Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:25, 26 lis 2013

Do góry
Sebku, dzięki za ten duet.
Postaram się wyszukać jeszcze kilka wcześniejszych odsłon tego zakątka

Pola - dzięki uśmiech wielki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:15, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasik, pięknie się rozpisałaś, nie przepraszaj, nie ma za co. Dziękuję za te słowa, bo to najprawdziwsza prawda.

Pamiętam ogród poprzedni, został gdzieś daleko, a ja na tym swoim półmetrowym balkonie, tęskniłam bardzo za ogrodem, za jego spokojną atmosferą, uciekałam co kilka dni i do późnej nocy spełniałam jego potrzeby. Potem nocą, wracając do Warszawy, myślałam o nim, w tygodniu kupowałam rośliny, potem znów jechałam, sadziłam, zmywałam chodniki, i siedziałam w nocy nad wodą słuchając świerszczy.

Wtedy było jakoś inaczej, ogród mnie wyciszał, a ten obecny napędza do działania, jest taki dynamiczny.

Stąd moje stwierdzenie, że ogród ma charakter Nie tylko bukszpanowy ma nawet "charakterek". Z powodu jego ciasnej zabudowy nie da mi posiedzieć w miejscu. Ale czasem sama o to się domagam i odpoczywam. Są to piękne chwile przy ciurkającej wodzie w blasku świec.

Codzienna kawa na ławce we wnęce jest niemal rytuałem

Danusiu, nie byłam aktywna przez dłuższy czas na forum, ale czasem zajrzałam. Wiem jedno, nawet wtedy gdy człowiek ma wielki smutek i brak mu sił na wszystko,to gdy sobie posiedzi na ławeczce w swoim ogrodzie a wieczorem pospaceruje po ogrodowisku to lżej mu znosić smutki. I to wszystko Danusiu twoja zasługa, wielkie dzięki. Mam nadzieją, że zawsze tu będziesz i może w przyszłym roku będę mogła spotkać Cię w realu.... o rany ale się zrobiło poważnie, no normalnie kofam Cię
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 15:58, 25 lis 2013

Do góry
To młody ambrowiec, możesz go włókniną albo matą okręcić ale dopiero jak nadejdą mrozy prawdziwe. Takie tam przymrozki to nic groźnego.

Musisz go podkrzesać wiosną od dołu, żeby pieniek miał koronę na odpowiedniej wysokości.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:54, 25 lis 2013

Do góry
orzecho napisał(a)

I tu moje pytanie jaka musi być warstwa żyznej gleby na powierzchni żeby wogóle można było zasiać. czy 15-20 cm wystarczy?

Wystarczy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:30, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bogusiu, nie przeczytałeś wszystkiego, odpuśćmy ten temat. . Poczytaj wcześniejsze posty, wolę robić co innego, znam to od podszewki. To byłaby dla mnie kara. Wyrywkowo tak, ale na stałe - nie((
Dajmy temu tematowi spokój.

No tak, bym Ci tego nie Zyczył, czasami z braku czasu nie czytam wszystkiego, i chyba bym nie dał rady,
U mnie już tak jest zaczynam czytać wchodzi klient, po chwili wracam i co to ja czytałem, dochodzę co było i wchodzi klient , czasami artykuł czytam pół dnia,
a zresztą i tak wiesz że Ci dobrze życzę a za drobne pomyłki Buziole.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:38, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do góry to raczej trzmielina Emerald'n Gold będzie się wspinać.

przypomniałam sobie, że u mnie trzmielina oplata się tak fajnie wokół pnia, ale jest to chyba odmiana 'Emerald Gaiety', albo może 'Variegatus'? Nie wiem, może Danusia dojrzy co to może być

Pomóżcie wyczarować mi ogród 13:14, 25 lis 2013

Do góry
paulina_ns napisał(a)
A co da sobie bardziej radę na patelni, bukszpany, czy tuje golden globe lub danica?

Jedno i drugie, a najlepiej Golden Globe, bo żółta potrzebuje słoneczka. Zajrzyj do ogrodu Richiego, ma je w ogrodzie cięte pięknie w kule dodatkowo.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie
Funkie - Hosta 13:12, 25 lis 2013

Do góry
Tylko, że w kwietniu to raczej jeszcze nie będzie widać kiełków Zaznacz środek karpy patykiem, nie uszkodzisz przy wykopywaniu. Podzielisz same karpy, bez kiełków, posadzisz, a w maju spokojnie wypuszczą sobie liście.
Puste miejsce 13:09, 25 lis 2013

Do góry
Dobrze zgadłaś, ale mogą być kule zielone albo żółte, chodzi mi o to, żeby to było 5 czy 3 takie same rośliny, a nie różne.

Jeśli kule zielone to muszą być 5 tui Danica a nie każda inna, W tym tkwi cała tajemnica.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:59, 25 lis 2013

Do góry
Do góry to raczej trzmielina Emerald'n Gold będzie się wspinać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:57, 25 lis 2013

Do góry
Obcinaj je, jeśli coś jest zwisające to będzie rosło i tak, więc cokolwiek by nie było nie zatrzyma się w rozwoju. Nawet smutne jałowce płożące.
Ona rośnie też poziomo, jako namiastka trawnika, jest ją widać na skarpie
Na pierwszym zdjęciu pod napisem Ogrodowisko.

Obcinaj więc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:52, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przymiarka lustra, wiem pewnie zapytacie dlaczego nie jest tak szerokie jak trawnik, dlatego że byłoby widać w nim bramę i musiałabym przesadzać tę kulkę, albo całkiem ją wywalić Wiec jest węższe i tak zaakceptowałam. Nie da się pogodzić wszystkiego. Obrośnie, zarośnie, będzie ok.

Poza tym nie chciałam tam aż tak wielkiej tafli.

Hallo! Co to znaczy "będzie ok.?" Już jest OK! A jak świeci słońce, to nawet możemy wyczuć ciepło delikatne od tych promieni. Ja dziś z rana (godz. 8.30) już się wystawiłam do niego (słońca) tył...em. I grzało. Wyczuwalne ciepło . Ale ziemia już podmarznięta daje mi znaki, żeby ją zostawić w spokoju.
No to pleciemy (wianki) i piernikujemy w tematach ogrodowych.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:40, 25 lis 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Kiedy będzie przecięcie wstęgi,
co do przewracania ogrodów to bardzo Ci tego życzę,
program byłby cudny w Twoim wykonaniu,
może zaatakujmy tvp, w kupie siła.
pozdrawki

Bogusiu, nie przeczytałeś wszystkiego, odpuśćmy ten temat. . Poczytaj wcześniejsze posty, wolę robić co innego, znam to od podszewki. To byłaby dla mnie kara. Wyrywkowo tak, ale na stałe - nie((
Dajmy temu tematowi spokój.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:34, 25 lis 2013

Do góry
Na brzeg murków irga 'Major'. ten ogród opublikowałam w aktualnej Magnolii, obejrzyj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:03, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas dzisiaj bardzo mocne słońce, aż razi w oczy

słońce? jak to możliwe, u mnie przed chwilą była 5 minutowa śnieżyca
ale ja się nie dziwię pogodzie... nad dobrymi ludzmi zawsze świeci słońce
Od ogrodu do łąki i stawu 11:13, 25 lis 2013

Do góry
Fajny wielosił. Zadbany ten wąski trójkącik we wnęce
Różaneczniki - choroby i szkodniki 11:10, 25 lis 2013

Do góry
PH jest za wysokie, nie jest kwaśne, powinno być koło 4,5, a pH 6 to górna granica, wykop go i daj mu wór kwaśnego torfu. Oberwij delikatnie te chore liście.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:01, 25 lis 2013

Do góry
U nas dzisiaj bardzo mocne słońce, aż razi w oczy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:00, 25 lis 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies