Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

LeŚnicZaNka 20:35, 28 maj 2022

Do góry
Kasiu witam

Sezon czas zacząć. Co tam słychać.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:21, 28 maj 2022

Do góry
CD

Klon Phoenix

Tutaj kocimiętki groniaste po lewej nie przycięta po prawej na początku maja przycielam o połowę. Bardzo się zagęściła i mam nadzieję, że nie będzie tak wysoka. To eksperyment, że tak można usłyszałam w Maj w ogrodzie.

Ptasi gaj 20:12, 28 maj 2022

Do góry
Rodek między drzewami jeszcze na dodatek hortensja pnąca go zagłusza musi zmienić miejscówkę

Calsap zaczyna u mnie

Ptasi gaj 20:06, 28 maj 2022

Do góry
CD

Nowa Zemla

Przycięty Maluszek rośnie jak na drozdzach

Ptasi gaj 19:57, 28 maj 2022

Do góry
Dzisiaj praca między chmurami. Jak najdzie to trzeba uciekać aby nie zmoknąć. Słoneczko też było.

Zapach unosi się nad działka

W środku juki wywalam je i zastapie hakomkami Beni kaze ostatnio zakupionymi.

Szałwia Night Field PBR bardzo ładna

Glina i zielsko 18:45, 28 maj 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Pada i wieje. Muszę od nowa zapalikować derenie bo sie gną. Bambusowe kijki już za cienkie do rozrośnietych koron.

Co do traw.
Zrobilam ściągę z wysokosci gatunków miscantów.

I teraz to dopiero nie wiem co posadzić.

Moje typy:

Morning light
Gracilimus
Rotsilber
Memory
Silberfender

Który z nich budzi się wcześnie?

Ja przynajmniej nie podejmuje się odpowiedzieć na to pytanie. To wszystko zależy jaka wiosna i gdzie mieszkasz. U Irenki budzą się najwcześniej

Wybór dobry.
Wszystkiego po trochu 16:52, 28 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ja lubię też linie proste, szczególnie w bardzo nowoczesnych ogrodach, tylko ja takiego minimalistycznego, nowoczesnego ogrodu nie mogłabym mieć, zanudziłabym się, choć u innych bardzo mi się podobają
Ale trochę prostych linii też u mnie znajdziesz

to masz jeszcze trochę linii falistych

tu kostkę opanowały siewki szałwii

Mirka przepięknie. Dawno nie byłam ale wpadam w zachwyt. Napisz ten przytacznik jak się nazywa. Jaka to trawka żółta rośnie na ostatniej focie.
Miałam jakaś żółta inpo zimie co druga padła i chce uzupełnić.

Azalie nasz cudowne u mnie też zaczynają rozkwitać.
Przed chwilą deszcz lunął więc nie wiem czy foty zrobię.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku II 16:38, 28 maj 2022

Do góry
Dorotka hej co tam u ciebie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:55, 28 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu pięknie u Ciebie, liście rodka, który już u Ciebie rośnie jak sztuczne takie zdrowe
Novalis sadziłam jesienią I czekam na te piękne kwiaty, pąki są. Myślę aby podbic jej kolor takim różofioletem. Jak najwyżej ona u Ciebie rośnie?
Czy możesz mi polecić trawy do dużych ocieplonych donic, takich prostokątnych? Są na tarasie i to musi być coś atrakcyjnego

Przyjechałam na działkę wieje w każdą stronę co chwilę deszcz pada. Wszystko zarośnięte trawa do kolan chwasty też nie wiem kiedy to obronie.

O ile chodzi o tego sztucznego to teraz tak kwitnie

Ptasi gaj 15:35, 28 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Elu, śliczna ta kalina, kwitnie cudnie, spoglądam z zazdrością na kaliny kwitnące u innych
Orliki też lubię

Zielsko rośnie w zastraszającym tempie, szkoda, że szybciej niż niektóre krzaki
Ptasi gaj 15:23, 28 maj 2022

Do góry

Dziękuję Eda, że zajrzałaśni ci się podoba.

To na biało to kalina Watanabe, ale to nie jest jeszcze pełny rozkwit.

O oooo to super mam nadzieję że nie przegapię
Ptasi gaj 13:25, 28 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu pięknie u Ciebie, liście rodka, który już u Ciebie rośnie jak sztuczne takie zdrowe
Novalis sadziłam jesienią I czekam na te piękne kwiaty, pąki są. Myślę aby podbic jej kolor takim różofioletem. Jak najwyżej ona u Ciebie rośnie?
Czy możesz mi polecić trawy do dużych ocieplonych donic, takich prostokątnych? Są na tarasie i to musi być coś atrakcyjnego

Przyjechałam na działkę wieje w każdą stronę co chwilę deszcz pada. Wszystko zarośnięte trawa do kolan chwasty też nie wiem kiedy to obronie.

O ile chodzi o tego sztucznego to teraz tak kwitnie

Glina i zielsko 11:57, 28 maj 2022

Do góry
Co wybierze? Trudny wybór ma ogląd jaka trawa i gdzie się sprawdza czy nie.
Jest dużo pięknych traw (miskantow bo wyższe potrzebne), dla mnie piękna trawa jest też wanilla skay.
Bardzo ważne w wyglądzie jest gdzie jest posadzona czy w szpalerze, Kępie czy jako soliter wtedy ma przestrzeń. W słońcu, cieniu, półcieniu.
Nie ma jako takiego rankingu pięknych traw tylko reklama jak coś nowego pokaże się na rynku.
Czasem popada się w zachwyt jak widzisz na focie u kogoś kupisz i możesz się rozczarowac.

Przez Wasze podpiwiedzi trudniejszy wybów. Idę poogladac te podpowiedziane trawy.
Glina i zielsko 11:23, 28 maj 2022

Do góry
Co wybierze? Trudny wybór ma ogląd jaka trawa i gdzie się sprawdza czy nie.
Jest dużo pięknych traw (miskantow bo wyższe potrzebne), dla mnie piękna trawa jest też wanilla skay.
Bardzo ważne w wyglądzie jest gdzie jest posadzona czy w szpalerze, Kępie czy jako soliter wtedy ma przestrzeń. W słońcu, cieniu, półcieniu.
Nie ma jako takiego rankingu pięknych traw tylko reklama jak coś nowego pokaże się na rynku.
Czasem popada się w zachwyt jak widzisz na focie u kogoś kupisz i możesz się rozczarowac.
Glina i zielsko 09:34, 28 maj 2022

Do góry

Nie wiem jak się to proso zachowuje. Miałam różne prosa i wszystkie wyrzuciłam przede wszystkim u mnie się rozsiewaly wystarczy sprzyjający rok (jesień).

Prosa są cienkie i lepsza burza łamią się. kwiatostany ciężkie ładnie wyglądają rano ale namoknięte pochylają się i lania. Trzeba też uważać gdzie się je sądzi aby wiatr nie po łamał.
Zostawiłam tylko jedno proso niskie i posadzone w zacisznym miejscu.

Elu mam te proso 6 albo i 7 lat. Nie kładzie się od wiatru - a u mnie nawet na tyłach domu wieje okropnie ( nawet moje osiedle nosi nazwę Wichrowe Wzgórza )nie łamie , nie rozsiewa.
Mam tez Heavymetal ale ono jest niskie. Kiedyś miałam proso Squaw to to było okropieństwo roztrzepane! Rozłaziło się łamało i się pozbyłam.
Northwind polecam z czystym sumieniem
Ptasi gaj 09:06, 28 maj 2022

Do góry

A ty wiesz jakie widoki są u nas w parku w Powsinie.
No ie można podchodzić blisko bo jak bo w ulu.

Tam są Rodki takie 20 letnie i jeszcze starsze w tunelach można chodzić.
Miałam tam pójść ale zaczęło lać i guzik z wyjścia.
. Nie byłam w Powsinie od lat pewnie tam się sporo zmieniło.
Glina i zielsko 08:06, 28 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A może proso Northwind ? Te które mam przy tarasie? Te kupując na pewno nie dojdzie do pomyłki

Nie wiem jak się to proso zachowuje. Miałam różne prosa i wszystkie wyrzuciłam przede wszystkim u mnie się rozsiewaly wystarczy sprzyjający rok (jesień).

Prosa są cienkie i lepsza burza łamią się. kwiatostany ciężkie ładnie wyglądają rano ale namoknięte pochylają się i lania. Trzeba też uważać gdzie się je sądzi aby wiatr nie po łamał.
Zostawiłam tylko jedno proso niskie i posadzone w zacisznym miejscu.

Glina i zielsko 07:58, 28 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Kurcze, wydaje mi się, że Słowiński mówił o Rosi, że nie jest ekspansywny, tylko podobnie jak Memory rośnie szeroko

Mam Rosi. Posadziłam 3 lata temu 2 szt z internetu. W zeszłym roku już dzieliłam. Teraz wiosna wykopałam jedna kępę i podzieliłam ja na 6 szt. Przyjęły się bez problemu i są już wysokie. Kłącza rosną dosyć płytko, są grube szerokie rozłogi od środka kępy ok 30-40 cm. To jest dużo po 2 latach.
Rosi jest wyższy od Menory, łodygi ma sztywniejsze.
Rosi Ładnie się przebarwia na ciemno czerwony kolor jesienią ( Menory żółty), ma białe kity.
Przebarwienia zależą gdzie posadzone moje są w pełnym słońcu.
Glina i zielsko 07:56, 28 maj 2022

Do góry

Zebrinusy w masie wyglądają okropnie słowo daję. Jako solitery mogą być ale w masie beznadzieja.

Przy kupnie traw trzeba też patrzeć aby były dekoracyjne jesienią aby się ładnie przebarwiały.
Melopartus, Menory - na żółto się przebarwiaja, Rosi ale jest ekspansywny na czerwono.

Ja mam jedną sztukę . Rośnie w brzozowej obok Cabaret, rozplenic i silberspinne . Gdzies mam zdjęcie zebrinusow w szpalerze stanowiącym tło dla hortek . Nie wyglada to najgorzej ale nie każdy lubi paskowane poprzecznie trawy .
Glina i zielsko 00:02, 28 maj 2022

Do góry

Zebrinusy w masie wyglądają okropnie słowo daję. Jako solitery mogą być ale w masie beznadzieja.

Przy kupnie traw trzeba też patrzeć aby były dekoracyjne jesienią aby się ładnie przebarwiały.
Melopartus, Menory - na żółto się przebarwiaja, Rosi ale jest ekspansywny na czerwono.

Kurcze, wydaje mi się, że Słowiński mówił o Rosi, że nie jest ekspansywny, tylko podobnie jak Memory rośnie szeroko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies