Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przyjazny ogród 20:07, 25 sie 2016

Do góry

Przyjazny ogród 20:07, 25 sie 2016

Do góry
Po liliowcach panuje nuda, ale wypełnią ją sadzone obecnie hortensje. Teraz trawy zaczynają przodować. Od miesiąca niewiele zmieniam, tylko pielęgnuję .
Początek sierpnia...

Przerwa na kawę... 19:58, 25 sie 2016

Do góry
Prezent
Ukojenie 19:58, 25 sie 2016

Do góry
koszenie bylo

Miejsko & sielsko 19:58, 25 sie 2016

Do góry
to porcja zdjęć, które zostawiła Gosia.
Mój ogródek widziany jej czasnym kobiecym okiem...

Ogród z uśmiechem 19:53, 25 sie 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Róża NN, którą dostałam od Kasi - Kasya

i dzieki mnie masz nn

czy ona jest taka cieniowana ?
Ogród zapracowanej mamuśki 19:53, 25 sie 2016

Do góry
Stoliczek wyszedł tak

Ogród z uśmiechem 19:51, 25 sie 2016

Do góry

Róża NN, którą dostałam od Kasi - Kasya
Ogród z uśmiechem 19:49, 25 sie 2016

Do góry

cdn
Ogród z uśmiechem 19:47, 25 sie 2016

Do góry
Róże mają tym razem niewiele kwiatów ale i tak wyglądaja przepięknie

Ogród w skali mikro cz.II 19:45, 25 sie 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Jeszcze mam tyły sprzed wekendu i dziš Wam poodpisujė słowo harcerza czekam właśnie na meble..po prostu przebieram nóżkami jak mała dziewczynka a one dopiero od 12.... no i wcześniej muszę do roboty polecieć

W łykend było u mnie szpetnie deszczowo i zimno a o wichurze nie wspomnę dobrze ,że akurat obok nas przeszła bokiem bo jak z takich budynków solidnych jak stary szpital w Chorzowie dach potrafiło zerwać to nasz domek chyba by latał calusi
Burza była tak solidna ,że nawet żmija zygzakowata chciała mi wleźč do domu i to niestety moja gościnność wysiadła ... teraz się zastanawiam ,czy nie lepiej było ją zakatrupić ( mała była ) bo polazła na rabatę , na której zawsze drzemie mój kot...jak łooona go pogryzie ??... Emuś mówi ,że kot se poradzi..ale ja ....wiecie..jak zwykle..pełna panika

I jescze mi padła klima w aucie

zmija jest bardzo niebezpieczna, a kot wcale sobie nie poradzi, jak cos...
niestety jest pod ochroną ale ja bym ubila
Ogród z uśmiechem 19:44, 25 sie 2016

Do góry
Trawnik po dzisiejszym 4 cięciu

Na rabacie południowej chwasty chyba oszalały - ja to będe musiala opielić

Zdecydowanie wolę takie widoki

cdn
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:36, 25 sie 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Pod wpływem Ogrodowiska postanowiłam zmienić swoją frontową rabatkę na narożniku domu ,ale nie wiem jak Bardzo proszę o pomoc.

Chciałabym żeby była ładna długi czas w roku, nowoczesna, ale niezbyt minimalistyczna. Wokół mam wiele drzew( mieszkam pod lasem)tj sosen i brzóz.
Maślałam, żeby wysadzić różę Golden Celebration ,która tu rosnie teraz i mnie wkurza bo strasznie wielki krzaczor się z niej zrobił i zabił częściowo lawendę a posadzić np. miskanta Morning Light. Lawendę chciałabym zostawić bo to jedno z niewielu miejsc w moim ogrodzie gdzie jest cały dzień słońce( południowy-zachód)i dobrze tu rośnie.Co do takiego zestawu może jeszcze pasować?
Na poniższych zdjęciach widać rabatke z obu stron narożnika domu

W lawendzie pasuje coś żółtego na pniu, w wielu ogrodach doradzałam trzmielinę żółtą na pniu i sprawdziła się, mogą być 3 sztuki, lub miłorzęby Mariken, lub inna forma pienna żółta. Ożywi siność lawendy i jej brzydki i smutny wygląd zimą.
Miejsko & sielsko 19:34, 25 sie 2016

Do góry
...

Miejsko & sielsko 19:32, 25 sie 2016

Do góry
Ewcia !!!! super było dawno sie tak nie ubawiłam z dwoma takimi waryjatkami to wszedzie wszystko załatwisz. Złoto kobitki )

Ewciu dzieki wielkie ))Musicie wiedziec , ze Ewcia borykała sie z barkiem pradu ale kawa była najpierw na zimno a potem przepyszna na ciepło . Zreszta kto by myslał o kawie siedzac na takim tarasie i patrzac na sliczny ogrod z duzymi zmianami ))Ewcia Pani domu wyborna dbajaca o kazdy detal )

klonik boski )

ja kilka fotek a reszte rozbiął nasza Miszyni aparatu )) jak dojedzie do wciepnie zapewne ))

z Wami to zawsze i wszedzie ))dzieki '

Moj ulubieniec ))

Ogród na skarpie 19:22, 25 sie 2016

Do góry
i jeszcze

Pytanie takie co to za roślinka te duże liście? małżonek wsadził i nie wiem co to hmmm czy ona wytrzyma słońce prawie przez cały dzień?
Przerwa na kawę... 19:21, 25 sie 2016

Do góry
Zdjęcie dla Marty - żurawka Lime Marmelade, która jest w słońcu od rana do ok. 16-17.
Wydaje mi się, że ładnie daje radę obwódka z kostki świeża a nigra się sypie już na jesień... Stąd bałagan. Sprzątanie dopiero w weekend.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 19:19, 25 sie 2016

Do góry
Na 2 i 3 stronie jest o tym. Ale przeklejam tutaj.

Nie polecam także większości jałowców, a już w szczególności Juniperus scopulorum "Skyrocket"

"Skyrocket" jest wrażliwy na:

Choroby i szkodniki:

Młode igły mogą być atakowane przez grzyb Phomopsis juniperovora (zamieranie pędów), na pędach mogą wystąpić wrzecionowate, brązowe zgrubienia powodowane przez grzyb Gymnosporangium confusum.

Ze szkodników pojawiają się mszyce, licinek jałowcowiaczek oraz tarcznik jałowcowiec.

Jeśli potrzebujemy coś kolumnowego zamiennikiem jest Thuja "Smaragd"

Zarówno grzyby jak i szkodniki jałowca maja podobne objawy, trzeba bardzo dokładnie obejrzeć pod lupą czy to grzyb czy szkodnik. Od szkodnika gałązki są kruche i wysypują się odchody.
Czasem obie przyczyny są naraz.

Na grzyby opryskujemy Miedzian 50 WG (0,25%) potem Dithane Neotec 75 WG (0,2-0,3%)

a na szkodniki Sumi-alpha 050 EC albo nawet chyba lepiej zadziała podlewanie w korzenie preparatem ProAgro.

Ja już od 15 lat ich nie sadzę w ogrodach z tego powodu.

Może Mazan poprawi tę diagnozę i doda jakieś inne preparaty,bo część teraz już nie jest do kupienia.
Ogród na skarpie 19:13, 25 sie 2016

Do góry
Brak odzewu więc cyprysiki powyższe nie kupione poczytałam trochę i zamiast nich wybrałam tuje miriam
Planuje je posadzić w donice drewnianą( mąż ma mi zrobić) i postawić przed dom na schody..co myślicie? czy coś do niej do kompletu wsadzić? - donica ma być kwadratowa o boku 45cm
oto one na razie są w innym niż docelowe miejsce

i moje wrzosy na razie 3 szt.-chyba mało??za wrzosami trawa, ale nie wiem czy zostanie na razie zdołowana mozga, mała odnóżka ledwo ją widać ale wiem że szybko się rozrośnie. Zostawić ją czy wywalić, wrzosów dokupię bo łyso trochę

Komendówka 19:13, 25 sie 2016

Do góry
roma2 napisał(a)

Hybryda? Jaki kolor?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies