Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku II 18:50, 04 kwi 2022

Do góry
Oj Dorotko też masz tego śniegu od groma.
U nas dziś słonko świeciło i sporo śniegu znika.
Jest dosyć ciepło 8 stopni i wiatr.

Patrzę na twoje prymulki kremowe i czekam na wrzosowe.
Takich już nie ma w sprzedaży. Miałam iść na wieś bo też mają ładne i poprosić, ale śnieg zasypał wszystko i dopiero w przyszłym tygodniu pójdę.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ptasi gaj 23:13, 03 kwi 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Tak myślałam, Elu, że u ciebie podobnie jak u mnie. Niefajnie to wyglądało, a dziś słońce i -4. Śnieg zaczął marznąć po wierzchu, a głębiej mokry puch. Z okna zobaczyłam dziurę między jałowcami i żywotnikami na zapleczu rhododendrona. Poszliśmy zobaczyć co się stało. Okazało się, że żywotnika takiego prawie 4 metry rozłożyło niemal jak gwiazdę. Ciekawe, że jednego. Pozostałe wysokie i nic nie wyległo. Dobrze, że nie padł na rh. Otrzepaliśmy przy okazji rhododdendrona.
Ale prawdziwa niespodzianka jest na zdjęciu. Ta sosna ma sporo ponad 6 m wysokości i pień pod pierwszym piętrem gałęzi o średnicy 25 cm. Śnieg tak ją przygiął, że pójdzie do ścięcia, bo już się raczej nie podniesie.

Sosny są bardziej rozłożyste. Widziałam moje otrzepała bym,ale musiałabym odgarnac śnieg aby do nich dojść. Trudno co będzie to będzie. Tuje i jałowce mi pogięło.

Wysłałam do siostry foty na Śląsk bo nie wierzyła, że tyle napadało u nich 2-3 cm i dzisiaj już się stopił. A u nas dziesiątki mają frajdę. Nad tunelem $-8 bałwanów od groma od maleńkich do wysokich. Na osiedlu też bałwany.

IT

Ogród w Klein Kottorz 20:41, 03 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jeżeli jest ta róża w donicy ja bym jej nie wysadzała niech nabierze korzenia. Też tak kiedyś miałam. W środku w donicy korzec 2 patyczki bez nawiązania bocznych korzonków.
To są róże które nie poszły jesienią i później wsadzają je do donic jeszcze za wcześnie aby się ukorzeniły jest za zimno. W folii ich nie ogrzewają.

Ela, jutro pooglądam tę różę dokładnie.
Może rzeczywiście poczekam aż się ukorzeni w doniczce i dopiero wtedy posadzę.
Słoneczny Ogród 18:18, 03 kwi 2022

Do góry

Darcia nie żartuj. Jak to nie masz śniegu? U nas tyle, że nie wiem kiedy wiosna zawita.
Najpierw mrozy teraz śniegu nawaliło. I zaspy mam.

Dzisiaj dosyć ładna pogoda więc śnieg topnieje.

No co ty u Ciebie też? Przecież Ty też w centrum Polski...

Ela no sama popatrz, dzisiejsze

Słoneczny Ogród 17:53, 03 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

A skąd!
U mnie zimy nie widać wcale
A u Ciebie jak?

edit. doczytałam, usp...

Darcia nie żartuj. Jak to nie masz śniegu? U nas tyle, że nie wiem kiedy wiosna zawita.
Najpierw mrozy teraz śniegu nawaliło. I zaspy mam.

Dzisiaj dosyć ładna pogoda więc śnieg topnieje.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:15, 03 kwi 2022

Do góry

Witam Ewka

Tyle grabi to już pewnie masz wszystko zrobione. Ja to dopiero z mielenia przycinek wyszłam, odkurzania żwiru i skalniaka. Reszta nic nie ruszone bo u mnie ledwo co wychodzi z ziemi. W piątek kra na oczku zniknęła a znowu śnieg i mróz zapowiadają.

Chce też w tym roku takie mini oczka zrobić dla ptactwo no i mikroklimat inny a rośli mam do nich pod dostatkiem.

Są takie fontanny solarne do takich oczek.

Z tą ściana wodna bym się zastanowiła jest duży szum (głośna jest) długo tego nie można słuchać. Są różne inne ciurkadla rozpoznaj się.

Pozdrawiam Ewka

Ty masz co obrabiać... u mnie w sumie wszystko porobione. Jedynie własnie odkurzanie podjazdu grysowego zostało i mycie Karcherem chodników i tarasów ale tu musze poczekać na koniec tynkowania elewacji.

Takie mikrooczka są extra, koniecznie musze je porobić w innych częściach ogrodu, nawet kastry mam. Musze coś pokombinowac z fontanienkami, może takie ciurkadełko z kamienia bym zrobiła, sama nie wiem.

Na taras na pewno kupię buddyjski posąg z wypływającą wodą, bo lubię takie zen klimaty.

Pozdrawiam Elu
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:32, 03 kwi 2022

Do góry
Milka u ciebie to okrasa śniezna.
U nas to prawdziwa zima. Śniegu w bród a jeszcze sypie

Widziałam w TV. U mnie już śladu nie ma, ale wodę nałapałam
Ogród w Klein Kottorz 08:30, 03 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, moje róże kupiłam w Rosarium.
Dostałam bardzo ładne sadzonki, za wyjątkiem róży Mary Rose, którą jestem rozczarowana. Specjalnie zapłaciłam drożej za różę w 3 l doniczce, ale jej wielkość mnie nie satysfakcjonuje.
Trudno, na 15 kupionych róż, ta jedna jest słabsza

Jeżeli jest ta róża w donicy ja bym jej nie wysadzała niech nabierze korzenia. Też tak kiedyś miałam. W środku w donicy korzec 2 patyczki bez nawiązania bocznych korzonków.
To są róże które nie poszły jesienią i później wsadzają je do donic jeszcze za wcześnie aby się ukorzeniły jest za zimno. W folii ich nie ogrzewają.

Ptasi gaj 00:15, 03 kwi 2022

Do góry
Kasiu już pisałam co ma być to będzie nie mamy na to wpływu.
Lepiej śnieg niż w lecie grad jak mi kiedyś wszystkie lilie w oczku wytłukł.

Dokladnie tak.
Ptasi gaj 00:08, 03 kwi 2022

Do góry
Kasiu już pisałam co ma być to będzie nie mamy na to wpływu.
Lepiej śnieg niż w lecie grad jak mi kiedyś wszystkie lilie w oczku wytłukł.
W ogródku Martki 00:03, 03 kwi 2022

Do góry
Martka czekałam przez 3 tygodnie na wschody Jeżowek. Gdzieś się natknęłam że nasiona jak małe torebeczki. Popatrzyłam jeszcze w necie i zajrzałam do moich nasion patrzę są torebeczki. Więc pęsetom wybierałam i zasiałam po wschodzily w ciągu 5 dni. Teraz dmucham na nie aby rosły.
Wysialam do ziemi specjalnej do wysiewow.
Aksamitki mi wzeszly w ciągu 3 dni wprost nie wierzyła. Zaglądam rano a tu wschody.

Już pisałam u Madzi jak bym miała tyle kwiatów wiosennych co ona a teraz spadł ten śnieg to bYm się zapłakała. Dobrze, że u mnie wiosna Zespala.
Wszystko leży pod Ciężkim śniegiem.

POzdrawiam
Ptasi gaj 23:41, 02 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ale zima. I ile dodatkowej pracy. Mam nadzieję, że szybko się stopi i nie narobi wielkich szkód. U nas w Rzeszowie nie ma go tyle. Napadało około centymetra. Ale z kolei zapowiadają mrozy i nie wiem czy rośliny wytrzymają.

Nikt nie pisze w Polsce o takiej ilości śniegu. Tutaj na Mazowszu dało nam tak popalić. Jak to zamarznie to lód będzie wisiał na drzewach ciężar nie samowity.
Jest +3 stopnie
Jeszcze na dachu mam taką zaspę przy solarach jak to spadnie to polamie wszystko.

Ptasi gaj 21:33, 02 kwi 2022

Do góry

Wiola też latałam z grabiami i trzepalam co się dało. Aby się dostać to musiałam łopata odśnieżyć aby przejść.
Po południu już śnieg był bardzo mokry było dosyć ciepło +7 stopni.

A tam najwyżej będę wiążąć albo wytnę.
Dzisiaj mieliśmy robić wertykulację trawnika. Trudno będziemy czekać na słoneczną i cieplejsza pogodę.
W każdym razie nie pamiętam abym miała taką dostawę śniegu w ciągu 1,5 dnia.
Nic nie widać ani ciemiernikow ani krokusów

W 2013 padał snieg przez kilka dni.

U mnie to samo ,tyle tego śniegu nawaliło w tak krótkim czasie .
Też mam zasypane rośliny tak , że ciemierników czy tulipanów to wcale nie widać.
U mnie też dziś było na plusie i trochę się topiło.

Od wtorku już plusy to rozpuści
Wilczy ogród 21:25, 02 kwi 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Smutasy -czyli sasanki w deszczu

Koniec
Miłego oglądania ,a ja zbieram się powoli do pracy

Witam Madzia

Jak to dobrze, że u mnie jeszcze wiosna spała.
Jakbym miała takie kwiaty jak ty to po wczorajszych i dzisiejszych opadach śniegu bym się zapłakała.

Madziu u mnie zasypali wszystko równo.
Nie wiem kiedy to się rozstopi.
Piękne sasanki też mam jeszcze w foliaku nie mogłam dotrzeć i popatrzeć na nie bo tyle śniegu po kolana.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:17, 02 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Oj Elu ale Ci pokładlo rośliny oby roślinki wróciły do pionu

Ja swoje żywopłoty 4 razy otrzepywałam,bo ciężki śnieg gałęzie porozkładał na boki

Wiola też latałam z grabiami i trzepalam co się dało. Aby się dostać to musiałam łopata odśnieżyć aby przejść.
Po południu już śnieg był bardzo mokry było dosyć ciepło +7 stopni.

A tam najwyżej będę wiążąć albo wytnę.
Dzisiaj mieliśmy robić wertykulację trawnika. Trudno będziemy czekać na słoneczną i cieplejsza pogodę.
W każdym razie nie pamiętam abym miała taką dostawę śniegu w ciągu 1,5 dnia.
Nic nie widać ani ciemiernikow ani krokusów

W 2013 padał snieg przez kilka dni.
Ptasi gaj 19:51, 02 kwi 2022

Do góry
Kasiu u mnie też wysoki w najniższych punktach eM mierzył 28 cm. Mam zaspy na działce i to dosyć spore po 80 cm. Przed samym domem ciągnie się zaspa ok 20 m.

Zresztą wszędzie mam zaspy za każdym krzakiem bo wialo od wschodu. Rododendrony wszystkie przyklepane śniegiem mokrym nie ruszałam aby nie połamać.

Tuje, jałowce pokiereszowane. jak to zamarznie to zrobi się lód ciężki.

Tutaj między polibinem i jałowcem rozkraczonym plama śniegu pod nr im jałowiec taki duży ok. 3 metrów tak go śnieg przygniotl

Tuje leżą w kilku miejscach

Ptasi gaj 12:08, 02 kwi 2022

Do góry
Tak Danusiu one nawet jak nie kwitną to są ładne z liści.
Nie mam jesiennej foty, ale równie piękna czerwono bordowa.
Zieleń, drewno i antracyt 09:43, 02 kwi 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Kasiu, czyli masz podobne doświadczeni. Moja jedna biała kocimiętka też nie przeżyła kociej miłości. Planowałam kupić kilka sztuk wysokiej odmiany, ale chyba na początek wezmę jedną na próbę.
Moje ozdoby na święta wszelakie są przeważnie minimalistyczne, ale lubię, żeby miały raczej ciepły charakter.

Polecam kupić kilka 5-6 kocimiętek groniastych i posadzić, szybko rosną. Posadzić w słonecznym miejscu. Problem odpadnie koty będą się tylko tam kotłować.
Mam koty sąsiadów więc wiem jaki to problem. Miałam kocimiętkę pod domem musiałam ją przesądzi gdyż wiecznie była wylezana.
Kocimiętka rośnie wszędzie aby miała slonce.

Ptasi gaj 09:32, 02 kwi 2022

Do góry

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.

Na działce, której niedawno się pozbyłam posadziłam kalinę Watanabe.
Po kilku latach chciałam ją przenieść do mojego ogrodu, ale była już za wielka, miała co najmniej ze 1,5 szerokości i tyle samo wysokości.
Bardzo ładna roślina.

Ogród w Klein Kottorz 09:23, 02 kwi 2022

Do góry

Danusiu nie zapomniałam róże mam i wyśle. Popatrz znowu sypie śniegiem jak nie urok to sraczka.

Elu u nas też od wczoraj biało i nadal pada teraz deszcz ze śniegiem
Było bardzo sucho, więc deszcz jest potrzebny, ale teraz mi to nie pasuje.
Róże wyślij, jak się poprawi pogoda.
Dostałam wczoraj wielkie pudło róż z Rosarium.
Ze względu na tę okropną pogodę jeszcze tych róż dokładnie nie oglądałam.
Przyniosłam tylko pudło na werandę pod dach, otworzyłam i zajrzałam do środka.
Zaskoczyły mnie róże w doniczkach Grand Duc Jean, mają już teraz ponad metr wysokości.
Nie spodziewałam się takich kolosów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies