Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mam na wymiane Red Barony 14:37, 27 wrz 2016

Do góry

Wymienie Red Barona na rozchodnika okazałego Start Dust lub na zawilce jesienne białe np. Honorine Jobert , Jarzmiankę Moulin Rouge , Runiankę.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:33, 27 wrz 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
co tam obora...za to kwiatuchy jakie wesolutkie... Pięknie masz a to najważniejsze...Roślinki wdzięczne są że pieścisz je swoją dłonią...

Na pieszczoty to ja za bardzo czasu nie mam ale chyba mnie lubią

Ogród z pergolą 14:19, 27 wrz 2016

Do góry
Czy chodzi Wam o coś takiego:

Tylko zamiast szarego murka - cisy? Ale wtedy pomiędzy tarasem a cisami robi się taki dołek?

edit: skarpa, a potem równo nie będzie wyglądać dobrze - za słabo oddzielone.

Można by było podnieść teren dookoła tarasu, zrobić donice, i wtedy obok różanka, czyli chyba coś, o czym pomyślała Iwka i co ja narysowałam, ale w tym momencie chyba za bardzo nas ponosi wyobraźnia

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:11, 27 wrz 2016

Do góry
Skąpana w słońcu 13:56, 27 wrz 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)
A różyczki sobie kwitną

Ależ ona piękna Zapisałam sobie w zeszyciku aby nie uciekło.Muszę na wiosnę kupić.Ma wspaniałą budowę kwiatu.
Wszystkie róże masz piękne, no i ogród z każdym dniem piękniejszy.
Ogród z pergolą 13:41, 27 wrz 2016

Do góry
Teraz mnie zabijacie ale nabazgrałam coś takiego.
Podział na dwie części ale w inną stronę, na temat roślin się nie wypowiem.
Teraz dałam zieloną linię może to być bukszpan ale wcale nie musi, może trzmielina albo kostrzewa pumilo.

Chodzi mi o to aby wokół tarasu współgrało a dalej różankę można narysować w innych liniach

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:36, 27 wrz 2016

Do góry

Ogród z pergolą 13:28, 27 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Cis wydaje mi się bezpieczniejszy pod tym względem ale wiadomo

Oba bloki powinny zachodzić na ten pasek pomiędzy oknami. Jeżeli kratka jest zrobiona co 1 metr, to wychodzi mi jeden blok trochę ponad 5 metrów, a drugi trochę poniżej 5 metrów.
Ja bym posadziła co 20 cm (trochę dłużej trzeba by czekać na efekt), to by dało 3 rzędy po c.a. 25 sztuk = 75 szt na jeden blok.

Od kiedy przeczytałam wątek Butterfly, która trawy i żurawki kupowała w setkach, to mnie nic nie wystraszy

Natomiast zaczęłam zastanawiać się nad wysokością tych bloków. Patrząc od strony trawnika pasowałoby, żeby ten z tyłu był trochę wyższy niż ten z przodu. I żeby oba były ciut wyżej niż róże. Tylko czy ta zróżnicowana wysokość dobrze będzie wyglądała od strony tarasu?

Dziewczyny! Pomogłybyście trochę zamiast ochać i achać Pomysły są, tylko potrzebny ktoś, kto powie, to się nie sprawdzi, a to trzeba zrobić tak i tak, żeby się sprawdziło.

Tojeść rozesłana? A ona nie potrzebuje cienia i wilgotnego stanowiska?
Ja właśnie testuję macierzankę jako zadarniacz na ścieżkę - na razie zapowiada się dobrze ale lepiej będę się mogła wypowiedzieć po zimie. I warunki na pewno będą jej u Ciebie odpowiadały. Tylko czy ona jest wystarczająco elegancka na tak eksponowane miejsce?

Kostki z cisa bardzo fajne. Tylko dobrze by było, żeby się po cztery zmieściły - odstępy powinny być na tyle duże, żeby się pomiędzy nimi jeszcze róże/byliny zmieściły.

Ciągle się tylko boję, że to ma być skarpa i te kostki będą rosły na różnych wysokościach. Czy to będzie dobrze wyglądało?

Helpunku!

tojeść cień na tej różance ma bo już tam jest i sobie radzi.
niewiem Asia..myślalam w nocy i te ilości bukszpanu mnie przerażają, może kostrzewa pumilo? tuje danica?niewiem sama..wiesz ze mną to jest tak ze stopniowo muszę aż takie zmiany ogarniać emocjonalnie pamiętam na początku roku gdy zakładałam różankę już mi Sebek proponował ściezkę to zupełnie mi nie lezała. teraz gdy widze ten pierdolnik to już mi Twój pomysł podpasił a może na wiosne skuszę się na Twoje bloki...
napewno posadzę róże tak aby bylo możliwe zrealizowanie Twojego pomysłu. jak zdąże w tym roku to położe płyty i oswoję się z tym widokiem. jak będzie źle to będe dalej zmieniać.
a w sprawie kostek to 4 raczej nie wejdą chyba że małe z 1 sadzonki. a wysokość i to ze skarpa no to przecież z blokami byłoby podobnie? poprostu będę je ciąć na równo, część sadzonek będzie z czasem niższa część wyższa.
dziękuję Ci ze wciąz Ci się chce główkować o mojej różance
chciałabys może moje tyly też jakoś po swojemu zaplanować?
Ogród z koniczynką 13:25, 27 wrz 2016

Do góry
wrzosy już posadzone, ale efekt jakiś marny chyba...
Mój zakątek - początki 13:22, 27 wrz 2016

Do góry
Natalko na szybko wymyśliłam coś takiego. Trzeba by jeszcze popracować nad proporcjami, ale chodziło mi tylko o kształt.
Ogródkowe perypetie:) 13:22, 27 wrz 2016
Do góry
abiko napisał(a)
wyrwałam kosmosy i rabata do zmiany
posadziłam dwa cisy, które zmieniły miejsce i już inaczej

fajny łuk bukszapnowy tylko ta lawenda obok kiepsko wyglada ...u mnie niektóre krzaki tez takie straszydła porosły ...nie wiem od czego to zalezy ścięłam prawie na łyso ciekawe czy nabierze formy?
Ogrodowy song 13:15, 27 wrz 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Wczorajsze zakupy: Dereń biały Sibirica Variegata i krzewuszki.

Lubię ten dereń, też dumam czy kilka nie dobrać i kulki formować. Jesienny...niby ogród, bo paleta barw piękna i zupełnie nie jesienna
Lawendowy zawrót głowy 13:08, 27 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Poszukiwany poszukiwana. Foty zmieniły trochę kolor niestety. Piszcie proszę jakie macie typy jak nazw będzie więcej może dopasuje w necie )

Niski ma być docelowo ostry róż

Ma już miejscówkę ? stawiam na Orbit Bronze
Ogród z pergolą 13:06, 27 wrz 2016

Do góry
Dziewczyny to jest foto chyba z 3 strony
Do raju daleko - u Ewy 13:06, 27 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Kasiu, mam sporo białych hortensji, niedawno zakwitły. Mało tego - niektóre są jeszcze w pąkach

U mnie jest podobnie i stale nowe kwiecie, jak dasz nawóz, jeszcze w pełni chyba zdążą zakwitnąć
Brakowało cię nam
Ukojenie 12:44, 27 wrz 2016

Do góry
Winobluszcz pieciolistkowy - wyglada teraz tak
W zeszlym roku nie zdazyl sie przebarwic na czerwono bo zmarzl. Jak bedzie w tym roku?

Ogród z pergolą 12:43, 27 wrz 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:30, 27 wrz 2016

Do góry
cedry libańskie rosną fenomenalnie, żadnej pracy nie wymagają, nie śmiecą
tu wielkość jak kupiłam 4 lata temu, w lutym 2017 będzie 5 lat.

a tu aktualnie

no i widać rozgrzebaną rabatę, dosadzam rozplenice i siewki jeżówek, wywaliłam carex szerokolistny, oj ciężko było
jeszcze tu będę modzić, chyba bukszpany pstry sztuk 1 muszę przesunąć
i myslę o niskich intensywnych marcinkach, chcę więcej koloru o tej porze w tym miejscu, bo róże powoli kończą

magnolia tripetala juz duża, pięknie się wybarwia
Ogród z pergolą 12:19, 27 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Ewa tak mniej więcej jest tak

ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?

Właścicielka wątku to Ensata.

Ale ponieważ u Ciebie jest jakieś nachylenie, więc te ew. ścieżki z płyt tylko zamącą obraz. Najważniejsze to umieścić zimozielone - strukturę tutaj. Rośliny jakie masz, róże, kocimiętki i miskanty moga zostać. Aniu, zauważ, że masz róże 'Louis Odier' (jeśli dobrze rozszyfrowałam) - to są duże róże parkowe i one potrzebują mocnego towarzystwa.

To zielone, to kostki z cisów. Nie dawałabym jednak niczego co jakoś zbyt mocno tnie, przecina skarpę. Nie wiem też czy te kostki pod oknem się wpasują ale od ich rozmieszczenia trzeba zacząć.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:17, 27 wrz 2016

Do góry

paulownia i metasekwoja ogromne
czyżby miały mi tak szybko urosnąć, jak te wojsławickie??
bukszpany dalej nie przycięte, niestety

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies