,
w tym roku kupiłam dwa i jeden już padł a drugi jeszcze dycha i może przeżyje

biale
mam mało zdjęć więc przytoczę tu z sierpnia kwitnącą /ta kępka pomiędzy jezówkami/
ten rozchodnik jest ładny tylko do fazy kwitnienia, dobry do rabat bylinowych natomiast później robi się brzydki i już jesienią jest nieciekawy czasem jak byliny więc dobrze mu tam

a jeszcze została Matrona - tę nazwę zapamiętałam bo jak zobaczyłam u Kapiasów wielką kepę na mega skalniaku to tylko ze mnie wyleciało łał a na koniec miałam w koszyku - w tym roku coś mi podjadało baldachy i chyba nie odpowiada mu moja ziemia - glina
na wiosnę go przesadzę

reasumując - rozchodniki - Iza jakie by nie były to mus do ogrodu - piękna ozdoba cały długi sezon - wiosną szybko startują urocze kapustki, aż do baldachów które i w zimie ładnie wyglądają - a jeszcze jedna zaleta na czas suchych dni letnich - idealny bo o wodę nie prosi - przekonałam ?
wiem nie podałam odmiany

aha a jeszcze u Ciebie będą lepiej rosły bo na pisaku nie na glinie jak u mnie.

a jeśli chodzi o liście - chyba dębowe dłużej się rozkładają co? - w kwestii kompostowania pozostaje eksperymentowanie non stop -

pozdrawiam
jak miło że zaglądasz
mira 23:10, 26 lis 2016

kasiek napisał(a)

Kurcze - niby dopiero co byłam i myślała że wszystko pamiętam a juz zapomniałam i zachwycam się na nowo Piękne ujęcia!

No pewnie że zapomniałaś bo w lipcu był kolor

pozdrawiam
mira 23:14, 26 lis 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Śliczne te fotki cudnie masz

Sylwia pracusiu dzięki za miłe słowo dla lenia

jak widzę jak Wy harujecie to aż mi głupio, że tak mało działam
u mnie jedyny placyk to taki i to nie zrobiłam go sama

pozdrawiam
m_gocha 23:20, 26 lis 2016

mira napisał(a)
Lubię ten czas w ogrodzie - za spokój, za brak pośpiechu - już odpuściłam co zdążę to będzie i tyle , powoli luzio

Ależ piękny ten Twój ogród Miro! Taki naturalny i klimatyczny. Lubię taki styl ogrodu
mira 23:24, 26 lis 2016

Gosia, bardzo dziękuję za te miłe słowa i z nimi idę spać. Ja bardzo lubię naturalne ogrody i stale jakoś zmierzam w tym kierunku ale co chwilę skręcam w kierunku formalizowania i znów zawracam i tak stale -

najważniejsze w ogrodzie to ogrodniczkowanie na luzie !
ja już to wiem dlatego stale mam coś nie zrobione

pozdrawiam
mira 23:28, 26 lis 2016

Pozdrawiam wszystkich zaglądających

jakby ktoś jeszcze nie dojrzał mojej ostatniej relacji to zapraszam

w sam raz na jesienny zimny dzień

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7328-walmer-castle-and-gardens

pozdrawiam

m_gocha 01:06, 27 lis 2016

mira napisał(a)

najważniejsze w ogrodzie to ogrodniczkowanie na luzie !
ja już to wiem dlatego stale mam coś nie zrobione
Tylko jak dojść do tego ogrodniczkowania na luzie? Bo ja ostatnio za bardzo się spinam. I w efekcie zamiast pełnej przyjemności z "ogrodniczkowania" to mam ciągle stresy... a że to i tamto nie zrobione, a to że nareszcie pogoda a ja w pracy do późna, a że sobota i czas wolny a pogoda fatalna, a że muszę gdzieś wyjechać a tu tyle pracy w ogrodzie i że jak wrócę to nie nadrobię tego wszystkiego, a to że jakieś nasadzenia takie nie trendy, a to że nie rośnie a tamto za bardzo i zagłusza inne roślinki... Po za tym wiem, że za dużo czasu poświęcam na ogród i brakuje mi czasu i sił na wiele innych spraw . I jak tu żyć?
Obejrzałam relację z Twojej wyprawy.Cudnie! Zazdroszczę ale tak pozytywnie . Taka wyprawa to moje marzenie. Ciekawa jestem czy jakieś biuro podróży organizuje takie tematyczne podróże. Pewnie byłabym pierwszą klientką
Katkak 07:50, 27 lis 2016

Mira uwielbiam Twój ogród, jest przepiękny i niesamowiry. Ale to nie tylko uroda stanowi o jego niezwykłości. Ma w sobie coś magicznego, cos co przyciąga. Na mnie dziala w kazdym razie jak magnez. Pozdrawiam Mireczko . Acha, choc zobacz moje styropianowe grzybki. Co sądzisz ?
Jana 11:50, 27 lis 2016

mnie się bardzo podoba Twój ogród Miro ja tam nie widzę efekty formalizmu, dla mnie Twój ogród jest bardzo naturalny śliczne fotki
Sebek 11:54, 27 lis 2016

mira napisał(a)
Lubię ten czas w ogrodzie - za spokój, za brak pośpiechu - już odpuściłam co zdążę to będzie i tyle , powoli luzio

Mira - to zdjęcie jest zachwycające Przyglądam się mi ju dłuższą chwile